Френски феминистки обявиха война на обръщението госпожица
Френски феминистки обявиха война на обръщението госпожица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Френски феминистки обявиха война на обръщението "госпожица", предаде Франс прес.

Във Франция въпросът "Госпожа или Госпожица сте?" се задава в правителствени отдели, банки, частни компании и принуждава жените да се определят в една от двете категории. За мъжете този въпрос е възможност да разберат дали една жена е на разположение за ухажване, или вече е обвързана. Според представителите на силния пол обръщението е проява на галантност, но за някои жени то е неприятно, отбелязва агенцията.

Според Жюлиет Мире, говорителка на феминистката организация "Дръзнете да бъдете феминистки", разграничаването на госпожа и госпожица е дискриминиращо въз основа на възраст или семейно положение.

Във Франция един мъж си остава господин през целия си живот, но жените са или госпожици, или госпожи в зависимост от брачния им статут.

В множество западни страни подобно разграничение не се прави. Германия забрани използването на "фройлайн" (г-ца) в официални документи още през 1972 г., отбелязва ДПА.

В англоезичните страни вместо Mrs /мисис - госпожа/ и Miss /мис - госпожица/ отдавна се използва неутралното Ms /мисис).

Френски феминистки обаче настояват всички жени във Франция да бъдат госпожи. Според тях дългогодишното просъществуване на обръщението госпожица е символ на дълбоко вкоренения сексизъм във френското общество.

В официално кампанията за забраната на обръщението в данъчните формуляри и официалната административна кореспонденция освен "Дръзнете да бъдете феминистки" участва и друга организация за защита на женските права, нарекла се "Кучки-пазачки". Според Мари-Ноел Ба, председател на въпросната организация, фактът, че жените във Франция ежедневно са принуждавани да поясняват дали са омъжени или не, е проява на тривиален сексизъм.

Френската дума за госпожица - mademoiselle (мадмоазел), идва от думата demoiselle, която във Франция отпреди Великата френска буржоазна революция е била благородническа титла. Едва по времето на Наполеон тя започва да отразява брачния статут на жените.

От 1967 г. досега в три правителствени документа е постановено, че няма юридическо основание обръщението "госпожица" да продължи да се използва. Въпреки това то оцеля. Днес на неомъжени жени, които искат към тях да се обръщат с "госпожо", защото смятат, че е израз на уважение, ясно се показва, че не попадат в тази графа. Дори и да става дума за неомъжени майки.

"Банката продължава да настоява, че съм госпожица", казва Лоранс, журналист и майка на три деца, показвайки чековата си книжка.

Инициаторките на войната срещу обидното обръщение приканиха французите да призоват със специални писма, качени в сайта www.madameoumadame.fr (мадам или мадам - госпожа или госпожа), правителството и френските компании да престанат да го използват.

Организаторите на кампанията призовават термините "име по мъж" и "моминско име" също да отпаднат.

Кампанията не е посрещната еднозначно във Франция, отбелязва БТА. Критики срещу нея вече заваляха във Фейсбук. Според някои от тях тя дискредитира имиджа на феминистката борба. Според противници на кампанията феминистките по-скоро трябва да защитават имиджа на жените в рекламите, клиповете или пък да се борят за равни заплати на мъжете и жените.

Във Франция, когато брачният статут на една жена е неизвестен, повечето хора предпочитат да се обръщат към нея с "госпожо", ако тя им се струва над 30 години. Според някои жени на Балзакова възраст или малко над нея, ако чужденец ги нарече "госпожице", това ги кара да се чувстват по-млади и им се струва не обида, а ласкателство.