двойка
двойка / Thinkstock/Getty Images
Феромоните често се споменават в разговорите за сексуално привличане, но австралийско изследване установи, че два от тях, използвани в парфюмите афродизиаци, не са ефикасни върху хората, съобщи АФП.

Разкриха тайната на сексуалното привличане

Според резултатите от изследването феромоните андростадиенон и естратетраенол не влияят върху степента на привличане. Тези две субстанции се продават от 1990 г. като човешки феромони, макар и да няма научно доказателство за ефекта им. Слагат ги в парфюми и одеколони, но съществуват и непарфюмирани концентрати за увеличаване на сексуалното привличане.

Ако искате редовен секс, избягвайте тези храни и напитки

Австралийските учени са работили с 94 хетеросексуални доброволци (43 мъже и 51 жени), като са ги излагали един ден на феромони, а следващия ден на обикновен парфюм. И през двата дена те са разглеждали снимки на неутрални лица (със скрита коса и без грим), за да определят дали те са на мъже или жени. Предполага се, че феромоните улесняват това разпознаване.

Пет афродизиака от природата за по-добър секс

Доброволците също са оценявали степента на привличане или риска от изневяра за снимките от противоположния пол.

"Резултатите съответстват на тези от други експерименти, които показват, че андростадиенонът и естратетраенолът нямат много шансове да са човешки феромони", казаха авторите на изследването.

Храните, които правят мъжете по-сексапилни

Австралийските учени обаче не изключват полови феромони да влияят върху прелъстяването и изневерите. Ако има такива обаче, те не са обхванатите от изследването.
БТА