Макаронените изделия имат нисък гликемичен индекс и затова не предизвикват резки промени в кръвната захар
Макаронените изделия имат нисък гликемичен индекс и затова не предизвикват резки промени в кръвната захар / ThinkStock/Getty Images
Препоръките към хората на диета обикновено са да намалят количествата на въглехидратите в храната си. Канадски учени обаче установиха, че макаронените изделия не влияят негативно върху теглото, съобщи в. "Дейли мейл".

Защо всички видове макарони се наричат паста?
 
Ако човек яде три порции от тази основна италианска храна седмично, ще отслабне половин килограм за 12 седмици, твърдят лекари от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто.

Макаронените изделия имат нисък гликемичен индекс и затова не предизвикват резки промени в кръвната захар
Пастата няма вреден ефект за теглото, когато се консумира в рамките на здравословен хранителен режим ThinkStock/Getty Images

Пастата – сериозен бизнес за нещо толкова просто

За разлика от повечето въглехидрати, макаронените изделия имат нисък гликемичен индекс и затова не предизвикват резки промени в кръвната захар. От предишни изследвания е известно, че храните с нисък гликемичен индекс засищат повече. С тях гладът настъпва по-късно и затова помагат да бъде ограничен приемът на калории. 

Златни правила за истинска италианска паста

Макаронените изделия имат нисък гликемичен индекс и затова не предизвикват резки промени в кръвната захар
Канадски учени установиха, че макаронените изделия не влияят негативно върху теглото ThinkStock/Getty Images

"Като претегляме данните, можем да кажем уверено, че пастата няма вреден ефект за теглото, когато се консумира в рамките на здравословен хранителен режим", каза ръководителят на изследването д-р Джон Сивънпайпър.
 
Канадските учени са анализирали данните за 2448 души от 29 изследвания, сравняващи ефекта от макаронените изделия спрямо другите въглехидрати.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА