Как са се променили жените?
Как са се променили жените? / Thinkstock/Getty Images
Нежната половина от човечеството е станало по-високо, дълголетно и умно
Как са се променили жените през последните 100 години? Според учените, които са проследили тяхното развитие през изминалия век, те са станали по-високи, по-дълголетни и по-умни.

Мерилин Монро
Gulliver/Getty Images

Сексимволът от 70-те Мерилин Монро е била доста пищна според съвременните представи – с талия 60 см, гърди и бедра – 94 см, при ръст 162, тя е тежала 60 кг. Средният ръст на жените, живели преди 100 години, е бил около 155 см, а теглото им – средно 55 кг. Съвременната жена е пораснала. Средностатистическите параметри сега са ръст 170 см при тегло 65 кг. Типичното телосложение на жените през миналия век е било по-скоро юношески тип. Раменете са били по-широки от таза, гърдите са били неголеми, талията не е била ясно изразена, а бедрата са били тесни.

Пет неща, в които жените са по-добри от мъжете (ВИДЕО)

Съвременната жена все по-често е с телосложение, тип круша – широки бедра и очевидна разлика между раменете и талията. Появи се и относително нов тип фигура – висока, тънка, но с едър бюст и широки бедра – тип „пясъчен часовник“.

Как са се променили жените?
Thinkstock/Getty Images

Биологическата възраст за настъпване на полова зрялост също се е променила. От средата на 1800 г. тя е намалявала средно с 0.3 години за десетилетие. Ако по-рано тя е настъпвала към 16 – 17 г., сега е към 11-12. Изследователите обръщат внимание на връзката между телосложението и възрастта на съзряване.

40-те най-вдъхновяващи жени в историята

Момичетата с по-висок индекс на телесна маса съзряват по-рано. По-ранното развитие може да окаже негативно влияние на здравето и да благоприятства развитието на хипертония и диабет. Днес хроничните болести се проявяват 10-15 години по-късно, отколкото преди 100 години. Физическият труд е намалял, а той, макар и да е тренирал жените, ги е състарявал преждевременно. Днес 99% от новородените оцеляват, докато преди един век, детската смъртност е била 30-50%. Това е карало семействата да имат около 10 деца, от които са оцелявали средно половината.

Как са се променили жените?
Thinkstock/Getty Images

Сега жените раждат по едно-две деца, като дори и при тези с тежки вродени заболявания има големи шансове за оцеляване. Увеличила се е и средната продължителност на живота. Сега жените живеят средно до 70 години. Според прогнозите средната продължителност на живота през 2030 ще стигне до 85 години.

Как са се променили жените?
Thinkstock/Getty Images

Интересно разкритие за развитието на интелекта на жените прави проф. Джеймс Флин, който от години изследва интелекта и неговото развитие. Според него за пръв път през последните 100 г. мъжете отстъпват на представителките на нежния пол по резултати на тестове за интелигентност. Няколко десетилетия по-рано при жените резултатите са били средно с 6 пункта по-ниски от тези на мъжете. Сега жените ги изпреварват с 12 пункта.
 
БГНЕС