/ iStock/Getty Images
Млада палестинка публикува в Инстаграм снимка със своя приятел - малко преди годежа им. Семейството ѝ обаче смята, че подобно поведение е недопустимо. И решава да я накаже брутално. Deutsche Welle разказва:

Възмущение по улиците и в социалните мрежи. Многобройни арабски жени протестираха през последните дни на Западния бряг на река Йордан срещу убийството на младата палестинка Исраа Грайеб. Мъже от семейството ѝ на два пъти упражнили над нея тежко физическо насилие. На 22 август младата жена починала от раните си.

Демонстрантите заклеймиха бруталното насилие и обстоятелствата, довели до смъртта на жената - превратните разбирания за понятието "семейна чест" и агресивно налагания патриархален стил на живот, крепящ се на човеконенавистни традиции.

Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна снимка, която тя публикува в Инстаграм. Редом с нея на снимката се вижда приятелят ѝ, с когото смятала скоро да се сгоди. Публикуването на снимката преди да е обявен годежа явно така силно е разгневило семейство Грайеб, че то възлага на двамата ѝ братя да я накажат с бой. Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, в резултат на което получава наранявания по гръбначния стълб.

Когато най-големият ти враг е собственото ти семейство (ВИДЕО)

"Силна съм и искам да живея"

В болницата Исраа направила снимки на раните си и ги публикувала в социалните медии. "Силна съм и искам да живея", написала тя. Ако нямах силна воля, вече нямаше да съм измежду живите". А после добавила: "Нека Аллах съди онези, които ме потискаха и раниха".
С тези съобщения в социалните мрежи младата жена явно разгневява семейството си за втори път, защото брат ѝ, заедно с други двама роднини, пристигат в болницата и ѝ нанасят нов брутален побой. В крайна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.
Според съобщения в печата, семейството на Исраа Грайеб обявило, че не носи отговорност за смъртта ѝ. Тя била починала от сърдечен удар. Палестинската полиция засега не се е произнесла по случая.

Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз Ал Маграби е убедена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на подобно престъпление, казва тя пред Дойче Веле. Ал Маграби, която в момента снима филм за "убийствата на честта", бе отличена за работата си през март 2019 от Арабския женски медиен център.

Битката срещу "убийствата на честта"

В редица арабски страни междувременно се разраства битката срещу т.нар. "убийства на честта". През 2011 парламентът в Ливан отмени един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше т.нар. семейни престъпления да получават по-меки наказания. През 2017 този пример бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа гледна точка "убийствата на честта" в Йордания се третират като всяко друго убийство, но на съдиите е дадена възможността да намаляват присъдата с помощта на смекчаващи вината обстоятелства - факт, който правозащитните организации на жените в Йордания остро критикуват.

Палестинската автономия също разполага с модерни закони в тази област, но те рядко се прилагат изцяло, казва Имтиаз Ал Маграби: "Палестинското общество е пронизано от стародавни обичаи и религиозни традиции. Те се зачитат много по-стриктно от законите. Тъкмо престъпления, свързани с накърнена чест, нерядко получават доста меки наказания".

В Пакистан пребиха с камъни жена, омъжила се по любов

"Убийства на честта" навярно ще има и занапред, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието "мъжка чест" не включва в себе си изискването за "достойнство, морал и приличие". Тези неща се изискват единствено от жените. Съответно голяма е готовността да се наказват жени и момичета, които не изпълняват мъжките очаквания, обяснява социологът.

Към всичко това се добавя и фактът, че в много арабски общества цари атмосфера на страх и безнадеждност. "Тези чувства се изливат в насилие, което често е насочено към жени", казва Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за жените. Според Баргути обаче, жените страдат двойно по-силно от тази ситуация.
Deutsche Welle