Има професии, които преди 20 или 30 години не са съществували. Но има и такива, които скоро няма да ги има. Десет професии може да останат в миналото, а на тяхно място ще се появят нови, които ще отговарят на потребностите на времето.

Седем прогнози за най-близкото технологично бъдеще

Можете ли да си представите, че тези 10 професии ще изчезнат?

Пътни агенти

Сега с наличието на редица сайтове и app-ове, които автоматично аранжират датите на пътуването ви, купуват ви билети и резервират хотели, пътните агенти стават напълно излишни. Много агенции вече са се усетили накъде отиват нещата и бавно са започнали да местят услугите си онлайн.

Касиери

От много години насам се водят теории за свят без физически пари. Сега с напредъка на безконтактното плащане, криптовалутите и напълно автоматизираните магазини, като този на Amazon, позициите на касиерите се превръщат в отживелица.

работа
ThinkStock/Getty Images

Библиотекари

Книгите никога няма да изчезнат, но поради популярността на електронните и аудио книгите, нещата не изглеждат никак добре за библиотекарите. Поради липсата на финансиране много публични библиотеки са длъжни или да затворят врати или да разчитат на доброволци. А академичните институции отдавна са започнали да качват учебниците и литературата си в дигитални формати.

До 2025 г. 50% от сегашните професии ще изчезнат

Пощенски куриери

Докато дроните все още не са напълно разпространени за пощенски цели, традиционните пощальони са все още в безопасност. Но не за дълго. Много скоро доставянето на всички писма, сметки и известия ще бъде преместено онлайн.

Банкери

Докато обезателно смятаме, че банките никога няма да изчезнат, безспорен е факта, че някои по-малки клонове вече са затворили врати. Това се дължи на удобството от онлайн и телефонното банкиране, където можеш да изпълняваш транзакции и да управляваш парите си с лекота.

Прогноза: Редица професии изчезват безвъзвратно

Текстилни работници

Намаляващия номер на работници в текстилната индустрия не се дължи на липсата на клиентско търсене, а по-скоро на начина, по който са произведени продуктите. С наличието на машини, които вече могат да извършват голяма част от производствената работа, местата за неквалифицирани работници занижават.

текстилни работници
ThinkStock/Getty Images

Спортни рефери

Ако сте замисляли бъдеще като рефер, има голям шанс това да не е правилното бъдеще за вас. В последно време FIFA започна все повече да отстъпва на технологията, интегрирайки нова сензорна голова линия, както и „Видео Асистент Рефер“. Те следват примера на други спортове като тенис, крикет и ръгби, които отдавна разчитат на технологията за взимане на правилно решение при спорно обсъждане.

Пилоти

Мисълта за напълно автоматизирано-пилотирани самолети може да ви звучи ужасяваща, но е голям шанса вече да сте пътували в самолет на автопилот. Модерните комерсиални полети разчитат на система, която автоматично отговаря на авиодиспечерите и калкулира и имплементира най-добрия маршрут до дестинацията.

5 професии от миналото, които вече не съществуват

Таксиджии

До скоро безпилотните коли фигурираха само в научнопопулярните филми, но с развитието на технологиите, фирми като Waymo и Tesla все по-бързо се приближават до реализирането на тази идея.

Рибари

Да, вноса на морски деликатеси и риба е по-евтин и започва да се превръща в рутина, но в последно време Великобритания и Щатите са обвинени в прекомерен риболов. Това допринася за огромно разпадане на екосистемата, отговорна за хранителната верига и шансовете за оцеляване на водните обитатели. В същото време ефектите на глобалното затопляне биха имали катастрофални последици за бъдещия ни добив на риба.

рибари
ThinkStock/Getty Images

И още:

Загубата на интерес към работата - по-лоша и от депресията?

Три сигурни знака, че е време да напуснете работата си (ВИДЕО)

Кои са ключовите фактори за професионално прегряване?

Гадже под наем, но... в Япония

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук