Билката Готу Кола или както още я наричат азиатска центела се е използвала от хиляди години в Индия, Китай и Индонезия. С нея лекували рани, кожни болести, респираторни инфекции и настинки. Тя е популярна в Аюрведа и традиционната китайска медицина.

Името и идва от китайски и значи „еликсир за дълъг живот“. Легендите разказват, че древни китайски билкари, които приемали от нея, живеели повече от 100 години.

В последните години билката става все по-популярна по света.

Тя се среща под формата на таблетки или в сушено състояние за приготвяне на запарка или чай за вътрешно приложение. За външна употреба можете да откриете под формата на крем, лосион или гел.

Билката има невероятно антиоксидантно, противовъзпалително, противомикробно и лечебно действие. Също така, можете да я използвате външно за лечение на хемороиди, навяхвания, дерамтити и целулит.

Най-голямото приложение на Готу Кола е за вътрешни здравословни проблеми - язва на стомаха, анемия, бронхит, хипертония, дизентерия.

Готу Кола
iStock/Getty Images

Билката има способността да образува колагенови влакна и еластин и е отличен избор при лечение на изгаряния, рани, редуциране на количеството бръчки и стрии.

Също така е страхотен помощник в грижата за здравето на косата и ноктите.

Готу Кола е подходяща при лечение на проблеми, свързани с кръвообращението.

Готу Кола
iStock/Getty Images

Учените я считат за мощен диуретик, който помага на хората с наднормено тегло, както и тези, задържащи течности или страдащи от бъбречни заболявания.

Препоръчва се и за хора с пристъпи на тежка тревожност, както и на жени, страдащи от тежък и изявен предменструален синдром, както и за тези, които чувстват постоянна умора.

Пет лесни начина да подобрите здравето си (ВИДЕО)

Въпреки всичките си благоприятни действия, препоръчително е билката да не се употребява от бременни или кърмещи жени, освен ако преди това е извършена консултация с лекар.

И още:

Черен кимион - билката, за която пише и в Библията, и в Корана (ВИДЕО)

Великденче – билката, която лекува невроза, възпаления и още куп болежки (ВИДЕО)

Каква е тайната на дълголетието?

Цветето на Орфей вирее само в Родопите (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук