Номинацията на Борисов за футболист на година била подигравка с него
Номинацията на Борисов за футболист на година била подигравка с него / снимка: БГНЕС, архив
Интервю на Теодора Симова със социолога Цветозар Томов
47601
Интервю на Теодора Симова със социолога Цветозар Томов
  • Интервю на Теодора Симова със социолога Цветозар Томов

Бълбукащи протести в страната през следващата година, ако правителството започне реформи, прогнозира пред Дарик социологът Цветозар Томов. Той обаче изрази надежда управляващите да имат смелостта да ги направят въпреки протестите, защото по думите му няма популярни реформи.

Според социолога поне пет системи се нуждаят от промени: пенсионно-осигурителната, на здравеопазването, на образованието, на държавната администрация и на силовите служби. По мнението му с пенсионната реформа е закъсняло не само това правителство, но и предходното. Томов дори изрази мнение, че в пенсионната система трябва да се приложи модел на финансиране чрез косвените данъци, които са върху потреблението и се плащат от всички, а не приходите да са само от осигурителни вноски на работещите. Той даде пример с Дания, където се прилага такава практика. Томов изрази мнение, че протестите няма да доведат до промени в кабинета. Ето какво още каза той пред Дарик:


Какъв очаквате да бъде ефектът от протестите, които текат вече седми ден в железниците и националния протест срещу пенсионната реформа?

Трудно ми е да предвидя, но мисля, че това правителство получи доста сериозна подкрепа на изборите миналия месец и не очаквам, че тези протести ще доведат до изостряне на политическата обстановка в страната. Мисля, че по-вероятно е другото - да има някакви корекции в решенията на правителството, които да задоволят и двете страни, както неведнъж се случваше в тези две години.

Предвид факта, че не следват избори, тази твърдост, която се демонстрира от страна на финансовия министър, пък и на премиера, показва, че по-скоро няма да има отстъпки от хода на така наречените реформи.

В случая аз бих приветствал правителството, ако не направи отстъпки, защото сегашните му предложения както по отношение на пенсионната реформа, така и по отношение на БДЖ според мен са в правилна посока. БДЖ е структура, която като черна дупка гълта пари от бюджета, не може да остане в този вид.

Аз много пъти съм критикувал това правителство, но в случая мисля, че това е необходим ход. Друг е въпросът дали и с какво темпо трябва да се осъществи той, защото хората са наплашени от това, че ще останат на улицата. По отношение на пенсионната реформа също. Пенсионно-осигурителната система в България е в много тежко положение. Там обаче само с вдигането на пенсионната възраст няма да се решат нещата. Според мен е нужен публичен дебат относно посоката, в която да бъде цялостно трансформиран, преструктуриран този модел на пенсионно осигуряване, който съществува сега.

Личното ми мнение е, че той няма как да не бъде финансиран от бюджета, но по-добре е финансирането да се извърши чрез увеличаване на ставките по косвените данъци и намаляване на социално-осигурителните вноски, за да бъде поето от всички български граждани, тъй като косвените данъци са данъци върху потреблението, а не само от активно работещите. Такава практика има от скандинавските страни, да кажем Дания и на други места.

Мисля, че няма как да се спори с необходимостта да се вдигне пенсионната възраст. Това е тема, която занимава и цяла Европа. Правителството обаче не постъпва достатъчно решително. Според мен страшно важно е да се намалят привилегиите за ранно пенсиониране, макар че това ще събуди вероятно още по-големи социални протести. Няма друг начин. В момента над 50 на сто от средствата, необходими за изплащане на пенсии и социални помощи, идват от бюджета, а не от социално-осигурителни вноски и този процент расте от година на година.

Все пак кое според Вас налага форсирането на реформата в пенсионната система. Министър Дянков казва ситуацията в Европа. Тя едва ли се е изменила съществено от преди изборите досега.

Не само в Европа, но и в България. Според мен те закъсняха с тези мерки. Пенсионната реформа, че този модел не работи можеше да се види още към 2006-а-2007-а година. Закъсня не само това правителство, не го направи и предното. Така че има огромно закъснение. Това налага да се стартират тези реформи и да бъдат според мен по-смели и по-радикални и от това, което се предлага в момента. Пенсионна система се преструктурира трудно. Тя изисква поне десетилетие, за да настъпи някакъв реален ефект. И ако се отложи сега, ако пак се отложи, ще бъде още по-трудно за следващото правителство.

България след десет години ще има още по-малко относителен дял работещи и още по-висок относителен дял пенсионери. При сегашната система работещите издържат пенсионерите. Високите социално-осигурителни тежести винаги ще генерират безработица и ще стопират икономическия растеж. Пак ще повторя трябва да се увеличат косвените данъци според мен.

Какви планове според Вас има за себе си Симеон Дянков, като казва, че през 2015 г. ГЕРБ ще управлява, но той няма да е финансов министър?

Това не мога да коментирам. Изобщо не е ясно кой ще управлява България през 2015 г. Не бих си позволил да коментирам какво ще стане на изборите през 2013-а.

Въпросът не е в това кой ще управлява България, въпросът е как ще се управлява България през 2015 г. И дали здравият политически разум ще започне да надделява над популизма пред управлението на страната.

А кого плаши Борисов, като казва „Нека протестират, готов съм да си хвърля оставката”?

Това е типично за Борисов изказване. Той винаги е говорил на този политически жаргон. Не мисля, че някой може да бъде уплашен от това. Мисля, че премиерът на страната в момента няма нито интерес, нито причина да си хвърля оставката, след като спечели убедително местните и президентските избори.

На фона на напрежението, което цари през последните дни, се появи класация за футболист на годината, в която премиерът убедително води. Според Вас заслужено ли е това?

Как може да ми зададете такъв въпрос? Какво значи да е заслужено? Той не е футболист, той играе за удоволствие. Това е поредното публично безобразие, този път сътворено от хиляди хора, които гласуват в мрежата. Аз не мога да обвинявам никого конкретно за това, но това е индикатор за малоумния начин, по който упражняваме избирателни права, ако питате мен. Това е подигравка и с премиера включително. Как може Борисов да е пред Бербатов в класация за футболисти. Надявам се, че той ще прояви повече здрав разум, отколкото някои други футболисти, получили научни звания наскоро и няма да приеме такова звание.

Визирате Христо Стоичков и удостояването му със званието „Хонорис каузаот Пловдивския университет, но самият Борисов вчера каза, че това е награда, която не би отказал по никой начин?

Надявам се, че няма да я получи най-напред и второ, ако я приеме, ще извърши едно доста смехотворно действие.

Кога виждате успокояване на страстите около протестите?

Мисля, че ще има бълбукащи протести в цялата следваща година особено ако това правителство тръгне да провежда реални реформи, защото няма популярни реформи. И трябва да има протести. Протестите позволяват да се изрази гледната точка и на някакви частични групи в обществото, да бъдат взети под внимание. Но продължавам да мисля, че България се нуждае от реформи поне в пет системи. Не само на пенсионно-осигурителната, на здравеопазването, на образованието, на държавната администрация и на силовите служби поне. Дано това правителство има смелост въпреки протестите да тръгне да прави реформи.

Очаквате ли протестите да доведат до промени в кабинета например, това е един от начините за отпушване на напрежението, когато има такова.

По-скоро не. Трудно ми е да прогнозирам твърдо, но не виждам причини за промени в кабинета, които да бъдат предизвикани от протестите.

Дори червен картон за социалния министър, който е предупреден със жълт?

Аз не харесвам този социален министър поради ред негови действия в минало време. Но сегашните промени в Кодекса за социално осигуряване не би трябвало да са повод да му се иска оставката.