Японската банка за международно сътрудничество: Работим по енергийни проекти с България
Японската банка за международно сътрудничество: Работим по енергийни проекти с България / снимка: Dariknews.bg, Константин Вълков

Японската банка за международно сътрудничество финансира от години проекти на японски компании в България. По същество, основна функция на банката е да работи и да подкрепя японски компании, които изнасят оборудване, реализират проекти или правят инвестиции извън територията на Япония. Банката е създадена чрез специален закон, за да подпомага японския износ, внос, както и стабилното международно финансово развитие. Банката участва в редица проекти в България, сред които изграждането и развитието на контейнерните терминали на пристанища Варна и Бургас, разширяването на софийското метро, ветроенергийните паркове на нос Калиакра и др. Казуя Окуно, заместник-директор на отдела, който отговаря за страните от Европа, Близкия изток и Африка, даде специално интервю за Дарик:

 

Кога японската банка реално започна работа с България и кои са най-големите обекти, които сте финансирали?

 

Всъщност в момента пред мен нямам точните данни кога започва работата с България, но ние сме предлагали няколко заема на вашата страна. Към този момент работим по проекти, свързани с енергийния сектор, със сектора на възобновяемата енергия.

 

Как точно банката определя кой проект да подкрепи и кой да отхвърли?

Ние сме правителствена институция на Япония, така че подкрепяме проекти, които включват японски компании. Това включва износ от Япония или инвестиции, които идват от японска страна.

 

Четох, че вече се въздържате да инвестирате в сектори, които изискват дългосрочна възвращаемост, какъвто е секторът на възобновяемата енергия и реално последният ви подобен проект е инвестицията от 37 милиона евро в Калиакра. Има ли сектори, в които инвестирате или не инвестирате?

 

Не, нямаме специални фактори, които да определят нашето финансиране. Ние подкрепяме проекти в енергетиката, транспорта и т.н., въобще всички сектори с изключение на такива като военната промишленост например. Вече водим нови разговори с японски компании за инвестиции в енергийния сектор в България. Дискусиите протичат в момента.

 

Каква е актуалната икономическа ситуация в Япония и влияе ли тя на инвестиционната ви стратегия в чужбина?

 

Трудно е да се отговори на такъв въпрос, касаещ статуса на японската икономика, тъй като състоянието е трудно, наистина. Нашите активности не зависят от това, така че ще продължим да подкрепяме дейностите на японските компании във вашата страна.

 

Какви са очакванията ви за визитата на българския министър-председател в Япония? Ще се договарят ли нови проекти за финансиране от вашата банка?

 

В момента така или иначе се водят дискусии, така че визитата няма да се отрази на това. Но ако след визитата в Япония вашият премиер промотира възможностите на японските компании във вашата страна, ние ще подкрепим това.

 

Има ли конкретен нов проект тази година, който касае България?

 

Нямаме възможност да определим точно във времето такъв проект, но е факт, че обмисляме и работим върху няколко проекта.