В християнската църква царичето се е славило с името „мантията на Дева Мария“ заради силата, с която лекувало всякакви здравословни проблеми. Известно е още като шапиче и самодивска ягода - поради формата на листата си. Наричат го и сребърно цариче, поради долната страна на листата му, която блести като посребрена. В България, билката се разпространява по планински ливади на височина от 1000 до около 2500 метра. То цъфти през периода юни - август.

Мнозина са вярвали, че дъждовната вода, събрана върху листата на царичето, има магически сили. Още от най-ранни времена са го употребявали за подобряване на настроението и прогонване на лошите мисли. В канала "Баба знае" във Vbox7 може да видите неговите чудодейни свойства.

Най-много билката се използва при женски проблеми, като болезнена менструация, сърбеж, при склонност към спонтанни аборти, за закрепване на плода и усилване матката, както и при трудности по време на менопаузата.

Билката, която наричат „божа ръчица“ (ВИДЕО)

Царичето има благоприятно действие при лечение на кожни инфекции, екземи, кожни обриви, ужилвания и ухапвания. То е почти универсално и се използва още при лош сън, затлъстяване и диабет.

цариче
iStock/Getty Images

Билката може да се използва под формата на чай или компрес.

И още:

Билката, която е дар на хората от самия Архангел Михаил (ВИДЕО)


Хайдушката билка лекува главоболие (ВИДЕО)

Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи (ВИДЕО)

Коя е „мислещата“ билка и за какво може да ни помогне? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук