Шефът на агенцията за храните: Зимните курорти ще бъдат подложени на драстични проверки
Шефът на агенцията за храните: Зимните курорти ще бъдат подложени на драстични проверки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Александра Гинева с Йордан Войнов
46839
Интервю на Александра Гинева с Йордан Войнов
  • Интервю на Александра Гинева с Йордан Войнов

Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност предлагат от Българската агенция по безопасност на храните. Готови са допълненията в Наказателния кодекс, съобщи за Дарик директорът на агенцията д-р Йордан Войнов. Идеята е да се криминализира умишлената продажба, повторно пакетиране и подмяна на етикети на храни, за които е установено, че са с изтекъл срок на годност. Затвор ще има и за търговците, които продават храни с неясен произход. Директорът на агенцията д-р Йордан Войнов съобщи още, че след проверките по Черноморието предстоят и „драстични проверки" за храните в зимните ни курорти. Ето какво още каза Йордан Войнов:

Готови сме с допълнение на Наказателния кодекс, като целта е да се криминализира деянието, при което операторите, които предлагат храни на пазара, съзнателно извършват нарушение, като съзнателно предлагат храни с изтекъл срок на годност, след като те биват върнати от търговската мрежа, от магазините и в предприятията се пакетират и етикетират повторно, което е заблуда за потребителя и съответно е криминално престъпление.

И тези, които предлагат храни с неизяснен произход. Това ще рече за храни, които нямат никакви придружителни документи и не е изяснен кой е първоизточникът на тези хранителни продукти. Така че това е нарушение и то драстично нарушение. Досега нямаше адекватна мярка за наказание. Само с една глоба, мисля, че ефект не се постигаше, такъв, какъвто трябва да бъде и затова ние предприехме промяна, законово изменение.

Какво е предложението за наказание конкретно?

Предложението е до три години лишаване от свобода. Аз считам, че трябва да има такава мярка, за да може да се прекъсне един път завинаги тази порочна практика, тъй като и до момента има доста нарушения в това направление, включително скоро затворихме няколко складове на едро и магазини, които предлагаха сирене с палмово масло, като тенекиите ги етикетираха повторно и фалшифицираха продукцията на фирма, която произвежда качествено сирене. Това е абсолютна заблуда на потребителя, абсолютно нарушение, което е недопустимо и всеки, който си позволи такова действие трябва да знае, че законът ще се стовари върху него с цялата си сила.

Да уточним, ако например служител в магазин е забравил да махне от рафта продукт с изтекъл срок на годност седмица по-рано, трябва ли да се притеснява, че евентуално може да попадне под ударите на закона?

Категорично не. Ние можем да диференцираме тези нарушения. Когато е несъзнателно направено това в търговската мрежа от продавача, съответно той ще бъде санкциониран, но не и подведен под отговорност. Но аз говоря в тези големи количества, когато съзнателно това се случва, тъй като имаме неоспорими доказателства, че магазини връщат към производителя стока с изтекъл срок на годност, защото за тях е финансово изгодно. Когато е изтекъл срокът на годност на дадени продукти, те трябва да бъдат предоставени за унищожаване в екарисаж, за което се заплаща. Те ги предоставят на производителя, който пък от своя страна си позволява да ги етикетира и пакетира отново тези хранителни продукти и отново да ги върне в търговската мрежа. За това говорим, че е съзнателно извършване престъпление към потребителя.

През това лято агенцията по храните доста активно работи особено по Черноморието, където всяка седмица се съобщаваше за храни с изтекъл срок на годност или неясен произход. Можем ли грубо да кажем какви са общо задържаните количества и унищожени?

Десетки тонове продукция. Всякаква продукция беше иззета, конфискувана и унищожена. Сигурен съм, че доста продукция, която не успяхме да засечем, беше и реализирана. Но ние си направихме своите изводи. Наистина аз самият бях учуден, че това се случва и на такъв хал са услугите, които предлагаме по Черноморието и това рефлектира върху туристическия бизнес и реномето ни на туристическа дестинация. Така че ние сме си направили своите изводи и ще предприемем мерки в това направление. Генерална репетиция ще бъде зимният ски сезон. Зимните курорти ще бъдат подложени на драстични проверки. Разбрали сме се с асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, че ще направим проверки и ще установим дали храненето отговаря на легловата база. По Черноморието се сблъскахме с такива неща, примерно легловата база в хотела е 1000 места, а ресторантът към него е за 50 места и съответно кухнята, с която разполага хотелът, трябва да изхранва на ол инклузив 1000 човека с капацитет реално 50 места, което е недопустимо.