/ Sendo
Защо трябва да имаме апарат за кръвно налягане у дома? Отговорът на този въпрос изглежда очевиден – така ще можем да следим кръвното си налягане ежедневно, което ще ни помогне за по-ранна диагностика и контрол на хипертонията.

Но кръвното налягане не е всичко, което трябва да следим, за да предотвратим сърдечно-съдовите заболявания и техните усложнения. Едно от тях е аритмията, която носи сериозен риск от възникване на инсулт и запушване на кръвоносните съдове,  а електронните апарати за кръвно налягане играят важна роля за ранното ѝ откриване. Някои модели разполагат със специални технологии, които отчитат нарушенията в сърдечния ритъм и предупреждават за опасност, дори при измерване у дома. Такива са апаратите за кръвно налягане Sendo, създадени за да осигурят клинична точност при следенето на кръвното налягане в домашни условия.

Но нека първо разберем, какво всъщност представлява аритмията:

Аритмията е сърдечна аномалия, която предизвиква проблем със сърдечния ритъм. Сърцето ви може да бие твърде бързо, твърде бавно, или с неправилен ритъм.

Учестената сърдечна дейност се нарича тахикардия. Някои тахикардии могат да бъдат сравнително безвредни, но други могат да доведат до рязка загуба на сърдечна функция. Брадикардия се нарича състоянието, при което сърцето бие твърде бавно. Това състояние може да се дължи на определено заболяване, но не е задължително да е така. Спортистите и активните хора, могат да имат по-нисък пулс в покой, без това да е медицинско състояние.  

Третият тип аритмия е предсърдното мъждене. Предсърдното мъждене е най-често срещаният тип аритмия, причиняващ неравномерен и бърз сърдечен ритъм.  

d
Sendo

Това състояние може да бъде постоянно, или да се появява епизодично. Въпреки че самото предсърдно мъждене обикновено не е животозастрашаващо, то се свързва с риска от образуване на кръвни съсиреци в предсърдията на сърцето. Тези кръвни съсиреци могат да циркулират до други органи и да доведат до блокиранe притока на кръв към тях.

Разпространението на този вид аритмия се увеличава с възрастта, като повече от 95% от пациентите с предсърдно мъждене са на възраст над 60 години. Рискът от развитие на предсърдно мъждене за 40-годишни пациенти е около 25%.

Предсърдното мъждене се среща малко по-често при мъжете, отколкото при жените. Хипертонията и предсърдното мъждене също имат много пряка връзка – аритмиите се срещат изключително често при хора с високо кръвно налягане. Други рискови фактори за поява на тази аритмия са захарният диабет, сърдечните заболявания, сънната апнея и стресът. Лекарите смятат, че приблизително един от всеки четири инсулта e причинен от тромби, образувани при предсърдно мъждене. То е свързано също с по-висок риск от сърдечна недостатъчност и деменция.  

Как да разберете страдате ли от аритмия?

Различните видове аритмия могат да бъдат безобидни или животозастрашаващи, затова е добре да ги хванете в начален етап и да се консултирате с лекар за състоянието си.  Симптомите на аритмията са лесни за регистриране - усещане за бързо биене на сърцето, прескачане на удари, ускорен пулс, замаяност, болка в гърдите, недостиг на въздух, лесна уморяемост, изпотяване и понижен физически капацитет. Но не е изключено да имате аритмия и без толкова явни симптоми.  Възможно е и обратното –  да се чувствате толкова отпаднали, че да не можете да станете от леглото, но да нямате представа, че страдате от аритмия.

За да проверите дали имате този проблем, можете да използвате домашния си апарат си за кръвно налягане. Днес на пазара има автоматични цифрови апарати за кръвно налягане, които използват валидирани алгоритми за откриване на аритмия. Те могат да ви алармират, ако регистрират и най-малката аномалия в сърдечния ви ритъм. Именно това е втората причина да имате електронен апарат за кръвно вкъщи – освен редовното измерване на кръвното налягане, ще можете да проверявате сърдечния си ритъм.

Естествено, трябва да бъдете много внимателни, когато избирате апарата си за кръвно налягане. Той трябва да има специална функция за засичане на аритмичен пулс и да бъде медицински сертифициран.

d
Sendo

SENDO ADVANCE 3 е най-новият модел на серията електронни апарати за кръвно налягане SENDO. SENDO ADVANCE 3 е създаден за мерене при бицепса, и е разработен в съответствие с японските традиции в производството на електронни апарати за кръвно налягане.

Апаратът притежава специална функция HIRA за отчитане и категоризация на отклонения в сърдечния ритъм. Технологията зад функцията HIRA отчита и анализира наличието на аритмичен сърдечен ритъм, а засеченият аритмичен пулс се запаметява в апарата. Когато в паметта се натрупат седем записа, HIRA анализира всеки следващ отчетен аритмичен пулс и определя степента му, спрямо скала от четири предварително зададени нива на риск. След това подава съответното съобщение към екрана на апарата и ви алармира, когато е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Какво да предприемете ако установите, че страдате аритмия?

Ако смятате, че може би страдате от аритмия, на база резултатите, които получавате от апарата си за кръвно налягане, първото което трябва да направите е да се консултирате с лекуващия си лекар. Покажете показателите, които сте получили и лекарят ви ще знае какво да предприеме оттук нататък – ще ви назначи тестове, лечение, както и редовни прегледи за проследяване на състоянието ви.

Възможно е апаратът ви за кръвно налягане да засече двоен проблем – не е изключено да страдате от хипертония и от аритмия едновременно, тъй като тези две заболявания често вървят ръка за ръка. Добрата новина е, че ако проследявате ежедневно показателите на кръвното си, сърдечния си пулс и спазвате лечението и предписанията на лекаря си, тези състояния могат да бъдат овладени, а евентуалните усложнения, като инфаркт и инсулт, могат да бъдат напълно избегнати.