/ ThinkStock/Getty Images
Дъвки по улици и тротоари, дъвки под седалките в градския транспорт - гледката определено не е приятна, а и отстраняването им струва пари и много труд. Затова няколко града в Германия стартираха интересен експеримент, пише Deutsche Welle.

Дъвките са сред най-често срещаните видове боклук в Германия. Но не всеки ги изхвърля където трябва. В германските градове навсякъде можете да се натъкнете на дъвки - по улици и тротоари, по автобусни спирки и детски площадки. Ще откриете дъвки и под седалките в градския транспорт или по стълбовете за улично осветление.

За да привлече общественото внимание към този проблем, управата на град Бон реши да стартира проект, който има за цел да отучи хората да хвърлят дъвките си където им падне. Преди няколко дни на една от централните улици в града бе поставено специално табло за дъвки, наречено Gum-Wall.

Експеримент с възпитателна цел

Таблото се вижда отдалеч. Изпъстрено е с цветни емотикони, а по средата пише: "Моля, залепете дъвката си върху една от рисунките". Тоест отивате до таблото, избирате си най-веселия емотикон, лепвате дъвката върху него и си тръгвате с чувство за изпълнен дълг.

дъвка
ThinkStock/Getty Images

Общо около 50 дъвки могат да се поберат върху дъската, която представлява един вид събирателен пункт за използвани дъвки. Служители по чистотата следят кога дъската ще се запълни, за да я почистят и освободят място за нови дъвки. Всичко се изхвърля в кошче под самото табло, където, разбира се, директно можете да изхвърлите дъвката си, ако нямате желание да я лепите върху дъската с емотиконите. С други думи: проектът има възпитателна цел. А изхвърлените дъвки се събират за нова обработка - от тях ще бъдат изработвани джобни пепелници.

5 обикновени неща, които могат да ви навлекат неприятности в чужбина (ВИДЕО)

До думите на Валтер Шнайдер от фирмата за чистота "Bonnorange", залепналите по улици и тротоари дъвки са истински бич, тъй като отстраняването им е много трудоемко и скъпо начинание, което изисква използването на специално оборудване с вакуумна технология. Според Шнайдер, това е само началото на експеримента. В близко бъдеще в централната част на Бон ще бъдат инсталирани още 20 такива табла за дъвки - основно край автобусни спирки, магазини и училища.

Бон не е първият германски град, който стартира този експеримент. Подобни проекти вече има в Берлин, Франкфурт на Майн, Лимбург, Щутгарт, Гелзенкирхен, Дуисбург и Кайзерслаутерн. Пет такива „магнити за дъвки“ бяха инсталирани тези дни и на футболния стадион в Майнц. Според организаторите, дъските с емотикони били използвани много активно.

До 250 евро глоба

Кампания срещу замърсяването с дъвки бе проведена и в градчето Кесхофен в провинция Райнланд-Пфалц. По призив на градските власти местните жители се включиха активно в подмяната на плочките на централния площад, както и в оформянето на нови цветни лехи. След като жителите на града инвестираха общо около 1 000 часа безвъзмезден труд, никой вече не хвърля дъвки или други боклуци по улиците и тротоарите на градчето.

Впрочем да изхвърляш дъвката си не където трябва е в Германия скъпо "удоволствие", което се санкционира с глоба до 250 евро.

И още:

В Германия си имат правила за всичко

Пет неща, които не трябва да правите в Дубай (ВИДЕО)

Пет от най-странните закони в света, които ще ви изумят (ВИДЕО)
Deutsche Welle