Заливът на мутантите
Заливът на мутантите / снимки: БГНЕС

Две години след екокатастрофата в Мексиканския залив там се разиграва нов филм на ужасите - учени и рибари все по-често се натъкват на мутации сред морските обитатели. Петролното петно ли е виновно?

В Луизиана вече е започнал сезонът на скаридите и рибарите се подготвят за богат улов. Доскоро и Дийн Блейнхърд разчитал, че ужасът от 2010 година е отминал завинаги. Сега обаче се страхува от всяко излизане в открито море. "Това, което виждам там, е като филм на ужасите", казва той.

Прозрачни раци, риби и скариди с язви или без очи. Скариди, които не могат да снесат яйцата си или са с изкорубени черупки. Стриди без вътрешности. При експлозията на петролната платформа в Мексиканския залив се изляха към 5 милиона барела суров петрол, които унищожиха почти цялата брегова ивица. Крайбрежието отдавна е почистено от отровната маса, но последиците от катастрофата са факт и до днес.

Разрушителната сила на отровата

Учени и местни рибари постоянно съобщават за мутации и деформации при рибите и другите морски обитатели. Предположенията са, че за това е виновен петролът. "Дълготрайните последици са все още напълно неясни", казва биологът Ендрю Уайтхийт от университета в Луизиана. Заедно с екипа си той проучва въздействието на суровия петрол върху гупите. Тези риби реагират особено чувствително на външни влияния, макар че радиусът им на движение е малък.

Първите резултати от изследването са доста обезпокоителни: гупите в блатистите местности са отровени и срещат проблеми при размножаването. Ембрионите имат нужда от по-дълго време за развитието си и в много случаи се раждат със сърдечни дефекти.

Гупите минават за основна храна на редица други морски обитатели. "Ще бъде ужасно, ако тяхната популация бъде застрашена", казва Ендрю Уайтхийт. Учените регистрират подобни резултати сред почти всички рибни видове. Изследвани са над 4000 риби, като в бъбреците на много от тях са били открити следи от елементи на суровия петрол.

Коя е фаталната отрова?

Експертите не смятат, че за мутациите е виновен само петролът. За деформациите по-скоро е допринесъл корекситът - силно отровен химикал, използван от "Бритиш петролиъм" /БП/ в борбата срещу замърсяването. За да се прекрати по-нататъшният разлив на петрол, в Мексиканския залив се изсипват 7,2 милиона литра от химикала.

Разрушителната му сила се вижда най-ясно при скаридите - почти всеки втори екземпляр в залива Баратария се ражда без очи, бият тревога учените. Заливът е известен с големите си количества скариди. "Ще минат десетилетия, докато екологичната система се възстанови от последиците от катастрофата", казва морският биолог Ед Кейк от Луизиана. Кейк е сред консултантите на местните жители в процеса срещу БП. Концернът оспорва пряката зависимост между катастрофата и мутациите сред рибните видове. Американската служба за здравеопазване и Националната океанографска и метеорологична служба също потвърдили, че катастрофата не се била отразила на морските животни, казва говорител на БП.

Изследванията, които могат да докажат пряката връзка между катастрофата и мутациите, засега са малко, а са и много скъпи. Често в тях липсват сравнителни данни за времето преди петролния разлив и остава неясно дали ефектът на мутациите е предизвикан действително от експлозията и разлива на петрол.

Анекдоти ли са описаните случаи?

Мексиканският залив е пълен с естествени петролни петна, петролопроводи, сондажи и замърсявания. Болестите и мутациите в повечето случаи са предизвикани от бактериални инфекции или паразити и не са нещо необичайно, твърдят от БП. "Описаните случаи са само анекдоти и нищо повече", заявява и Кристин Патрик от Националната океанографска и метеорологична служба.