22 държави са отказали да открият допълнителни секции за изборите на 12 май
22 държави са отказали да открият допълнителни секции за изборите на 12 май / Sofia Photo Agency, архив

Българите в Унгария, Словакия и Украйна ще могат да гласуват само в посолствата и дипломатическите мисии, защото страните са отказали да съдействат за откриването на допълнителни секции. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Япраков.

Общо 22 държави са отказали да открият допълнителни секции, сред които са Армения, Грузия, Алжир, Мароко и други. Изпратени са запитвания до 103 страни, като 38 вече са дали положителен отговор. Все още се чака отговор от Сърбия и от Германия.

„Причините са ясни, те са законодателни. Има държави, които не разрешават, чисто законодателно, извън мисиите да се организират такива избори. Аз ви изброих държавите, а вие сами може да си направите извода голяма част от тях защо не позволяват. Това донякъде е свързано и с необходимостта при такива избори да се осигури безопасността. Ако правите секция в училище, естествено, че трябва да се поиска от местната полиция да я охранява. Има държави в този списък, които имат тежка ситуация на вътрешна сигурност и изобщо не могат да осигурят подобно нещо", добави Япраков.

Българите в чужбина трябва да спазват електронната форма, посочена от ЦИК за подаването на заявленията си за гласуване по интернет. Сканирани формуляри, изпратени по електронната поща, не се приемат. Българите имат възможност да подадат на хартиен носител заявлението си в дипломатическата мисия в съответната държава или да го изпратят по пощата.

„Поискахме разяснение именно по подаването на тези заявения. ЦИК на 30 март отговори подробно на всички наши питания по този въпрос. Ние бяхме информирани, че за валидни се смятат само индивидуално подадените заявления, подадените групово заявления няма да бъдат признати за валидни. Постъпилите по електронна поща, което през 2011 година бе начинът, по който хората бяха улеснени да подават, а именно подписано, сканирано заявление, което тогава се изпращаше за президентските избори, за парламентарните избори, съгласно решението на ЦИК - няма да се приемат за валидни подобни заявления. Гражданите имат възможността да попълват и да изпращат в електронната форма на страницата на ЦИК и това вече ще се приема за валидно заявление", обясни още Димитър Япраков.

На българите, които са подали заявления, но не в коректната форма, се изпращат отговори с указания.