Пастата помага за регулиране на нивата на кръвната захар. За това говори диетологът, кандидат на медицинските науки Михаил Гинзбург .

Добре е да изберете паста от твърда пшеница. Такъв продукт дава ситост, а също така намалява нивата на кръвната захар благодарение на съдържащия се в него глутен.

„Глутенът е протеин, който забавя усвояването на въглехидратите и по този начин понижава гликемичния индекс, тоест намалява скоростта на усвояване, премахва пика в нивата на кръвната захар“, обяснява експертът.

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно.

Безглутеновото хранене не е еквивалент на здравословно хранене. Няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че безглутеновите храни са по-здравословни.

Въпреки това лекарят предупреждава, че готвенето на паста до състояние на "каша" е вредно. Това повишава гликемичния индекс на продукта. Пастата е полезна в диетата в състояние "al dente".
Рамблер