Хроничното високо кръвно налягане е рисков фактор – увеличава вероятността за инсулт или инфаркт, макар често да не е придружено от симптоматика. По данни на Института "Роберт Кох", милиони хора по света умират всяка година, като сред причините е и високото кръвно налягане. Най-вече липсата на достатъчно движение, нездравословното хранене, затлъстяването, стресът и прекалената консумация на алкохол тук са рисковият фактор, пише Deutsche Welle.

В тази връзка АРД цитира данни на Германската лига по хипертония, според които почти един на всеки трима души в Германия има високо кръвно налягане, т.е. стойности над 140 на 90. В допълнение към лекарствата физическите упражнения също могат да понижат до известна степен кръвното налягане, допълва германската обществена телевизия.

Спортът понижава кръвното налягане

Досега лекарите смятаха, че упражненията за издръжливост са особено ефективни в случая. Ново проучване, поместено в "British Journal of Sports Medicine", показва, че друг вид тренировка е особено полезна за пациентите с кръвно налягане: тъй наречените изометрични упражнения.

Британските изследователи са проучили резултатите от 270 клинични изследвания с общо над 10 хиляди участници в тях. Изводът, до който са достигнали, гласи: изометричните упражнения понижават кръвното налягане много по-ефективно, отколкото класическите тренировки за издръжливост, интензивните интервални тренировки или силовите спортове, четем в публикацията на АРД.

Изометрични упражнения – що е то?

При изометричните упражнения определени мускулни групи се напрягат за известно време в разтегнато състояние – без движение. Едно от най-известните от тях е "планк" – задържане на тялото в поза, подобна на тази при лицевите опори, но с изместена тежест от ръцете върху предмишниците.

Ръководителят на изследването Джейми О'Дрискол от университета в Кентърбъри обяснява така положителния ефект на изометричните упражнения върху кръвното налягане: Задържайки тялото за две минути в неподвижна позиция, например в поза "дъска" при упражнението "планк", мускулното напрежение се увеличава значително. При отпускане се възстановява притокът на кръв. Това, според него, е причината изометричните упражнения да са два пъти по-ефективни от тези за издръжливост по отношение на увеличеното кръвно налягане, пише АРД.

Бързи резултати

След само две седмици редовни упражнения горната стойност на кръвното налягане е спаднала с 8 пункта, а долната – с четири, показва още изследването. Три пъти на седмица по 15 минути упражнения са напълно достатъчни, уверява О'Дрискол.

Освен физическите упражнения, лекарите съветват хората с високо кръвно налягане да спрат да пушат, да се хранят с ниско съдържание на сол, да избягват стреса и да внимават за наднормено тегло. 
Deutsche Welle