Чувствате, че енергията ви се изчерпва точно по средата на работа или учене? Израелският „Wallа“ предлага поне пет здравословни храни, които ще ви спасят в тази трудна ситуация.
Когато се нуждаем от допълнителна енергия, най-сигурният вариант е да изберем за хапване нещо, което съдържа протеини, фибри и още нещо като бонус, например омега-3 или калий. Тези вещества помагат за предотвратяване на твърде резките колебания на нивата на кръвната захар. Да, не всеки знае това, но те са причината, поради която внезапно започваме да се чувстваме уморени и слаби. Затова нека разберем кои храни помагат да възстановим енергията си бързо.
Батати
Сладките картофи са известни като чудесен източник на сложни въглехидрати и фибри. И двете съставки се абсорбират сравнително бавно в организма, като по този начин осигуряват усещане за ситост и енергия за по-дълъг период от време в сравнение с простите въглехидрати. Друга съставка, съдържаща се в бататите, са витамините В5 и В6, които помагат за превръщането на храната в източник на енергия. В крайна сметка е доказано, че хората с недостиг на витамини от група В са особено склонни да съобщават за симптоми на умора.
Яйца
Едно яйце съдържа здравословни мазнини и около 6 грама протеини - дълготраен източник на енергия. Това е така, защото разграждането им отнема повече време на организма, отколкото разграждането на въглехидратите. Освен това процесът на разграждане на белтъчините не влияе на нивата на кръвната захар, което означава, че след консумация на яйца няма да усетим внезапна загуба на енергия. Витамин В12, който също се съдържа в яйцата, играе важна роля за повишаване на енергийното ниво в организма, поради което те са особено препоръчителни за консумация на закуска.
Портокали
Един портокал съдържа най-малко 4 грама фибри и 100% от препоръчителната дневна доза витамин С, който се смята за мощен антиоксидант. Тези вещества се борят с възпалителните процеси в организма, предотвратяват увреждането и ерозията на клетките и облекчават чувството на умора.
Между другото, за много от нас портокалите се свързват предимно с прясно изцеден сок. Експертите обаче са единодушни, че е по-здравословно тези цитрусови плодове да се консумират цели, тъй като по този начин се абсорбират всички витамини, минерали и фибри, които те съдържат.
Банани
Бананите могат да се смятат за ефективен енергиен бустер, а ефектът им върху организма е сравним с този на енергийна напитка. Това е така, защото бананите са богати на фибри, витамин В6 и калий - основен минерал, който участва в производството на енергия и помага за поддържането на нивата на течности в организма, като ви помага да сте бодри през целия ден.
Нещо повече, веществата в бананите помагат за предотвратяване на слабостта и мускулните спазми след тренировка, което ги прави идеална закуска не само в средата на деня, но и след тренировка.
Когато се нуждаем от допълнителна енергия, най-сигурният вариант е да изберем за хапване нещо, което съдържа протеини, фибри и още нещо като бонус, например омега-3 или калий. Тези вещества помагат за предотвратяване на твърде резките колебания на нивата на кръвната захар. Да, не всеки знае това, но те са причината, поради която внезапно започваме да се чувстваме уморени и слаби. Затова нека разберем кои храни помагат да възстановим енергията си бързо.
Батати
Сладките картофи са известни като чудесен източник на сложни въглехидрати и фибри. И двете съставки се абсорбират сравнително бавно в организма, като по този начин осигуряват усещане за ситост и енергия за по-дълъг период от време в сравнение с простите въглехидрати. Друга съставка, съдържаща се в бататите, са витамините В5 и В6, които помагат за превръщането на храната в източник на енергия. В крайна сметка е доказано, че хората с недостиг на витамини от група В са особено склонни да съобщават за симптоми на умора.
iStock/Getty Images
Едно яйце съдържа здравословни мазнини и около 6 грама протеини - дълготраен източник на енергия. Това е така, защото разграждането им отнема повече време на организма, отколкото разграждането на въглехидратите. Освен това процесът на разграждане на белтъчините не влияе на нивата на кръвната захар, което означава, че след консумация на яйца няма да усетим внезапна загуба на енергия. Витамин В12, който също се съдържа в яйцата, играе важна роля за повишаване на енергийното ниво в организма, поради което те са особено препоръчителни за консумация на закуска.
iStock/Getty Images
Един портокал съдържа най-малко 4 грама фибри и 100% от препоръчителната дневна доза витамин С, който се смята за мощен антиоксидант. Тези вещества се борят с възпалителните процеси в организма, предотвратяват увреждането и ерозията на клетките и облекчават чувството на умора.
Между другото, за много от нас портокалите се свързват предимно с прясно изцеден сок. Експертите обаче са единодушни, че е по-здравословно тези цитрусови плодове да се консумират цели, тъй като по този начин се абсорбират всички витамини, минерали и фибри, които те съдържат.
Риба
За повишаване на енергията е подходяща всяка мазна риба (сьомга, скумрия, херинга, сардини и др.), която съдържа достатъчно количество основна съставка като омега-3, която има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Присъствието на тези компоненти в храната ни помага за поддържане на концентрацията и способността за мислене. Хората с недостиг на омега-3 често се оплакват, че се чувстват изтощени и разсеяни.
iStock/Getty Images
Бананите могат да се смятат за ефективен енергиен бустер, а ефектът им върху организма е сравним с този на енергийна напитка. Това е така, защото бананите са богати на фибри, витамин В6 и калий - основен минерал, който участва в производството на енергия и помага за поддържането на нивата на течности в организма, като ви помага да сте бодри през целия ден.
iStock/Getty Images