Защитник на промените в Закона за горите:  Цялото общество се държим като тежки дебили
Защитник на промените в Закона за горите: Цялото общество се държим като тежки дебили / netinfo
Интервю на Александра Гинева с председателя на сдружението „Природа за хората и регионите“ Филип Цанов
54567
Интервю на Александра Гинева с председателя на сдружението „Природа за хората и регионите“ Филип Цанов
  • Интервю на Александра Гинева с председателя на сдружението „Природа за хората и регионите“ Филип Цанов

Натискът от протестите на природозащитниците е репресия. Това коментира в интервю за Дарик председателят на сдружение „Природата за хората и регионите" Филип Цанов, който беше един от организаторите на контрапротестите в защита на новия закон. Според Цанов представители на големите екоорганзиации са участвали във всички обществени обсъждания по промените в Закона за горите. Какви икономически интереси стоят зад протестите и контрапротестите, кой плаща и за какво, както и защо българите се държат като „тежки дебили", ето какво каза пред Дарик Филип Цанов ден преди контраакцията в сряда на жителите от малките населени места в защита на промените в Закона за горите:

Целият проблем и цялата тупурдия, която се вдига, е за едни територии, защото окрупнени всичките заявени проекти за ски писти за близките двадесет години, както го има на сайта на коалицията на природозащитниците „За да остане природа в България" е 20 000 декара. 20 000 декара на фона на 40 млн. декара горски територии в страната е точно 0,0005 процента. Целият спор е за това.

По време на протестите от предните дни на главен път Е-79 имаше плакати, на които се четеше „Горски рекет" и „Рекет от страна на еколозите" - така ли определяте наистина тези протести, които се случиха в последните няколко дни в София?

Дали ще кажем думата рекет или натиск, какво е това да затвориш центъра на София, ако не е натиск, за да се промени нещо? Давам ви следния пример, сега се сещам: смятате ли, че всички хора в България харесват магистралите. Нали знаете, че когато се пусне една магистрала, примерно се пусне АМ „Струма", всички тези капанчета, малки заведения в селцата със скарите за кебапчета, с фурните, всичко това отива на кино, на магистралата го няма. Всичките тези пазари, като тръгнете към морето, които бяха едни китни места, покрай Сливен изкараните праскови, смятате ли, че тези хора са доволни от селата, че минават магистрали. Те не могат ли утре да излязат на протест да кажат „Против това сме, понеже ни обрича на безработица". Но стискат хората и траят.

Това би било провокирано от техен личен интерес, вземайки за пример хората, които продават праскови по пътя край Сливен да речем. Въпросът е тези природозащитници чии интереси защитават.

Ама чакайте сега, Вие ги задавайте тези въпроси на тях.

Аз съм ги задала.

Аз ще ви кажа какво е моето мнение. Тези хора това е техният бизнес, както вашата работа е да работите в Дарик или както моята работа си е моят бизнес, така и това е техният бизнес. Той е свързан с опазване на околната среда. Това е новата религия, това е бизнесът, в който последните десетина години има най-много пари, огромни пари в световен мащаб за опазване на природната среда.

Господин Цанов, кога беше създадена коалицията „Природа за хората и регионите"?

Преди три години.

А Вие откога сте председател на тази коалиция?

От самото начало, откакто е създадена.

От преди три години.

Да. Очакваме сериозни провокации, защото започват да говорят тук разни, по форумите ги следим, тези страхливците, анонимниците ... Та анонимниците в тези форуми пишат, че ние плащаме, че разни фирми стоят отзад, че какво ли не. Нито плащаме на хора, нито плащаме на автобуси. Автобусите си ги уреждат по места, защото и местният бизнес иска да се развива и им помага. 100 лв. струва да докараш от Самоков или Костонец до София един автобус. Ние ще осигурим за 200 лв., айде може да e и за 500 лв. вода, защото е горещо и се очакват горещи температури. Това е нашето участие.

Искам да Ви попитам след като толкова време сте председател на тази коалиция, какво участие взехте в дебатите, свързани с промените, които грубо между Коледа и Нова година започнаха да се дебатират по-открито?

Цяла зима бях със счупен крак, моята заместничка ходи на две обсъждания. На 17 декември си счупих крака, имах операция и така нататък, моята заместничка ходи на две обсъждания да депозира нашето становище. В това сме участвали активно и аз отидох един път на комисията. А тези, това са същите хора, които участваха и са участвали в правенето на всички изменения на закона за горите от 2003 година насам. И сега казват ама нас никой не ни е поканил. Е, как да не вие е поканил? Те са били на абсолютно всички заседания на комисията от Нова година насам и са били на три заседания, публични обсъждания на комисията в парламента, има ги протоколите. Между първо и второ четене са имали среща - и те не го отричат - Тома Белев, Андрей Ковачев, някакъв друг Ковачев, още някакъв, Мирослав Найденов и бившият му заместник Георги Костов и между първо и второ четене са се договорили и поради тази причина няма един пирон забит от една година. Дори е забранена подмяната на съоръженията. В момента дърводобивът е блокиран на сто процента за страната. Вилнее само бракониерска сеч. Това направиха с тези промени под натиска на еколозите. И знаете ли започва да ми писва, ние се държим, цялото българско общество като някакви дебили, ама като някакви тежки дебили.

Става въпрос за 100 км писти, които ще се построят в близките двадесет или тридесет години. И какво става с Банско? Онзи ден получих доклада на председателя на центъра за световно наследство към ЮНЕСКО, в който се казва категорично: ски зона Банско и подменените съоръжения през 2010 година не влияят негативно на Пирин като обект на световното природно наследство. Имаме Боровец, Банско и Пампорово. Ега ти рогането срещу това Банско! 500 млн. души гледат Банско. Линдзи Вон се ухилила, вика това е най-хубавото място, търчат отвсякъде ухилени скиорки, хубави кадри и ние викаме „Не, гадовете мръсни там". Едни хора българи срещу други хора българи. Не ми се говори повече.