Студеното време често ни прави по-малко продуктивни и съвсем не толкова енергични, колкото би ни се искало. В резултат се чувстваме стресирани и немотивирани да правим каквото и да било.

Здравословни храни за по-добро настроение

Как да преодолеем зимната депресия и да се чувстваме по-добре в собствената си кожа, вижте няколко съвета от vbox7:

1. Намалете синята светлина

Вашият циркаден ритъм (цикъл сън/събуждане) се обърква от синята светлина. Освобождаването на мелатонин се забавя, когато сте изложени на този вид светлина за дълго време. Ако използвате телефона си непосредствено преди лягане ще се събудите, чувствайки се уморени.

Естествени лекове срещу депресията

Синя светлина излъчват вашия телефон, компютър, телевизор и дори безобидния електронен четец. Дайте си почивка от устройствата поне час преди сън.

На първо място сред неблагоприятните за здравето привички е използването на телефони преди лягане
ThinkStock/Getty Images

2. Облечете се за излизане

Да не се грижиш за себе си, когато се чувстваш най-зле, е често срещана грешка. Не само се чувствате депресирани, но и занемарени. Изберете хубав тоалет, който наистина харесвате, погрижете се за кожата на лицето си и косата си. В края на този ритуал ще се почувствате много по-мотивирани да продължите деня си.

3. Танцувайте

Ако не можете да опишете емоциите си с думи, може да го направите чрез движения. Може да тренирате или просто да потанцувате. Танците освобождават ендорфини (хормони на щастието), които помагат да предотвратите депресията. Освен това танците могат да бъдат приятна почивка от скучните задачи.

танц
iStock/Getty Images

4. Направете си творческа дъска

Творческата дъска е колаж, състоящ се от снимки, текст или рисунки. Тя ще ви бъде нещо като ежедневна мотивация за сбъдване на мечтите ви и преследване на целите ви.

Четирите най-важни симптома на депресията (ВИДЕО)

Творческата дъска ви помага да разберете какво искате от живота. Само мисълта за вашето светло бъдеще и успех може да ви развесели. Вземете стари изрезки от списания или разпечатайте снимки и ги поставете на дъската, залепете и няколко свои снимки. Сега сте готови да завладеете света.

5. Освободете пространство

Чувствате се уморени и мързеливи без мотивация да работите изобщо. И на всичкото отгоре стаята ви е пълна бъркотия. Претрупаните вещи допринасят за цялостното ви чувство на умора.

Отделете си време и преценете коя част в дома си искате да освободите. Това може да бъде бюрото ви или натрупаните мръсни дрехи. Със сигурност ще започнете да се освобождавате от негативната енергия.

6. Починете си от социалните медии

Невероятно е разочароващо да погледнете „перфектния“ живот на всички онлайн, особено когато се чувствате депресирани. Защо се измъчвате?

Девет простички съвета за подобряване на настроението

Проблемът може да бъде разрешен много лесни - просто изтрийте акаунтите в социалните медии, които ви карат да се чувствате ужасно.

Дори науката може да потвърди това - хората, които използват постоянно социалните медии, се чувстват по-самотни и по-депресирани.

7. Излезте навън

Толкова е изкушаващо да останете под топлите завивки у дома. Съберете достатъчно мотивация, за да излезете на чист въздух. Научно е доказано, че липсата на слънчева светлина причинява зимна депресия.