Проф. В. Митев: Докато ректорите воюват за пари в бюджета, студентите се занимават с политика
Проф. В. Митев: Докато ректорите воюват за пари в бюджета, студентите се занимават с политика / снимка: БГНЕС

Има риск от хаос във висшето образование, предупреди в интервю за Дарик председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев. Той изрази недоумението си от факта, че протестиращите студенти издигат политически искания, а не се интересуват от парите за висшето образование. „Докато ректорите извоювахме повече пари за всички университети в бюджета за догодина - най-голямо е увеличението за Софийския университет, студентите излизат с абстрактни искания", подчерта проф. Митев.

Проф. Ваньо Митев определи като „трагикомично" случилото се вчера в Медицинския университет, когато някой се е „промъкнал" през входа на „Съдебна медицина" и е провесил плакат в подкрепа на окупацията. „Излезе веднага в една от телевизиите, че това нещо е подкрепено от катедрата по анатомия, което не е истина - този вход е достъпен 24 часа за всички граждани", поясни ректорът. По инициатива на Студентския съвет в следващите два дни в университета ще бъде проведен „студентски референдум" за това дали бъдещите медици подкрепят или не окупацията като форма на протест.

Съветът на ректорите вече излезе със становище по темата за студентските протести. Има ли риск от хаос във висшето образование на фона на това, което става, не само, но основно в Софийския университет?

В Медицинския университет няма индикации. Аз поддържам много тесни връзки с моите студенти. Те са в течение, че в продължение на последните десет дни се борим за увеличение на бюджета за университетите въобще и това стана факт вчера. Аз непрекъснато съм във връзка с тях и по други проблеми, които тях ги вълнуват. Примерно Наредба 34. И мога да ви кажа, че имат моята подкрепа. Смятам, че така трябва да се работи със студентите, в тясна връзка с ректора на техния университет. Те да са в течение какви проблеми има университетът, ние да сме в течение какви проблеми имат те. Тук вече става дума при тази окупация за друго - за политически искания. И всички ректори сме единодушни, че това няма място в университетите. Политика не може да се прави в университета и това е залегнало и в закона.

Аз Ви попитах има ли риск от хаос изобщо на терена на висшето образование?

Възможно е, защото виждате седем души от един университет окупират една аудитория и блокират действието й. В СУ са да речем са 50 души, на друго място - 14 човека. И няколко човека примерно могат да направят хаос в даден университет, особено ако има липса на аудитории. Пак ви казвам, това, което ме учудва у протестиращите, е, че те въобще не реагират на проблема с бюджета на университетите, с оперативната програма.

Ние се борим от година и половина да има оперативна програма „Наука и образование", борим се за по-висок бюджет на тази оперативна програма. Е, как не се сетиха да се вдигнат и да ни подкрепят това нещо. Това ме учудва - неща, които са тясно свързани с тяхното битие и бъдеща кариера, не ги вълнуват, а ги вълнуват някакви абстрактни идеи. Аз самият не мога да разбера какво точно искат те. Един иска оставка на всички, друг иска смяна на системата, трети... Пълен хаос. Единствено, мисля, във Велико Търново поставиха въпроса за качеството на висшето образование и дофинансирането на системата - нещо, което е свързано с нашата дейност. Останалите искания са си просто политически. И пак казвам - неизбистрени. Може ли да искаш оставка на всички? Разбрах, че няколко пъти е искана оставката на всички ректори. Който ни иска оставката, има определен ред по устава на университета и да видят по какъв начин могат да ни искат оставката.

Очаквате ли тези протестни нагласи срещу студентите да се обърнат тъкмо срещу ръководствата на висшите училища, защото снощи след изявлението на проф. Илчев чухме освирквания и викове „Оставка", когато той съобщи за решението на академическия съвет?

Не вярвам по простата причина, че ние извоювахме един добър бюджет. Това е най-важното за съществуването на университетите. Най-голяма разлика от миналогодишния бюджет - плюс пет милиона приблизително има Софийският университет. Вчера проф. Илчев ми се обади и го попитах дали е съобщил данните за бюджета. Той каза „Да". И каква беше реакцията на протестиращите, попитах. „Ами никаква, явно че това не ги интересува". Ето това ме хвърля в недоумение. Какво ги интересува, ако не ги интересува това, което тясно е свързано с тяхното битие и кариера, качеството на образование. Това е което ме учудва.

Казвате, че докато вие преговаряте за пари за висшето образование, студентите искат да свалят кабинета.

Като свалят кабинета, аз ще Ви кажа какво ще стане: просто бюджетът отива по дяволите. Всичко, което сме договорили, отива по дяволите и всичкото, което искаме да мине през парламента - аз съм пуснал няколко поправки от името на Съвета на ректорите за неща, които касаят изнесеното обучение, което касае студентите, тъй като те ще имат възможност, ако това стане, да учат известно време в чужбина. Всичко това отива по дяволите, разбирате ли? От това се притеснявам. Ще настане всеобщ хаос. Имайте предвид, че за да пусна тези искания, трябваше да изчакам шест месеца, тъй като имаше служебно правителство, след това се образува парламент, формираха се комисиите, след това имаше ваканции и загубих повече от половин година. След като задействахме нещата по комисии и ако си представя нови избори, нови партии, нов парламент, нови комисии, нови шефове на комисии, отново да започнем от а-бе да обясняваме, просто вече имам чувството, че на нас ще ни избият чивиите.

От трибуната, която имате като председател на съвета на ректорите, от името на съвета ще призовете ли политиците да не се месят в действията на студентите?

И да ги призовем, какво ще стане? Вчера е станало нещо, което е трагикомично. В моя университет някакви са се промъкнали през входа на съдебната медицина и са провесили плакат, че нашите студенти подкрепят бунта. Излезе веднага в една телевизия, че това е било подкрепено от Катедрата по анатомия. Обадих се на шефа на катедрата по анатомия и ми каза, че няма такова нещо. Първо, това не е Катедрата по анатомия, а Съдебна медицина, където всеки може да влезе. Входът откъм Съдебната медицина е достъпен 24 часа за гражданите. Някой се е появил там, опънал един плакат, а в същото време имало от телевизията екип да снимат това нещо и това веднага се лансира, за да подсили истерията. Моите студенти са решили да организират референдум - утре и на другия ден ще го направят, за да разберат какво е становището на студентите и ще гласуват дали са за такива мерки за окупация на зали или са против такива мерки. Това правят моите студенти в момента.

Тоест демократично произнасяне за това дали се приема такава форма на протест в университета?

Студентите си го организират. Тяхна е инициативата, те просто ме уведомяват какво смятат да правят.

Как ще завърши всичко според Вас, проф. Митев, защото мнозина мъдри хора с опит казват, че май ще завърши зле за всички - и за студентите, които протестират, и за властта.

Ако се мине директно към предсрочни избори, това ще свърши зле за студентите, това ви го гарантирам. Става дума за бюджет, искам да подчертая. Знаете ли какви сложни преговори сме имали и постигнахме нещо, което е изключително важно. Вчера министър-председателят се ангажира да гарантира сто процента от бюджета, а не 95 на сто, както беше заложено. Освен това няма ВУЗ, на който бюджетът да не е повишен в сравнение с миналата година. Няма такъв - на едни е повече, на други е по-малко, а най-много е на Софийския университет. И се страхувам, че при един хаос това, което постигнахме с много труд, ще изчезне. Вчера Съветът на ректорите се събра не да дискутира ситуацията със студентите, а за пореден път да дискутираме ситуацията с бюджета. И те ме чакаха след среща с министър-председателя и министъра на финансите да им съобщя новините, а те бяха много добри. Но във връзка с този хаос, който се създава, трябваше да заявим нашата позиция, а тя е категорична: не може да се прави политика в университетите.

За какво трябва да протестират днешните студенти, освен за морал в политиката, който неизбежно се иска от всички българи?

Нещата имат два аспекта. Нека да дойдат при мен въпросните студенти и аз ще им кажа за какво да протестираме, което е свързано с науката и образованието и ще имат нашата подкрепа. А що се отнася до политически възгледи за морал, те трябва да имат избистрена концепция какво искат точно. Не може да се иска „Дайте сега оставки". От Велико Търново едно момче каза „Ами то и при нови избори пак ще се възпроизведе този парламент". Ами в крайна сметка какво искат те? Те самите не са наясно какво искат. Общите приказки - „Ние сме против олигархията", „Смяна на системата". Ами като сменим системата, какво ще дойде? Другата система е комунизъм, нали така? Трябва да са наясно какво искат. Аз като гражданин имам моята позиция, но въобще не е мястото в университета да я обсъждам и да си налагам мнението какво искам аз да стане в областта на политиката и структурите, които ни управляват. Аз имам мнение по този въпрос. Ако искат, можем да дискутираме тези неща.

Да правиш политика вътре в университетите и шепа хора да възпрепятстват учебния процес, с това не съм съгласен. Ако това стане в моя университет, това ще е катастрофално за студентите, защото при нас следването е много трудно и ако се изгуби нишката примерно по анатомия, физиология и по биохимия, много ще им бъде трудно на студентите да наваксат.

Предупредихте, че има риск от хаос във висшето образование. Какво в момента може да ни предпази от него?

В момента тези студенти, които правят окупация, просто трябва да проявят разум и да излязат с някакви конкретни искания, които са смислени, а не от сорта „Дайте всички да си подават оставката". Чух, че някой искал и на всички ректори оставките? Разбирате ли за какво става дума вече тук? За хаос. Дайте всички тук да си подаваме оставките. И какво става после? Аз съм разтревожен от тази ситуация и право да ви кажа покрай тези битки за оперативната програма, по-висок бюджет и други неща, които искаме да прокараме, аз лично се чувствам много уморен.