/ iStock/Getty Images
Хората със симптоми на депресия са по-изложени на риск от развитие на сърдечни заболявания и инсулт, отколкото тези без психични проблеми, сочи проучване на университета в Кеймбридж.

Учените анализираха медицинските досиета на повече от половин милион души, които преди това не са се сблъсквали със сърдечни проблеми. Участниците в проучването бяха оценени въз основа на отговорите им на въпроси за настроението и евентуалните прояви на депресия, които може да са изпитали през последните месеци.

Десетилетие по-късно експертите установиха, че хората с най-тежки симптоми на депресия впоследствие са по-склонни да имат сърдечни проблеми. По този начин са установени 21 случая на сърдечни заболявания и 15 инсулта на 1000 души с най-висок резултат за преживени психични проблеми и само 14 случая на сърдечни заболявания и 10 инсулта в групата с ниски резултати. Тези данни са получени въз основа на информация за 401 219 хиляди участници в изследването.

"Това е най-голямото доказателство до момента, че негативните емоции, свързани с депресията, са свързани с вероятността от сърдечни проблеми и инсулт в бъдеще”, заяви професор Емануеле Ди Анджелантонио от изследователския екип.