Михайлова: Номинирането ми за еврокомисар е израз на политическата зрялост на СДС
Михайлова: Номинирането ми за еврокомисар е израз на политическата зрялост на СДС / снимкa: Sofia Photo Agency

СДС номинира Надежда Михайлова за български еврокомисар. Според сините това е по-добрата кандидатура от досега спряганите за поста. Според лидера на партията Мартин Димитров Михайлова би била силен еврокомисар и ще помогне за връщането на европейските пари. Надежда Михайлова в предаването "Денят" на Дарик.

Как приемате номинацията за еврокомисар и как смятате, че е редно да протече изборът на българския представител в Европейската комисия?

Аз определено съм. .. за мен е чест, че Съюзът на демократичните сили се е спрял на моята кандидатура, а колкото до изобщо идеята да издигнем като СДС кандидатура, аз смятам, че е напълно нормално СДС да предложи на правителството на ГЕРБ своя опит в тази област. Този опит никой в България и в Европейския съюз никога не е оспорвал. Смятам, че са безспорни заслугите на СДС за европейското членство на България, и затова и приемам това като израз на самочувствие на партията, че няма нужда да се доказва на европейските партньори или да бъде опознавана тепърва. По време на своето управление между 1997 г. и 2001 г. показахме на практика, че умеем да идентифицираме и защитаваме националните интереси на България, и тук само ще спомена и стартирането на преговорите, и то след тежка политическа и икономическа криза, успешното им водене, премахването на визите, спирането на бежанците, което беше също един много голям проблем. Така че издигането на кандидатурата смятам, че е сериозен политически акт, имам предвид на кандидатура на СДС. А пак казвам - това, че моите колеги са се спрели на мен, за мен наистина е въпрос на чест.

Кое според вас трябва да е водещото при избора - кандидатът да е в състояние преди всичко да отстоява и провежда политики в интерес на собствената си държава или да отговори със своите качества на осъществяването на наднационалните политики на Европейската комисия?  

Ами вижте, то е смесено. Нормално е, България вече е член на Европейския съюз, така че от общата европейска политика зависи в много голяма степен и политиката в България. А по какъв начин вече еврокомисарят ще може да впише българския национален интерес и от опита, който има, ще съумее да защити интереса на страната си, това вече зависи до голяма степен и от неговото умение. Има обаче нещо, което трябва много добре да се знае - че еврокомисарят, който и да е той, няма да защитава политиката на една партия, той ще бъде представител на едно от семействата в Европейския съюз - десница, левица, либерали, имам предвид в случая на десницата, но той няма да бъде партиен представител и в тази връзка няма да следва партийните ангажименти. Това е много важно уточнение.

Лидерът на СДС Мартин Димитров иска по-голяма публичност при излъчването на българския представител. Вие как го виждате като процедура?

Аз смятам, че по принцип изборът на еврокомисар трябва да бъде направен след сериозен политически дебат, и то в десницата в България. Аз смятам, че издигането на повече кандидатури създава възможност именно за такъв дебат и за най-добрия възможен избор, който и да е той. В този смисъл намирам за нормално да бъдат проведени разговори между сестринските партии в Европейската народна партия и наистина да се. ..  който и да бъде избран, да има сериозни аргументи в негова полза.

Г-жо Михайлова, в трудни времена за вашата партия сте я спасявала и сте влизала сама в битките. Не се ли притеснявате, че в известна степен сега се включвате в една битка с край, който може би е известен?

Аз в никакъв случай не приемам това като някаква съдбовна битка, а по-скоро като израз на политическата зрялост на Съюза на демократичните сили на някакво самочувствие. Защото нормално е, когато има дясноцентристко правителство, ние сме част от управляващото мнозинство, може да не сме част от правителството, но сме част от мнозинството, е нормално да предложим в сферата...  хора в сфери, в които ние имаме опит. И аз не случайно започнах с това, че ако има нещо, което никога не е било оспорвано, това са заслугите на Съюза на демократичните сили за европейското членство на България. Още повече, че това е въпрос на, винаги съм го казвала, преди всичко на вътрешна политика и на това, че страната ни съумя между 1997 г. и 2001 г. да покрие необходимите критерии, а в тази връзка аз смятам, че една подобна кандидатура наистина показва и сериозната заявка на Съюза на демократичните сили. 

Утре ви предстои среща с г-н Мартенс, смятате ли. . . влиза ли това в дневния ред, темата за българския еврокомисар влиза ли в дневния ред на тази ви среща?

Срещата беше по друг повод и тя ще бъде не утре, а вдругиден, защото в момента тече сериозен дебат по бюджета в момента и даже съм излязла от комисията по бюджета. . . се обсъжда рамката за 2010 година. Но, разбира се, аз ще запозная президента на партията с номинацията на Съюза на демократичните сили, с аргументите на моите колеги. Това е съвсем нормална процедура, не би могло да бъде другояче.

Очаквате ли изборът на еврокомисар да се превърне в своеобразна политическа битка с ГЕРБ или може би в пазарлък?

Не, нито в едното, нито в другото. По-скоро в повод за сериозен политически дебат. В крайна сметка е важно България наистина да бъде убедена, че представя най-добрата си кандидатура и не виждам нищо лошо в това нещо да участват различни личности. Всяка има своите предимства, смятам, че това е нещо, което е част от. . . ако щете, понеже сме в този контекст, на европейското поведение на България.

Появиха се коментари в последно време кой ресор трябва да се даде на българския представител, вие какво мислите по въпроса?

Темата с ресорите е въпрос на дебат с Европейската комисия, но аз искам да засегна един важен въпрос. Вие знаете, че в момента всяка държава има еврокомисар, такава беше практиката до този момент. Ако Лисабонският договор бъде отхвърлен, а аз много се надявам Лисабонският договор да бъде приет, както и всичките ми колеги в ЕС, броят на комисарите ще бъде намален. Говори се, че ще бъде 18, може и да бъде по-малко, но така или иначе ще бъде по-малко от държавите членки. В тази връзка състезанието, защото това не са битки, не са сражения, не са някакви драматични баталии, това са наистина политически състезания, в които всяка страна ще се стреми да предложи най-доброто, да изложи най-добрите аргументи. В това състезание е нормално България да участва наистина много сериозно.

Виждам, че присъствате виртуално и във "Фейсбук". От страницата ви там виждам една новина, че сте била избрана да оглавите през следващите две години работна група по енергетика към Съюза на малките и средни предприятия в Европейската народна партия. Даже вече има и коментари на тази новина и един ваш съпортър, както се водят във "Фейсбук" хората, които ви симпатизират, даже вече ви е задал конкретен въпрос - ще работите ли за интересите на България и гражданите в областта на енергетиката и как? Иво Хараламбов се казва човекът.

Много се радвам, че това става също повод за дебат. Да, съвсем наскоро бях избрана за първи вицепрезидент на малките и средни предприятия с ресор енергетика. Смятам, че това може да бъде също един допълнителен аргумент в състезанието за ресорите на еврокомисарите. Но колкото до. ..  въобще работата ми в този сектор и като вицепрезидент на малките и средните предприятия, разбира се, ние на 17-ти ще обсъждаме стратегията на малките и средни предприятия на ЕНП и аз ще изложа пред тях цялостната концепция. Това не е нещо, което, разбира се, може да се. . . в няколко думи да се заключи, но ще кажа само едно, което е политически изключително важно, и то е диверсификацията на енергийните източници за България, което се подразбира само по себе си от това, което се случи. Вие си спомняте газовата криза, за България е от ключово значение да диверсифицира своите източници и като един от основните инструменти подобни, да ги наречем, инциденти да не се случат за в бъдеще със страни като България това е изработването на енергийната, общата енергийна стратегия на Европейския съюз. Аз постоянно тук защитавам тази теза, че това е важно за ЕС, но за държави като България, които са били на сто процента зависими от един енергиен източник, то е въпрос от съдбоносно значение.