Разкриха защо жените се чувстват виновни след случаен секс
Разкриха защо жените се чувстват виновни след случаен секс / ThinkStock/Getty Images

Норвежки учени откриха еволюционни причини за това защо жените се чувстват виновни след случаен секс, за разлика от мъжете, пише в. "Дейли мейл".

Изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии установили, че 35 процента от дамите, които се впускали в сексуални приключения-еднодневки, се чувствали виновни след ласките с непознат.

Сексът за една нощ носи 10% по-малко удоволствие

Но само една пета от анкетираните мъже имали някакъв психологически дискомфорт при подобна ситуация. 60 процента от респондентите от мъжки пол заявили, че са съжалявали за това, че не са могли да реализирали последната си възможност за случаен секс с непозната.

Случайният секс не води до депресия, всъщност е полезен

Изследователите провели допитване до 263 норвежки граждани на възраст между 19 и 37 години, които са имали сексуални авантюри-еднодневки. Над половината от мъжете изразили задоволството си от приключението, докато само една трета от дамите се чувствали щастливи от стореното.

Учените обясняват това "неравенство" с факта, че представителите на силния пол достигат по-лесно до оргазъм, в сравнение с дамите.

Разгадаха тайната на женския оргазъм

Осемдесет на сто от жените били доволни от факта, че успели да избегнат последната възможност за случаен секс, която се била изправила пред тях. При мъжете този процент се оказал 40 на сто.

Неуспешната връзка се преодолява най-бързо със секс за една нощ

Причината жените да се чувстват виновни при тези обстоятелства са еволюционни - твърдят норвежките специалисти, цитирани от БТА. Дамите така са програмирани, че да търсят възможно най-качествените сексуални партньори за продължаването на рода, което не става при случайните полови приключения.

Още за случайния секс:

Предимствата на секса за една нощ

1/3 от браковете започват със секс за една нощ

Размерът има значение само при секса за една нощ