Учени разкриха тайната на сексуалното привличане
Учени разкриха тайната на сексуалното привличане / Thinkstock/Getty Images
Американски учени от университета в Северна Каролина разкриха невроните в мозъка, които предизвикват сексуалното привличане, съобщава в. "Дейли мейл".

Те са разположени в хипоталамуса в тъй-наречената медиална преоптична област /МПО/. За целта екипът на д-р Джена Макхенри провел тестове с опитни мишки, чиито мозък е бил изследван с 2-фотонен микроскоп. Хипоталамусите на самките на гризачите са били наблюдавани, след като са им дали да подушат урина на полово активни мъжки екземпляри. Невроните в НПО веднага се задействали, което обуславяло по-нататъшното социално поведение на мишките. Въпросният център не се активирал, когато опитните животни трябвало да подушат урина на женски мишки.

Обясниха защо с възрастта сексът става все по-добър

Предишни изследвания установиха, че ПМО играе важна роля в репродуктивния и социалния живот на гръбначните животни, включително и на човека. Но досега не беше ясно дали този участък определя социалната мотивация чрез специални връзки със системата за възнаграждение в мозъка.

По думите на д-р Джена Макхенри някои специфични неврони в мозъка са специализирани в предпочитането на социалните възнаграждения за сметка на несоциалните.

Сексът става полезен на 31-а минута

Така например по време на тестовете се установило, че самките предпочитат сексуалното привличане пред храната, когато имат възможност да избират. Техните неврони в НПО областта на мозъка ставали значително по-активни, когато нивата на женски хормон в организма им били по-високи.

Вижте още:

Любимите пози в секса издават тайни за характера

3 изненадващи фактора, които влияят върху сексуалното привличане

Разкриха защо жените се чувстват виновни след случаен секс

13 вида секс, които всяка двойка трябва да опита
БТА