Михаил Константинов: И власт, и опозиция се държат по малоумен начин
Михаил Константинов: И власт, и опозиция се държат по малоумен начин / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Студентският протест е силен апел към управляващите и опозицията да решават проблемите на държавата, а не да я движат към хаос. Това коментира в интервю за Дарик проф. Михаил Константинов. Според него в момента политическата класа демонстрира пълна неадекватност.

Проф. Константинов предупреди, че не трябва да се допуска напрежението да ескалира, защото дори едно непремерено действие в подобна обстановка можело да взриви всичко. В същото време той се обърна към студентите да бъдат разумни в исканията, защото няма как да има избори тази година.

Изходът според него е най-големите партии ГЕРБ и БСП да влязат в разговор и да договорят дневния ред на държавата. „Имаме да решаваме истински важни въпроси като държава и като общество, а не да задоволяваме егото на някои хора, които са решили, че са началници на тази държава", посочи още Михаил Константинов.

Виждате ли риск от хаос във висшето образование и до какво, според вас, ще доведат тези студентски протести, протестите през есента на 2013 година, за разлика от другите през 1990, 1997 година?

Няма да правя сравнения с миналото, защото всяко нещо е уникално и само за себе си, и условията са други. Това, което искам да кажа е, че този студентски протест е силен апел към управляващи и опозиция да вземат нещата в свои ръце, а не да допускат страната да се срине в хаос, накъдето отиваме. В момента виждаме пълна неадекватност, за пореден път, на българската политическа класа. Нито управляващите действат адекватно, нито има свястна опозиция. Студентите буквално това ми казват: Оправете нещата. От друга страна, искам да кажа на нашите студенти. Няма как да има избори. Да не говорим за това, че като минел технологичният срок - 3 месеца от момента, който решим да има избори. Такова решение още не е взето. Така че нека с по-малко плам да се хвърляме в исканията си и нека те да бъдат реалистични. Смятам, че е срамно в България нашите деца да поставят въпросите, които трябва ние възрастните да решим. И затова е моят апел към политиците - да забравят егото си, да се дръпнат малко назад някои възлови фигури като Борисов и Станишев, които пречат на процеса на правилно управление на държавата. И останалите да решим какво да правим. Не включвам тук себе си, говоря по принцип. Освен това е крайно време едно младо поколение, истински младо, да поеме властта в големите български партии Имам предвид едно обновление в ГЕРБ да се получи, и в БСП има нужда от обновление. Сергей Станишев не е стар човек, но мисля, че и той стоя достатъчно начело на тази партия. Има какво да се направи Не трябва да се допуска нещата да ескалират, защото много лесно можем да стигнем до точка, от която е трудно връщането. Имаме няколко дни да си решим проблемите.

Защо казвате няколко дни? Наистина ли толкова сериозен е рискът от подобна ескалация или хаос в държавата?

Риск винаги съществува. Колкото по-дълго стоим в това нестабилно състояние, толкова по-голяма е опасността нещо неприятно да са случи. При такива напрегнати ситуации е възможно един нещастен случай, едно непреднамерено действие, дори случайно, да взриви абсолютно всичко. Напрежението трябва да спадне. Сегашното напрежение, пак повтарям, едно единствено непреднамерено действие с неприятни последици, може да има много тежки последствия за държавата. Имаме да решаваме истински важни въпроси като държава и като общество, а не да се занимаваме с това да удовлетворяваме егото на някои хора, които са решили, че са началници на тази държава.

Споделям призива ви към политиците в този аспект да действат рационално, но бихте ли ги призовали да не се месят в действията на студентите, защото в момента прозират зад част от действията на младите известни политически искания, лозунги, а може би и внушения.

Първо, трябва да кажем, че протестът на студентите е силно политически. То е ясно, че е така и няма нищо лошо. Те имат политически искания - искания за оставка, за нови избори. Това са максимално политизирани искания. Така трябва и да бъдат. Друг е въпросът, че трябва да бъдат разумно разположени във времето. Има други въпроси да се решават. А истината е, че тези, които управляват държавата трябва да седнат и да говорят помежду си. И да говорят на своите граждани, гражданите на тази държава, на която в момента най-активната част, както виждаме, са студентите. Трябва да се говори и да се вземат взаимно приемливи решения. Другото са силовите решения, които нищо добро няма да донесат на никого.

И в предишния ни разговор призовахте управляващи и опозиция за конструктивно поведение. Смятате ли, че ГЕРБ, БСП с или без тези лидери ще стигнат до диалог?

Като ги гледам съм скептик, въпреки че е крайно време да се разбере, че има национален интерес, който е над всички лични интереси, над всички партийни интереси. Те това изглежда не могат да го разберат. Как може да са толкова безчувствени тези хора. Те всъщност са и късогледи, защото ако стане нещо и да объркат окончателно нещата, те ще пострадат най-зле. Те ще бъдат първите, които ще пострадат. И ще пострадат много, няма да се мине само с оставки. Ще се случат и други неща. Да вземат да си отворят учебниците по история и да видят какво може да се случи. Изходът е разговор, изходът е преговори, изходът е силно убеждаване и по никакъв начин силови решения на въпроса. Има ли силово решение - пише я бегала тази държава.

Как си представяте обаче това успокояване на напрежението? Сядат най - големите две политически сили и какво се договарят - единият да спре да клати лодката?

Договарят дневен ред на обществото - месец по месец, действие по действие. И евентуално през 2014 година, тогава искането за избори ще бъде удовлетворено. Те не могат да бъдат тази година, но догодина могат да бъдат. Аз много отдавна предлагам чешкият модел да се приложи в България. Това означава на ГЕРБ да се даде повече власт, и без това са най-голямата парламентарна група. Нека те да контролират важните комисии. Всяка комисия си има съответно министерство или обратно - на всяко министерство съответна ресорна комисия. Те трябва да действат в пълен синхрон. Нека да си стои правителството, нека да си провежда политиката, нека да решава кризисните проблеми, които достатъчно са се натрупали. Парламентът трябва да е активен, парламентът не трябва да зависи от благоволението на един човек със съмнителна репутация. Ако големите се разберат за разделяне на парламентарната власт, проблемът с всякакъв кворум отпада. Искам да напомня, че двете големи сили - БСП и ГЕРБ имат конституционно мнозинство заедно. Ако те се разберат да действат съвместно с парламента по ясна програма, която да се обясни на хората - хем ще успокоим обществото, хем ще решим този безумен въпрос с кворума, който е обиден и за всички участници, и за мен като български избирател, и общо за всички. Освен това излагат българският депутат пред света. В крайна сметка една група хора решихме да останем в тази държава и да се грижим за нея. Аз не искам хората, които ме управляват да са държат по този малоумен начин. Повтарям това го правят и управляващи и опозиция. Начинът е малоумен.

Дават ли студентите нова енергия на тази позатихнала за малко протестна вълна на улицата?

Очевидно дават нова енергия. Много хора се оплакват затова, че окупацията им пречи. Ще пречи естествено. Един протест се прави така, че да пречи. Ако отидат да протестират в гората никой няма да ги чуе. Когато животновъдите протестират, те блокират магистрали, пречат на движението. Давам ви пример. Те също пречат. И освен това съображенията - едните са малко, другите са много, също нямат никакво значение. Искам да припомня, че Зимният дворец е бил превзет от 200 души, а Бастилията от 300 души. Това са двете най-големи революции в човешката история. Едната е френската, а другата е руската Те са били проведени от няколкостотин активни граждани.