Не може ЕС и Либия да развиват бизнес
Не може ЕС и Либия да развиват бизнес / БГНЕС
Не може Европейският съюз и Либия да развиват бизнес, политически и дипломатически отношения, докато не бъдат освободени българските медицински сестри и палестинският лекар. Това заяви в специално интервю за Дарик баронеса Сара Лудфорд, евродепутатка от Великобритания от групата на либералите и демократите.

Сара Лудфорд беше в България, за да участва в шествието по инициатива на Дарик, Би Ти Ви и вестник Стандарт, в подкрепа на осъдените на смърт медици в Либия.

Баронеса Лудфорд е типична английска дама със синя кръв. Има изискани бижута, много грим и пие бавно чай. В никакъв случай обаче това не са единствените неща, характерни за нея. Тя е един от най-големите специалисти по защита на човешките права в Европа. В нощта на шествието в подкрепа на българските медици в Либия лейди Лудфорд беше и един от най-силно скандиращите.

Това, което преживях пред храм паметника „Александър Невски” беше толкова силно. Преживях го много емоционално. Виках „Свобода”. Научих се да казвам и „Не сте сами”. Вашата инициатива беше много впечатляваща. Винаги съм твърдяла, че в подобни случаи, е особено важно хората да излязат по улиците. Трябваше светът да види колко много българи подкрепят сънародниците си. Шествието и концерта бяха едно много силно послание. Показахте, че народът ви е силен. Като либерал дълбоко вярвам в силата на хората.

Според лейди Лудфорд, присъствието и на площад ”Александър Невски” е доказателство както за солидарността на европейските либерали, така и на загрижеността на целия Европейски съюз за петте несправедливо осъдени на смърт в Либия българки, които вече са гражданки на Европейския съюз.

Надявам се, че шествието и концерта в подкрепа на осъдените на смърт медици ще въздействат на либийските власти. И на либийските граждани. Изключително съм доволна, че успях да дам интервю за „Ал Джазира”. Те отразяваха вашата инициатива. Аз се обърнах към мюсюлманите, които гледат тази телевизия. Особено към тези в Либия. Помолих ги да се замислят върху основните послания на исляма – справедливост, доброта и човечност. Поне аз така разбирам тяхната религия. Искам всички те да разберат колко несправедливо е делото в Триполи. Та нали има неоспорими научни доказателства, че СПИН епидемията в Либия е започнала много преди обвинението на българите и палестинеца. Ясно е, че причината за тази трагедия е липсата на хигиена в либийските болници. А петте български медицински сестри и палестинският лекар са жертвени агнета на една вътрешно държавна грешка. Ето защо Европейският съюз твърдо заявява на Либия – „вижте, вие не намерихте начин да се справите с трагедията на децата. Превърнахте тези медицински сестри и доктора в жертви на грешките в системата ви и ние не можем да имаме отношения с вас”.

Лейди Лудфорд, като член на Европейския парламент, вие сте запозната с петролните интереси към Либия, които имат някои европейски страни. Смятате ли, че е правилно тези страни да развиват търговия с Либия, преди да бъдат освободени българските медицински сестри?

Не вярвам, че можем да продължаваме с тези отношения. Тук трябва да спомена диалога между Европейския съюз и страните от средиземноморския регион. Много от тях са африкански. В този икономически диалог Либия твърде дълго беше страничен наблюдател. И не бива да става пълноправен член, докато не освободи медиците. Ето защо ще бъдем много бдителни към Европейската комисия и Съвета на министрите. Ще следим и страните членки поотделно. Те трябва ясно да заявят – „ Не можем да развиваме бизнес, политически и дипломатически отношения, докато не бъдат освободени медицинските сестри и палестинския лекар.

Достатъчно силен ли е международният натиск срещу Муамар Кадафи и как българите могат да използват случая „Локърби” като пример за силна международна намеса?

След случая „ Локърби” и унищожаването на оръжията за масово поразяване Либия реабилитира мястото си в световната общност. И нещата тъкмо бяха тръгнали да се нормализират, когато се случи трагедията със заразените либийски деца и осъдените на смърт за това медици. И в този момент Либия пропусна шанса си възможността за нормализиране на отношенията си с Европа. Много се надявам, че Европейският съюз ще каже много твърдо на Либия „Имахте възможност, можехте да имате и повече. Само, ако бяхте уважили правосъдието”. Това може да въздейства върху полковник Кадафи. Той отлично знае къде са най-силните интереси на страната му. Той се нуждае от нормални международни връзки, особено с Европейския съюз. И ако под това послание, за което ви споменах, се обединят достатъчно силно всички страни членки на Европейския съюз, ще има резултат. Защото това послание ще каже на Кадафи – „Изпуснахте възможността за нормална търговия, помощ и политически отношения с Европейския съюз”.

Не смятате ли, че правилният подход за послание към Кадафи дойде всъщност от България. Инициативата на Дарик радио, БТВ и вестник Стандарт не може ли да се разпространи и в Европейския съюз?

Това е чудесна идея. С удоволствие бих подкрепила подобна инициатива в Лондон.