Масларова: Приоритет през 2008 г. ще бъде инвестицията в човешкия капитал
Масларова: Приоритет през 2008 г. ще бъде инвестицията в човешкия капитал / cнимка: Sofia Photo Agency

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио:

Не сте в студиото на Дарик, защото седмица по-късно, заради изборите миналата седмица, отбелязвате 100 години от Инспекцията по труда, която е направена от княз Фердинанд през 1907 година със закон на 3 ноември.

Да.

Сега, 100 години по-късно какво трябва да се промени според вас?

Може би. .. действително това е една от малкото институции, която има такава дългогодишна история, и всъщност първата контролна институция в България. Ние преди 2 години, 2005, празнувахме 100 години от създаване на Кодекса на труда, ако така мога да кажа, и веднага след това създаваме и контролния орган на труда. В 2007 година могат да се кажат вече далеч по-различни неща. Първо, тази 100-годишнина съвпада с членството ни в Европейския съюз, а второ, в Европейския съюз в момента се водят изключително динамични разговори, преговори и се вземат решения в областта на охраната на труда, на инспектирането на труда, на безопасността, на флекс секюрити, т.е. за гъвкавост и сигурност на пазара на труда. Всичко това са съвършено нови изисквания пред нашата инспекция и пред инспекторите.

 За мен, казано съвсем откровено, много бих искала Инспекцията по труда да не е само и единствено контролният орган, санкциониращият орган. Бих искала да бъде органът по превенцията. Органът, консултиращ, органът, който всичко ново, което се поставя като изискване във всички области и сфери, да може да го предаде на достъпен език, да го доведе до знанието и на работодателите, и на работещите, така че да нямаме травматизъм, да нямаме смъртни случаи, да нямаме инвалидизирани, да нямаме огорчени на пазара на труда. Така че, бих казала, от една страна, инспекцията работи в полза на работодателите, тъй като тя не допуска и създава предпоставки за недопускане на конкуренция нелоялна. От друга страна, тя съхранява хората на наемния труд. Но днешните дни пред инспекторите са свързани с изключително много инвестиции в собствените им знания, в собственото им професионално израстване, което мисля, че те ще успеят успешно да се справят.

А имате ли, имате ли идея кой ще наследи Тотьо Младенов, избрания за кмет на Враца ръководител...

Да, вече е съгласувано с господин Станишев и новият изпълнителен директор на Главна инспекция по труда ще бъде господин Гълъб Донев, който досега беше директор в Министерството на труда и социалната политика по условия и безопасност на труда и управление на кризи. Така че това е един млад човек с достатъчно подготовка, тъй като работи в ресора, и с достатъчно авторитет. В самата инспекция той познава колегите, тъй като фактически в нашата дирекция се правеха политиките, а инспекцията ги реализираше.

Сега да поговорим за бюджета за следващата година. Вие тази седмица бяхте в делегацията с президента в Катар и видяхте какво значи приоритет, например в образованието. Като ще е образованието приоритет, правим град на образованието и инвестираме огромни пари там. Ако ще е социалната дейност, правим център за деца с увреждания, в какъвто вие бяхте, и той е последното, което може да предложат и технологиите, и науката. Кой е приоритетът според нас в нашия бюджет, с който ще може да се сравним с тази държава?

Между другото аз малко трудно бих сравнявала, така, приоритетите на една държава като Катар с безкрайни финансови възможности, ако мога да кажа, и България с нейните многобройни проблеми, много амбиции и воля да се решават много по-интензивно, отколкото са се решавали проблемите досега. Разбира се, аз като министър на труда и социалната политика бих наблегнала, че приоритетът трябва да бъде пазара на труда, той е основният и той дава базата за решаване на социалните въпроси.

И за мен приоритет през 2008 ще бъде инвестицията в човешкия капитал. Всеки един от нас трябва да разбере, че пари в тази насока за развитие на човешките ресурси идват от Европейския съюз, и то не малко, но в крайна сметка нашият народ е казал - помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Ако искате да получавате повече, ако искате да сте конкурентоспособен, ако искате да сте предпочитан, без значение в каква възрастова група сте, то вие просто трябва ежедневно да усъвършенствате своята професионална подготовка и да се доближавате до световните стандарти. Така че основното, което ние ще наблегнем, е да поставим, така, силово ударение и инвестиции в кадрите в България. За нас един . . .

През януари. . .

. . . за нас един.. .. извинете, само секунда, за да довърша, е хората, които в момента са трайно безработни и са на социални помощи. Тези хора трябва най-после да разберат, че конкуренция ще има на нашия пазар на труда и те няма да бъдат предпочитани, а и помощи няма да даваме. Защото достатъчно дълго време се дават програми субсидирани, и когато и те се откажат, тогава никой не може да се сърди на държавата.

Сега, през януари би трябвало да спрат социалните помощи . .

Да.

. . . за тези, които в последните 18 месеца са ги получавали.

Точно така.

Това били 40 000 души, ако съм вярно разчел.

Бяха 40 000, благодарение на сериозната разгласа всеки един от тях получи лично писмо от Агенцията по заетостта и чрез Агенцията за социално подпомагане. Всички бяха поканени да отидат в бюрата по труда да търсят съответно програми за заетост или програми за квалификация, така че на този етап очакваме не повече от 20 000, тъй като вече 20 000 от тези 40, които очаквахме, даже 22 хиляди . . .

Са си намерили работа.

. . . вече започнаха работа по различни програми или се включиха в квалификация.

Добре де, а как се обяснява, госпожо Масларова, при положение че. .. ето, тук ще падне сериозен разход за държавата и за цялото общество, като не се плащат тия социални помощи, защо парите за социални дейности се увеличават следващата година от 6 . . .

Парите за социални дейности не са само за хората, които са на социално подпомагане, които са в трудоспособна възраст и които трябва да отидат да работят и да освободят този ресурс. А те ще получават по програмата за субсидирана заетост. За нас социалните дейности са и въпросите, свързани с майките и децата, със стабилизирането на семейството с повече деца или пък с равнопоставеността и възможността на всички деца да ходят на училище. Така че те се. .. увеличават се пък парите за семейните помощи - детските добавки. Детските добавки стават вече 30 лева месечно, като съм сигурна, че прагът за достъп ще се увеличи на 200, на 220 лева.

Увеличават се еднократните помощи при раждане на дете, особено за второ дете от 200 се увеличават на 600 лева. Вие знаете, че ние направихме едно от най-щедрите законодателства за майките, които са работещи, осигурени, които ще гледат децата си до определен период в къщи, а след това ще отидат на работа. И голямата помощ на майчинството, т.е., че родители могат да наемат от борсата хора безработни, на които държавата да плаща минимална заплата, за да им гледат детето, ще бъде не до 2-годишна възраст на децата, а до 3-годишна възраст. Така че ние имаме също и хора с увреждания, за които имаме по-специални грижи и по-специално отношение.

Вие преди малко казахте, ако социалната политика е приоритет, правим център за рехабилитация на деца с увреждане. Ще го направим, господин Вълчев, уверявам ви.

Това заедно с Катар ли, който мислите. ..

Да, заедно с Катар и съм убедена, че ние ще направим един регионален център в Югоизточна Европа, който да бъде за пример как може да се работи с деца, които имат определени възможности и по-точно ограничени възможности, да подготвяме и родителите им, да подготвим и обществото, да подготвим и кадрите, които се занимават с тях, и, разбира се, самите тях да ги подготвим за адаптация.

Ще може ли догодина, догодина Би Би Си да снима пак филм, ако не в Могилино, някъде другаде за нашите домове?

Знаете ли, аз имах разговор с господин Уилямс, новия посланик на Великобритания, бях достатъчно откровена. Когато някой иска да, извинете ме за израза, да омаскари някого, винаги може да намери как. Аз съм сигурна, че ако вие вземете камера и отидете в най-развитата страна, без значение коя е тя, и ако искате тенденциозно да представите нещо, ще го направите и ще намерите как. Това, което аз видях в Катар в този супер модерен център за рехабилитация, примерно зала за релакс, и те ми я показаха като нещо уникално, трябва да ви кажа, че същата зала за релакс има и в Могилино. Зала за рехабилитация има и в Могилино. Но добре би било действително да подготвяме повече кадри.

При нас проблемът е, че високо специализираните кадри за обгрижване на такъв тип хора, не само деца, са по-малко или са в големите центрове, а в по-малките населени места те липсват и затова деинтеграцията, децентрализацията по-точно, не деинтеграцията, извинете, дневните центрове, защитените жилища, всички центрове за рехабилитация - това са новите услуги, които, забележете, над 150 такива са открити от това правителство за по-малко от две години.

Въпросът за бюджета за следващата година към един министър от БСП, един ляв министър, може да бъде поставен и по друг начин - как така допускате разходите като процент от брутния вътрешен продукт да намалеят за социални дейности - от 13,1 процента на 12,3?

Когато се повишава стандартът на живот, все по-малко и по-малко хора имат нужда от социално подпомагане, затова парите трябва да се насочват там, където имаме необходимост от повече инвестиции, затова ще се насочат в образованието, ще се насочат в науката. Перспективите - най-сериозната инвестиция е инвестицията в човека. Ние даваме старта на човека, но в образованието си има сериозна нужда, има нужда в областта на здравеопазването, в профилактиката, в подготовката на. .. създаване на навици на децата от най-ранна детска възраст за правилен начин на живот, за правилно хранене. Така че не бих казала, че това е някаква ревност от моя страна, напротив.

Като казахте за правилното хранене, остава ли кифлата за учениците в бюджета?

Не мога да разбера защо мен ме поставят в групата на хората, които държат за кифлата? Точно обратното ...

Това четох във вестниците, докато ви нямаше, че даже ви слагат на едната страна от Министерството на здравеопазването, един консултант, Стефка Петрова. . .

Да, да, да, точно така.

. . . тя иска ябълка и кисело мляко, а от другата вие сте с някакви сокчета, които били много вредни, и кифла.

Значи, това, което аз апелирам и което искам и за което в началото скочиха всички, защото, когато се правят кифли и се правят в малки такива работилнички, едва ли не щели сме да сринем бедния, малкия и средния бизнес, а моята идея, и продължавам да стоя на тази тема, на тази идея, е от 1 януари на децата да се дава само това, което е програмата и по Европейския съюз - чаша мляко. Мляко, но мляко пакетирано, мляко с всичките витамини, с всичките добавки, с калция - това, което е необходимо, 250 грама чаша мляко на всяко дете. Ако някой иска да дава закуска - ами може, има училищни настоятелства, има богати общини, има кметства, има други форми, с които може да се подпомогне, но държавата трябва да дава, което е рационалното. Точно аз съм била човекът срещу кифлите и баничките, защото зная, че те действително. . .

Ама, вие казвате една новина направо сега, даже и за мен, вероятно не съм си говорил с вас по тая тема. Вие сте само за мляко?

Ама, даже две години, две години аз говоря по този въпрос.

Нищо друго не трябва?

Но няма скандал, разбирате ли? Когато има скандал, тогава става интересно и сега явно са решили да ме сложат от страната на тестените изделия, а точно обратното - аз държа да даваме само мляко. Даже не и такива, категорична бях, чайовете, да въвеждаме, наливни, защото те се разреждат, публична тайна е това, и няма какво да го крием, и всъщност. . .

Ама четох някъде, че сте казала, че ромските деца няма да ходят на училище, ако не им се дават кифли, а им се дават ябълки.

Някой да ми каже къде съм го казала.

Не сте го казвали? Ами добре, изчисти. . .

Не, някой да ми каже, защото аз нямам такъв спомен, аз точно обратното говорих, че който иска да дава допълнително, може да. .. има вече инициативни кметове, инициативни общински съвети, бизнесът си е стъпил на краката - би могъл всеки един да подпомогне едно училище с допълнително хранене на децата, но храненето на децата трябва да бъде. .. нашата идея беше плод и мляко - това говорим две години.

Още една тема - НДСВ иска по-ниски осигуровки от юли догодина с 3 процента. Вие подкрепяте ли?

Аз мисля, че това намаляване на осигурителната тежест с 9 процентни пункта, плоският данък, въвеждането му от 10 процента, корпоративният данък 10 процента е достатъчно да поработим година, две, три, за да видим какви резултати ще даде. Много е бързо да почнем толкова интензивно да намаляваме осигурителната тежест, защото ние трябва да мислим, че с парите на днешните осигуряващи се ние плащаме пенсиите на вчера пенсиониралите се. Така че искам да знам кой ще дава. Всъщност какво правим?

Намаляваме осигурителната тежест за бизнеса и в същото време държавата плаща, субсидира пенсионната система. Малко. .. нека да изчакаме да видим какви ще са резултатите, защото ние просто нямаме една цяла година още зад гърба си с намалена осигурителна тежест. Така че нека да не бързаме. Всяко нещо ще трябва да се анализира и аз тук като малко и научен специалист, човек, който е бил дълго време в науката, считам, че анализът в рамките на няколко години също е необходим, той показва и тенденциите.

Понеже трябва да свършваме, разбрахме тезата ви, къде бяхте на 10 ноември 1989 г.?

На. . . ?

На 10 ноември 1989 г.? Днес сме 10 ноември.

А, 10 ноември 1989 г. бях във Варшава на заседание на институтите към плановите комисии, аз работех в института на Държавния комитет за планиране, и обсъждахме стандарта на живот на бившите социалистически страни, във Варшава.

Е тогава, тогава, като разбрахте, че Тодор Живков е паднал, представяхте ли си, че така ще се развият нещата в България?

Знаете ли, човек винаги има най-различни виждания за бъдещето си и за бъдещето изобщо. Аз съм човек с ведър дух и винаги смятам, че хубавите неща предстоят.