/ ThinkStock/Getty Images
Лорън Симънс е не само най-младата - тя е единствената жена на Уолстрийт. Една самотна брокерка в този свят, доминиран от мъже.

Нюйоркската борса. Мъже в скъпи костюми са се втренчили в компютърните екрани. Мъже съобщават на висок глас цифри. Мъже със слушалки на ушите нервно крачат насам-натам. Дори и чистачката е мъж, т.е. чистач. Тук работи и Лорън Симънс, брокерка на инвестиционната фирма "Розенблат Сикюритис". Лорън е висока метър и 60 см, тъмнокожа е, носи къса пола и високи токчета.

Тя е единствената в този мъжки свят

"Моята история е уникална - не само защото съм най-младият брокер тук, а и защото съм жена, при това от малцинство", разказва 23-годишната Лорън. Живеела в малък град в щата Джорджия, но се преселила в Ню Йорк. Чрез свой колега си намерила работа на борсата. Завършила генетика, но числата винаги са я привличали, разказва тя. "Те са универсален език, който свързва хората", казва Лорън.

Когато споделила, че отива да работи на борсата в Ню Йорк, близките ѝ отначало се обезпокоили. "Най-голямата тревога на майка ми беше, че там изобщо не работят жени", разказва Лорън. Между другото, тя е единствената брокерка на Уол Стрийт, която работи на пълно работно време. В цялата история на борсата преди Лорън е имало само още една тъмнокожа жена.

уолстрийт
ThinkStock/Getty Images

Опасенията й обаче бързо се уталожили, след като за пръв път стъпила на борсата на Уолстрийт.

Подредиха 40-те най-вдъхновяващи жени

Този ден тя никога няма да забрави. "Тъкмо бях издържала първия изпит и бях получила баджа с надпис NYSE  (съкратено от New York Stock Exchange) - вече имах право да ударя камбаната", разказва гордо тя. Заедно с Ричард Розенблат, основател на фирмата "Розенблат Сикюритис", Лорън стояла този ден на балкона, с камбаната в ръка. Невероятна гледка.

В началото Лорън трябвало да свикне с някои неща. В мъжкия свят важат други правила и други обноски, обяснява тя. "Тук доста бързо се научих, че искаш ли да те чуят, трябва да викаш дори по-силно от мъжете". Мъжкото обкръжение обаче все пак й помогнало да усвои нужните умения: "Мъжете тук желаят от теб да израснеш и да направиш успешна кариера", признава тя.

Пет неща, в които жените са по-добри от мъжете (ВИДЕО)

Момичета, последвайте я!

Работата на Лорън на борсата се състои в това да купува и продава акции по искане на инвесторите. За тази работа са нужни пробивност, готовност да поемаш риск, както и устойчивост срещу стреса. И макар тези качества обикновено да се приписват по-скоро на мъжете, Лорън смята, че и жените могат да бъдат добри брокери. Само че им липсват пътеводни фигури. "Според мен, жените се страхуват да опитат нещо, в което не се чувстват сигурни", смята Лорън.

Точно затова изпитала голяма радост, когато през май Стейси Кънингам оглавила Ню Йоркската борса – като първа жена на този пост в историята. Лорън е убедена, че това е важна стъпка към равноправието и взаимното уважение.

Тя се надява, че нейната история може да стане пример за други млади жени, да им вдъхне смелост и да ги подтикне също да опитат. Тогава тя самата няма вече да е единствената личност на Уолстрийт, която напуска вечер борсата… на високи токчета.

фондова борса
ThinkStock/Getty Images

И още:

Велики изобретения на жени, които промениха света

Жените са по-добри шофьори във всяко отношение

Опра Уинфри е първата чернокожа милиардерка

Разкриха тайните на женския комплекс за малоценност

Как са се променили жените през последните 100 години?