Едноминутните тежки тренировки са полезни за здравето и правят чудеса
Едноминутните тежки тренировки са полезни за здравето и правят чудеса / ThinkStock/Getty Images

Едноминутните изтощителни физически упражнения могат да имат същия благотворен ефект върху здравето като този от 45-минутна умерена физическа активност, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета Макмастър установили, че едноминутните тежки тренировки за загряване са достатъчни, за да се постигне онова, за което обикновено са нужни по-продължителни физически упражнения.

"Много хора споменават, че не разполагат с достатъчно време, за да бъдат физически активни", заяви експертът кинезиолог д-р Мартин Гибала от университета.

Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките

"Изследването ни показва, че въпросният подход може да е ефикасен - благотворният ефект върху здравето е сравним с този от прибягването до традиционния подход, но е постигнат за по-кратко време", допълни Гибала.

Изследването обхванало 27 мъже, които водели заседнал начин на живот и трябвало да направят избор измежду два вида тренировки - три 20-секундни спринта с велосипед с двеминутно забавяне между тях или 45-минутно непрестанно каране на велосипед.

В двете групи участници максималното поемане на кислород се увеличило с 19 на сто. Приблизително същото било и увеличаването на инсулиновата чувствителност и обема на мускулите за 12-седмичен период.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

"Освен това изкачването на стъпала по време на едночасовата обедна почивка може да има значим благотворен ефект върху здравето", увери д-р Гибала.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА