/ iStock/Getty Images
Нашите вкусови предпочитания започват да се формират още преди да се родим. Екатерина Пириева, ръководител на лабораторията за хранене във Федералния изследователски център в Москва, разказа пред радио „Спутник” как да засилим или отслабим вродените си вкусови пристрастия.

"Генетиката може да се коригира. Например, ако майката яде солена храна по време на бременност и у нероденото дете ще има увеличение на тази нужда, същото важи и за пристрастяването към горчивите и люти подправки. Бебетата се раждат с вродени вкусове и към сладкото. Но ако на детето се предложи увеличено количество сладкиши, пристрастяването към сладкото ще се задълбочи с възрастта. Може и да отшуми, няма как да се измъкнете от физиологията и генетичната предразположеност - ще отшуми бавно. Но нашата задача не е да укрепваме, а да не усилваме тези вродени зависимости“, отбеляза Пириева.
В същото време нуждата от определена храна има свои причини и те понякога са свързани с физиологичните характеристики на тялото на всеки отделен човек.

"Всичко е индивидуално. Има хора, които имат голямо предпочитание към соленото: те могат да изядат цяла херинга без хляб. По правило това са хора, които имат ниско кръвно налягане. По този начин те нормализират съдовия си тонус. Желанието за по-пикантна храна, като правило, е характерно за хората, които имат недостатъчна секреция в стомаха – по този начин те самите я стимулират ", - каза събеседникът на „Спутник”.

Повишената „любов” към сладкото също има своите причини.

"След определена възраст склонността към сладки храни намалява значително. Но има хора, които цял живот обичат сладкото. Понякога това е признак на нестабилност в метаболизма на глюкозата", обясни експертът.

Ако всичко е нормално у човека, тогава пристрастяванията към този или онзи продукт или подправка могат да бъдат регулирани и контролирани. Пириева припомни, че всичко е добро в умерени количества.

"Нужна е само сила на волята. Ако например сте свикнали да пиете чай с три супени лъжици захар, в началото чаят без захар ще изглежда гаден. Можете да намалите чувствителността към захарта, като постепенно намалите количеството захар в същия чай или други напитки. Същото се отнася и за соленото или лютивото", заключава диетологът.
БГНЕС