Павлин Димитров: За мен Атанас Атанасов не съществува
Павлин Димитров: За мен Атанас Атанасов не съществува / снимка: БГНЕС

Интервю с генералния секретар на Министерството на вътрешните работи Павлин Димитров в „Седмицата” по Дарик:

Кой ще пази полицаите докато протестират в 11 часа пред министерството?

Ами аз съм спокоен и смятам, че не е необходимо полицаите да бъдат пазени, още повече, че тяхното поведение е една демонстрация на отношение към проблемите на МВР. Повече не бих искал да коментирам.

Да, но към тях ще се присъединят недоволните студенти, еколози и майки, които прекарваха часове пред Народното събрание тази седмица, и сега ще дойдат в градинката пред министерството.

Аз бих ги призовал да не идват пред министерството, защото проблемът на МВР е проблем на министерството. В никакъв случай не трябва да се политизират едни нагласи или настроения вътре в Министерството на вътрешните работи. Така че всичко, което може да се случи, ще бъде просто една демонстрация на неуважение на труда и проблемите на Министерството на вътрешните работи.

Виждате ли, господин Димитров, риск полицаите да откажат да пазят протестите и да работят заради ниските заплати, след като искат 50-процентно увеличение?

Вижте, полицаите имат своя морал и своя позиция. Аз дълбоко съм убеден, че полицаите няма да откажат да изпълняват своите служебни задължения. Така че несериозно е, такива твърдения има, такива нагласи има в част от обществото, че полицията ще спре да изпълнява своите функции. Просто въпросът е на отношение към професионалната работа. Аз мисля, че българският полицай има висок морал.

Би ли полицията невинни граждани тази седмица?

Ами вижте, вие достатъчно информация имате, нека компетентните органи да се произнесат. Аз мисля, че полицията има функции по закон и тя ще си изпълни задълженията съгласно закона.

Въпросът е дали би невинни? Вие, какво ви показват вашите вътрешни разследвания, които със сигурност правите?

Не ви разбрах точния въпрос, моля ви да го повторите.

Дали полицията наби невинни граждани тази седмица?

Ето, аз пак ви отговарям - ако има такива случаи, има компетентни органи, нека те да проверят и да докажат истината.

Вие не сте проверявали?

Ами ние си проверяваме това, което има в нашите масиви, нашата информация, разбира се, ние сме длъжни да си правим вътрешни проверки, но пак казвам, ако има граждани, които са засегнати, нека сезират прокуратурата, има ред за това и нещата трябва да се проверят.

Какво показва вашият личен анализ? Беше ли мината границата освен от страната на провокаторите в редиците на протестиращите, и от страната на полицаите? Защото във всяка държава, в която лидерът на столичната организация на една от основните политически сили твърди, че полицай му е заковал десен прав в челюстта, или кандидатът за кмет на десницата в столицата също е бил засегнат от полицията, бит, както е случаят с Мартин Заимов. . .

Не, вижте, нека от частните случаи не правим генералните изводи. Значи, глобалният въпрос е - тактиката, действията на полицаите в една такава екстремална ситуация като цяло, като организация. Частните случаи нека да бъдат изяснени. Не трябва да се правят изводи от тях.

И какъв е глобалният ви отговор тогава?

Ами вижте, говорим умно, че в българското общество веднъж завинаги трябва да се разбере кое е право, кое е задължение, какво пише в закона. Аз ще споделя нещо, което не се вписва може би и във вашите нагласи, в днешното предаване, но знаете случая в Четвърто РПУ. Този случай се яхна от една политическа партия и аз снощи бях лично засегнат от един депутат, който се казва Атанас Атанасов. . .

Имате предвид човека, който почина в районно полицейско управление, това е случаят, така.

Да, да. Господин Атанасов имаше наглостта да ме нарече лъжец. Значи, той засегна моята личност Павлин Димитров и длъжността Павлин Димитров, като генерален комисар. За мен този човек не съществува вече. Защо? Защото той е юрист и много добре знае, че всичко, каквото се случи в тази държава, има институции, има прокуратура, има ред на проверка. В момента се създават едни нагласи, едни инсинуации. Първо, те не са верни, човекът няма нищо общо с протеста. Човекът е поканен в районното управление по повод на други проверки за извършени от него престъпления. Е, кажете ми, при една такава среда, може ли полицията да работи спокойно, казвам относително спокойно, да изпълнява функциите си и да е мотивирана да защитава интереса на гражданите, при положение, че хората, които трябва да мотивират всички нас, които трябва да следят законността, които трябва да оценят труда на органите за сигурност, не го правят. А напротив, негнетяват излишно напрежение.

Само да приключим тази тема. Аз четох обаче твърдения на хора, които били свидетели, как този човек в полицейското управление многократно бил поискал медицинска помощ, но тя му била отказана. Това. . .

Това са спорни неща, които прокуратурата ще изясни. Образувано е досъдебно производство, всичко това ще бъде изяснено и ще бъде оповестено. Но не трябва да се правят предварителни изявления, демонстрации на неуважение към институциите, защото в крайна сметка това внушава, внушава вина без тя да е доказана. Нека прокуратурата се произнесе по този въпрос.

Впрочем обаче това е част от по-глобалния проблем, че през цялата седмица имаше редица публикации от типа на основното заглавие на вестник "Сега" - "Който иска адвокат, спи в ареста", "Отказват адвокати и медицинска помощ на арестуваните, за да бъдат пускани по-бързо". Това вече... би трябвало да намерите някакъв отговор без да препращате към необозримото бъдеще на проверките. Дали българската полиция наистина практикува такъв подход?

Българската полиция работи в рамките на определени норми, които са в закона или в инструкции и заповеди на министъра на вътрешните работи. Българските полицаи са длъжни да ги спазват. Ако някой от нас не ги спазва, трябва да търпи съответна отговорност. Това е моят коментар по този въпрос.

Да, но вие проверихте ли дали наистина е имало такъв проблем? Първо, арестуване на хора безпричинно.

Разбира се, че... при положение, че граждани депозират жалби, сигнали за това, че са нарушени техните права, ще бъдат проверени нещата и ще бъдат оповестени.

Защо полицията записва кой протестира? Ще има ли последствия за тези хора?

Вижте, погледнете член 72 от Закона за МВР и другите разпоредби. Единствено... в държавата, който има право да проверява лични документи, да ползва лични данни, разбира се, и други институции имат такива правомощия, е полицията. Какъв е проблемът на българския гражданин. Този, който отива с добри намерения да защити своя кауза, своя позиция, няма от какво да се притеснява, че полицейските служители ще го проверят. Това е наше право, наше задължение, особено след събитията от 14 януари.

Да де, ама нали разбирате, господин Димитров, този гражданин. . .

Ами вижте, не, не, вижте, вижте, значи хубаво, в закона пише. В закона пише, че полицията може да подпомогне организаторите при охрана на това масово мероприятие. Ами полицията, представете си, така, хипотетично, че не се включи в охраната на това масово мероприятие, кой щеше да се включи тогава...

Ама има ли такава практика някъде по света?

Е защото по закон ние не сме длъжни да охраняваме мероприятието. Ние можем да помогнем, подпомогнем организаторите.

Ама... тоест искате да кажете, че във Франция, в Гърция сега на протестите, като тръгнат на митинг, се слагат пропусквателни пунктове и полицията записва кой отива.

Не, не, не, значи вижте, аз говоря за регламентиран протест. Значи нерегламентираните протести, които са забранени или не са разрешени, тогава полицията трябва да действа с пълна сила.

Не, не. Вижте, човек може да си прави извода, още повече, че в българската история още от времената на бай Ганьо има описани такива неща, че полицията като събере тия данни, ще ги даде на някой, който ще почне да тормози тия хора, които. . .

Не, не, не, това са толкова несериозни неща. Вижте, един полицай, който е взел лични данни, е написал докладна записка. Тази докладна записка е в Столична дирекция. Всичко е идентифицирано. Така че, недейте да внушавате у масовия ваш слушател и български граждани постоянното това недоверие в институция полиция. Ами разберете, институцията полиция е част от българския народ. Колкото българският народ е интелигентен, толкова е интелигентна и българската полиция. Нека да има комуникация, нека да има доверие. Моля ви, разберете, че тази конфронтация, която за съжаление се прокарва и чрез медиите, не ползва никой в България. Това е моята теза.

Тоест каква е гаранцията, че списъците с протестиращите няма да отидат някъде, откъдето те да бъдат наказани.

Ама, разбира се, къде да отидат, на кого да бъдат предоставени? Това си е чиста полицейска дейност. Тя обслужва полицейската дейност, масовото мероприятие, нищо повече.

Сега да погледнем от другата страна. Кой, според полицията, стои зад провокаторите? Открихте ли кой е давал пари?

Вижте сега, тези неща трябва да се докажат. Аз не мога да твърдя, че някой е давал пари, до момента, в който не видя доказателствата. Лично моето мнение, аз го споделих в някои от медиите - явно има група от хора, които умишлено, целенасочено създадоха тази ситуация на 14-ти.

Коя е тази група?

Какви цели са преследвали аз не мога да твърдя и да знам на този етап.

Не, вижте, във вестниците, къде четох - в "Стандарт", даже с имена, тартори от наркобригада, известна като фирмаЕ

Е, не, не. Нека, нека не правим разследвания поЕ

...Макса, Шашавия, Исуса, Душманина.

Е хората да си свършат работа. Аз сега не мога да правя публични разследвания и да правя коментари за неща, които трябва да се докажат.

Добре, по-големият въпрос е тези провокации могат да се тълкуват и като недоволство на засегнати престъпници, бандити, които искат да използват протестите, за да свалят управляващи, които им пречат. Може да има и такава гледна точка.

Възможно е, всичко е възможно, разбира се.

Тая гледна точка вярната ли е или не, според вас?

Е, не, не, не, не, не мога да...

Че вие толкова всъщност добре управлявате структурите, които са ви поверени, че така сте засегнали бандитите, че те сега са готови на всичко, само и само да ви махнат.

Не, виждате ли, вие правите едни ваши разсъждения, събирате различни мнения, становища и ме въвличате в една излишна и за мен, и за вас дискусия. Значи принципно е, има ли нарушение на обществения ред, нарушава ли се законът, има ли институции, които са длъжни да въдворят ред? Да, има. Имат ли правомощия? Имат. Трябва ли да ги използват? Трябва. Това е моят коментар.

Проблемът е дали това е по-дълбоко от просто едно хулиганство?

А не, вижте, по-дълбоките неща трябва да се оценяват, анализират не само от МВР. Значи това не е ангажимент само на Министерство на вътрешните работи.

Но вие не казвате какъв е вашият анализ.

Е, значи моят анализ няма да го оповестя публично.

Има ли всеобщо недоволство в страната, да използваме тази дума, очаквате ли разширяване на протестите?

Ами вижте, аз се надявам, че българският народ е достатъчно толерантен и би трябвало да оцени и политическата обстановка, да вземе своите решения, но да ги вземе в рамките на закона. Нека да бъдем правова държава. Нека да бъдем толерантни, а пък в крайна сметка бъдещето е пред целия български народ.

Докога ще издържи МВР обаче на такова темпо - да бъдат ангажирани стотици, дори хиляди служители?

А, това е вече един уместен въпрос. Аз го споделих онази вечер по Канал 1. Ако всеки ден на центъра на София има протести, МВР няма да може да издържи. Вие говорите за мотивация на полицейския състав, значи не е проблемът само в заплатите. Тези полицаи са страшно изморени. Демотивацията идва именно от това, че те не реализират своята същинска работа. Масовите мероприятия не са важната функция за Министерството на вътрешните работи. Те имат много други ангажименти, които касаят вас и всеки гражданин на улицата. И това не може да продължи.

Тоест?

Просто абсурдно е, абсурдно е българската полиция, Столична дирекция всеки ден да се занимава само с протестни действия.

Това значи ли, че сега примерно крадците могат да влизат по-лесно по къщите, защото полицията я няма. Тя е на площада.

Ами, разбира се, и не само по къщите. Всичко може да се случи, когато полицията не контролира районите на територията на София.

Контролирате ли или не днес, утре, до сряда, до когато са обявени протестите?

Ами това, което можем, ще го правим. Защото ние сме длъжни да го правим. Аз се надявам, че организаторите и всички граждани на София разбират ситуацията, в която се намираме. Да са живи и здрави, нека митингите, протестни действия да преминат толерантно в рамките на закона.

Вие какво, какъв изход виждате? По-късно в предаването ще дебатираме с политиците. А вие какъв изход виждате от тази криза?

Е, значи въпроса за изхода го задавайте на политиците. Нека те да кажат, защото те също имат своята отговорност, и то доста сериозна отговорност.