В историята е пълно с примери за противоречиви владетели, които са извършили много злини, но имат и някои добри дела. Те обаче не са били водени от желанието да помогнат на другите, а от това да извлекат някаква полза и за свое собствено удовлетворение. Ето кои са те:

Адолф Хитлер

Въвеждането на здравна програма, която ще спаси живота на хиляди души, би било огромно постижение за всеки политик. Това е постижение на политиката на Адолф Хитлер, който обаче е отговорен за масовото убийство на най-малко 11 милиона души по време на неговото управление.

Въпросната здравна програма всъщност е била една от най-ранните правителствени кампании срещу тютюнопушенето. Хитлер е бил обсебен от идеята за арийска „майсторска раса“ и е виждал пушенето като заплаха за здравето на германския народ. Той насърчава научни изследвания, като в резултат германските лекари първи откриват връзката между пушенето и рака на белите дробове.

Хитлер
ThinkStock/Getty Images

Чингис Хан

Факт е, че Чингис Хан е отговорен за смъртта на над 40 млн. души. Но по време на управлението си суровият владетел е въвел закони, с които обявил религиозна свобода за всички, като дори въвел данъчни облекчения за богослуженията. Империята на Чингис Хан просперира и защото са прокарани множество търговски пътища и пощенски станции. Той е насърчавал развитието на писмеността и културата, а от данъци и такси са били освободени художниците, учителите и адвокатите.

Седемте най-жестоки владетели, които историята познава (ВИДЕО)

Муамар Кадафи

По време на управлението на Муамар Кадафи Либия се превърна в кошмарна държава, където враговете на режима редовно бяха хвърляни в затвора и убивани. Но под негово ръководство либийците получиха безплатно образование, здравеопазване и електричество, плюс субсидирани жилища и транспорт. Територията на Либия е повече от 95 % пустиня. Под патронажа на Кадафи е разработен проект за комплексна мрежа от тръбопроводи, които доставят вода до сухите райони на страната.

Фидел Кастро

След като пое властта през 1959 г., Фидел Кастро превърна Куба в еднопартийна диктатура, хвърля десетки хиляди кубинци в изгнание и екзекутира редица дисиденти. Но по време на управлението му обаче е премахнато класовото разделение, подобрено е здравеопазването и е насърчавано образованието.

Фидел Кастро
Guliver/Getty Images


Наполеон Бонапарт

Около два милиона души са загинали като пряк резултат от войните, водени от Неполеон Бонапарт, а един милион цивилни вероятно са били косвени жертви на действията му. Но той въвежда реформа, позната като Наполеоновият кодекс. Чрез него той въвежда буржоазния модел на устройство на обществените отношения във Франция, основан на равенството пред закона и свободата на изява на личността в частния живот. Кодексът е в основата на съвременното гражданско законодателство в повечето европейски страни днес.

Най-лудите владетели (ВИДЕО/СНИМКИ)

Аугусто Пиночет


По време на управлението на чилийския диктатор Аугусто Пиночет над 3000 души са „изчезнали“. Той е затворил десетки хиляди и брутално е измъчвал най-малко 28 000 души, възприемани от него като врагове. Но той национализира ключови отрасли в икономиката на Чили, част от които са притежание на корпорации от САЩ.

Рафаел Трухильо

Подобно на всички в този списък, Трухильо е едно от най-лошите човешки същества, които светът някога е виждал. Чрез властта си той е изтезавал и убивал всеки, който му се противопоставял. През 1937 г. той поръчал убийството на около 20 000 хаитяни, живеещи в Доминиканската република. Но  той изгражда болници, пътища и училища. Освен това Трухильо изплати целия дълг на Домиканската република, запази стабилността на валутата и построи или подобри летища и обществени сгради.

И още:

Диктаторът, който има свой собствен интернет и часова зона

Петте най-скандални жени в историята (ВИДЕО)

Вижте кои са най-лудите и безумни президенти

Това зверско убийство се оказа фатално за Русия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук