Джинджифилът е отличен за повишаване на имунитета, но не е единственият продукт, който можем да използваме за тази цел. С какво да заместим скъпата подправка, това сподели в интервю за радио „Спутник“ докторът на медицинските науки, диетологът Михаил Гинсбург.
В разгара на коронавирусната пандемия по света цените на джинджифила скочиха пет, а на места дори и десет пъти.
Руски лекари съветват: Как да укрепим имунитета по време на пандемията
Помага ли наистина чесънът да се предпазим от коронавирус? Какво е полезното в него и къде другаде може да се намери съветва специалистът:
"Това, което в джинджифила помага да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите - летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, на фитонциди са доста богати зеленчуци като лук, чесън и ряпа”, каза Гинсбург.
Храни за повишаване на имунитета по време на коронавирус
Вторият полезен компонент е свързан с отслабване на възпалителните процеси в организма.
"Противовъзпалителният ефект намалява прекомерната реакция на организма след проникване на вируси. Куркумата има такива свойства. Куркумата дори е известна от древността като противовъзпалителен продукт номер едно. Касисът, червените боровинки и малините също действат по същия начин”, заяви диетологът.
Ябълката – царицата на плодовете
Третото ценно свойство на джинджифила е защитата на клетките, свързана високото съдържание на антиоксиданти.
"В куркумата има повече антиоксиданти. Те се съдържат и в червените чушки и пресните домати”, сподели Гинсбург.
В разгара на коронавирусната пандемия по света цените на джинджифила скочиха пет, а на места дори и десет пъти.
Руски лекари съветват: Как да укрепим имунитета по време на пандемията
Thinkstock/Getty Images
Помага ли наистина чесънът да се предпазим от коронавирус? Какво е полезното в него и къде другаде може да се намери съветва специалистът:
"Това, което в джинджифила помага да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите - летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, на фитонциди са доста богати зеленчуци като лук, чесън и ряпа”, каза Гинсбург.
Храни за повишаване на имунитета по време на коронавирус
Thinkstockphotos
iStock/Getty Images
Ябълката – царицата на плодовете
/ iStock/Getty Images
"В куркумата има повече антиоксиданти. Те се съдържат и в червените чушки и пресните домати”, сподели Гинсбург.