Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?
Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена? / снимки: Sofia Photo Agency, БГНЕС, sxc.hu
Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?
31287
Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?
  • Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?

Високи такси и големи санкции са механизмите, чрез които използването и предлагането на торбички за многократна употреба ще замени найлоновите пликове от догодина. Това каза в интервю за Дарик зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Тя обясни, че все още не са ясни в граници ще са таксите и глобите, но при всички случаи ще бъдат достатъчно високи, за да се предотврати присъствието на полиетиленовите торби на пазара. От екоминистерството цитираха и резултати от социологическо проучване, според които 82 % от хората са съгласни да пазаруват с пликове за многократна употреба.

Докъде се стигна с обсъждането на въпроса и кога България ще настигне повечето европейски страни по употреба на хартиени и платнени торби? Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева обясни, че е проведена среща с асоциацията на предприятията, които обработват полимери и произвеждат найлонови торбички с цел да се прецени доколко те могат да пренастроят производството си така, че да преминат към производство на биоразградими торбички и се оказва, че е напълно възможно технологично това да стане. „Проблемът, който е в момента, е, че е известен само един доставчик на суровина, от Китай, която да е напълно би

Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?
netinfo
оразградима. Разбира се, вероятно, когато има пазар, ще се появят и други доставчици", каза Манева.

„Проблемът е да намерим механизъм, когато производството се промени в България, да направим така, че да няма конкуренция за внос например от Румъния на  найлонови торбички, които трудно ще проконтролираме. Механизмът, чрез който ще действаме, е въвеждане на допълнителна такса към торбичките, които да ограничат употребата, да направят скъп този продукт, найлонът, така че конкурентният, биоразградимият да бъде по-евтин, за да се прилага той. Законът за управление на отпадъците вероятно в края на годината ще претърпи още едно изменение, ще бъде променена и тарифата за таксите, които се събират в момента в министерството на околната среда.

Така че ще е пътят: от една страна, създаване на необходимите предпоставки нашите предприятия да настроят  производството си към биоразградими торбички; от друга страна, създаване на икономически лостове, които да направят неприложими найлоновите торбички. В началото на септември ще имаме готовност да предложим законовата уредба на този проблем", каза зам.-министърът.

Зам.-министър Манева, че се предвиждат санкции особено за вносителите на найлонови торбички. Все още не е преценено какъв ще е размерът на таксите и санкциите, правят се изчисления, за да бъдат те ефективни, да действат положително на фона на оскъпеното производство, което ще има в предприятията. Те обаче ще са достатъчно високи, за да може реалното производство на новите биоразградими торбички да не се конкурира с тях, а да бъде категорично предпочитано. Желанието ни е да го направим от следващата година, каза Манева.

Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?
netinfo
Екоминистърът пък представи и резултатите от изследване на обществените нагласи за това искат ли хората наистина да премахнат найлоновите пликчета от дома си. „Анкетата, която бяхме направили на страницата на министерството с въпроси и отговори, значително се покрива с национално представителното проучване: 82 процента от анкетираните одобряват преминаването към торбички за многократна употреба от плат или хартия", каза министър Караджова.

Кога ще сменим найлоновата торба с хартиена или платнена?
netinfo
По-силни поддръжници на идеята обаче са представителите на високостатусните обществени групи, като това са висшисти, хората, с по-високи доходи, столичаните, тези, които се интересуват от екологичните проблеми, както и хората, които събират отпадъците си разделно.

Останалите пък биха се лишили от удобството на найлоновите пликчета, единствено ако търговците спрат да ги предлагат.

Какво установи пък анкета на Дарик сред столичани, тръгнали на пазар, чуйте в прикачения файл