М. Спасов: Кабинет на ГЕРБ и ДПС е възможен заради генетичната им близост
М. Спасов: Кабинет на ГЕРБ и ДПС е възможен заради генетичната им близост / снимка: БГНЕС

Идеята да се командироват полицаи в района на границата ни с Турция е „пожарникарско действие" - мярка, която ще има съмнителен реален ефект. Това каза в интервю за Дарик юристът от НДСВ Минчо Спасов, който оглавяваше вътрешната парламентарна комисия в 40-тото Народно събрание.

Според Спасов е особено опасно „псевдопатриоти" да насаждат ксенофобия и фашистки възгледи заради бежанците и нелегалните имигранти. Бившият депутат отбеляза, че и в това правителство не се случват нужните реформи в МВР, а това се отразява и на капацитета на полицията да разкрива престъпления.

Иска ми се да погледнем към политическите теми, защото често през медиите се тестват обществените нагласи към едно или друго нещо. Как ви се видя този плъзнал откъм Брюксел слух за нов кабинет в рамките на този парламент - кабинет между ГЕРБ и ДПС?

За мен е възможен вариант поради генетичната близост на тези две партии.

ГЕРБ и ДПС?

Вижте, нещата са свързани, съжалявам, че ще се повторя вероятно с много от вашите контрагенти и говорители, но нещата отново опират до генезиса. Ще си спомним какъв е генезисът на ДПС, Държавна сигурност. Сигурно ще се наложи да си спомним и делото „Буда", ще се наложи да си спомним кой направи старта на политическата кариера на господин Борисов.

Ахмед Доган.

Не точно.

А кой? Той беше дал подкрепа.

Вижте, оказа се, че формално господин Бриго Аспарухов е довел Бойко Борисов при Царя през 2001 година, за да стане той главен секретар. И в едно мое интервю аз си позволих да цитирам това. И във връзка с това дължа извинение на господин Бриго Аспарухов. Той ми звънна след интервюто и ми каза, че „вярно е, аз доведох Борисов при Царя, но при мен го доведе Георги Първанов". Така че аз не знаех този факт, както не го знае, за съжаление, цялата българска общественост. Знаем, че хората, които стоят зад агент Гоце, те стоят и зад ДПС, те стоят и зад агент Буда.

Споменах за Доган не за друго, а защото той се беше изказал тогава мисля, че при назначението му вече в МВР или греша?

Вижте, Доган не бива да го възвеличаваме дотолкова, доколкото решенията в държавата се вземат от хората, които са зад и над Доган.

Ако има известен и логичен стремеж за изолиране на „Атака" в Народното събрание, за ограничаване на нейната роля в крепенето на властта, грубо казано, този вариант ли би бил по-логичен и добър за страната или едно партньорство между БСП и ГЕРБ, за което вече мнозина призовават на фона на нестабилната политическа обстановка в страната в момента?

Не съм голям експерт в политологията и ще изразя само моето лично становище.

С днешна дата как Ви се струва?

Струва ми се, че ГЕРБ ще трябва да преглътнат много горчива глътка и да си изберат един от партньорите БСП или ДПС.

Дори ако не сега, за в бъдеще?

Най-вероятно ако не сега, за в бъдеще. И мисля, че с оглед началото на нашия разговор, има почва за тази глътка.

Атака, проблемът с бежанците или студентските протести - къде е най-големият риск за властта с днешна дата?

Мен не ме интересува чак толкова големят риск за властта, а големият риск за България и за имиджа на нашата страна. Затова ми се струва, че студентските протести трябва да възприемаме с необходимата толерантност, дори и тези, които се дразним от това, че жълтите павета са затворени и не можем да преминаваме към центъра, има блокади. Трябва да подхождаме с необходимата толерантност към студентите, защото студентски протести има навсякъде.

А и те дават знак и на власт, и на опозиция.

Но фашизъм и ксенофобия има само в дивите държави. И затова ми се струва, че тази опасност е по-сериозна както с оглед възпитанието на младото поколение в България, което сега подраства и си мисли, че е нормално да мразиш различните, така и с оглед външния ни облик на страна, която е извън цивилизационния периметър. Отделно от това тези ксенофоби, наречени за мен псевдопатриоти забравят нещо много важно. Когато те ругаят и всяват омраза към емигрантите, те не си припомнят какви са били Ботев, Левски, Раковски, Странджата и Македонски. Та нима всички те не бяха емигранти в чужда страна?

Да, за тази плоскост, в която гази патриотизмът или псевдопатриотизмът в България, има основание да се говори. Въпросът е, че малко ни трябва в това бедно и отчаяно българско общество, за да пламне някаква искра. Беше задържан нападателят на 20-годишното момиче Виктория на гръцка територия. Но проваляме ли се като държава в опита си, от една страна, да отговорим на този бежански поток и от друга страна, институциите да гарантират реда тук?

Проваляме се, но това не е провал само на това правителство. Вината е в това, че всичките ни правителства, включително и това, в което НДСВ участваше, и предходните, и следващите не създадоха необходимата организация, за да се уредят процесите. Не само този процес. А изобщо администрацията в България и организацията на обществения живот е на ниско ниво. Липсват организационни качества на хората, които управляват държавата ни. Аз го отдавам - поправете ме, ако греша - на това, че на административни постове се назначава преди всичко по политически признак, а не по компетентност. И в тази връзка е много полезен опитът на Франция и на Турция, ако щете, където за да заемеш някаква държавна длъжност, трябва да си завършил специално училище по администрация. Защото администрацията не е проста работа.

Хубав призив, приложим, уви, трудно в тази държава. Всяка власт обещава.

Шуробадженащината, за съжаление, властва и доминира над компетентността.

Притеснява ли Ви онова, което се случва в страната? Според мнозина криминогенната обстановка е доста сериозна, а на фона на това обаче и медии и обществото насочват вниманието наистина към чужденците, инциденти предимно с чужденци.

За съжаление престъпността сред класическите български престъпници също нараства. И никой не обръща достатъчно внимание на това.

По-скоро във факторите, които провокират тази престъпност, ли са се умножили или полицията по обективни и други причини не се справя, защото охранява протести, а сега разбирам, че ще бъдат пращани и полицаи на границата.

Вярно е, че ситуацията с бежанците постави МВР в изключително напрегната позиция, още повече, че по време на ГЕРБ беше направена институционална промяна, която премахна министъра на бедствията и авариите и всичко стовари на главата на министъра на вътрешните работи. Но за мен има друг конструктивен въпрос - че МВР както при миналото правителство на ГЕРБ, така и при сегашното е в застой. Няма никакви реформи, за които толкова се говореше от всички - реформи, насочени към това да бъде спестен и генериран ресурс, за да се увеличат заплатите на полицаите и да се увеличи тяхната компетентност и отговорност.

И да станат повече тези на улицата, а не повече тези, които са чиновници.

За съжаление, това, което наблюдаваме в МВР и за съжаление това, което се случва - от 60 00 души персонал, ако предположим, че 50 процента са полицаите, а те са по-малко, всички останали са чантаджии. Но чантаджиите са заели щатовете плътно. Там няма и едно свободно местенце. Докато при полицаите, които са на улицата, има, ако не греша, 6000 свободни щатни бройки. И това съкращение, което сега се готви, ще обхване тези свободни щатни бройки на полицаите.

Сиреч няма да бъдат назначени полицаите, които са нужни на улицата.

Формално ще има съкращения, но не там, където трябва. Ще има съкращения на тези, които вършат работата на улицата, а тези, които са чантаджии, ще останат на постовете си. И тези чантаджии, нищо, че са 50 процента, те консумират 60-65 на сто от ресурса на фонд „Работна заплата", тъй като те се водят по-квалифицирани, на по-висши длъжности и така нататък. Те вземат повече пари от обикновените полицаи на улицата. И това няма да се поправи без реформи. Защото механичното съкращаване, което винаги започва с незаетите щатни бройки, обясних до какво ще доведе.

С липсата на реформи в МВР ли си обяснявате този ръст на криминалните прояви и престъпления. Или има нещо друго?

Това е един от факторите - ниският капацитет на МВР да залавя престъпниците. Има и други фактори. Не бива всичко да стоварваме на главата на МВР.

Факт е, сега имаше протести, има полицаи с много извънреден труд.

Полицаите наистина са много натоварени в момента, особено тези на улицата. Чантаджиите не са.

А ще помогне ли това преместване на служители на МВР към границата? Изобщо как се пази родната граница? Имахме повод да говорим, че почти всеки който е пожелал, поне към днешна дата, минава, говорейки за нелегални емигранти.

Без да съм експерт, мисля, че това е малко пожарникарско действие - видите ли, дайте сега да хвърлим ресурс към границата, за да я пазим. Няма да има според мен необходимия ефект, защото хората, които претендират за статут на бежанец, независимо от това дали ще ги хванем на зелената граница или на пункта, те тръгват в руслото на процедурата и те самите, когато минат зелената граница, търсят полицаи, за да се предадат, за да започнат тази процедура за добиване статут на бежанец. Така че това е малко пиар ефект, който за мен ще има съмнителен реален ефект. Но може би министърът си мисли, че ще запуши устата на псевдопатриотите, за които говорехме.

Закъсня ли свикването на КСНС към държавния глава? Едва сега какво да очертаем? Вече се чу план от изпълнителната власт. Или може би трябва да сме готови за идната година.

Моето мнение е малко по-различно. Според мен не трябваше да се събира този КСНС, а трябваше да се работи със Съвета по сигурността към Министерския съвет. Защото правомощията на КСНС са стратегически, целеуказващи, докато тук ние нямаме какви нови цели да поставяме на отбраната или сигурността. Ние трябва да овладеем съществуваща ситуация.

Тоест по-оперативно да се действа.

По-оперативно, именно.

А не тези да се обсъждат при Плевнелиев.

Точно така, при Плевнелиев може да се обсъжда например дали да подпишем конвенцията за бежанците. Ние вече сме я подписали, ние имаме тези международни ангажименти по така нареченото право на азил.

Всичко е в ръцете на изпълнителната власт, казвате, но ако тази изпълнителна власт не каже ясно за какво са похарчени парите за бежанците дотук, парите за Шенген и укрепване на границите ни, ще бъде ли честно?

Това не е работа на консултативния съвет.

Говоря за кабинета.

По това, което чувам, кабинетът няма да го каже. Може би прокуратурата трябва да го каже, защото кабинетът би си вкарал и автогол по този начин, дори когато говори за предходното правителство и разходването на средствата от предходното правителство.

За правителството на тройната коалиция говорите?

Не, за правителството на ГЕРБ. По времето на тройната коалиция не е имало кой знае какви скандали, а доколкото имаше около госпожа Емел Етем, те бяха разследвани, без да съм сигурен какъв резултат излезе от това. Но нямам впечатление, че някой е разследвал действията на МВР, свързани с разходването на средствата.

Справя ли се властта на този етап с темата бежанци и нелегални имигранти и колко сериозни са рисковете за сигурността ни?

За мен по шестобалната система оценката е между 3.5 и 4, защото проблемът наистина е голям и е свързан с ред други усилия, включително и на външното ни министерство, което трябва да упражни всячески натиск върху ЕС, заедно с другите южноевропейски държави, за да се доведе до спиране на конфликта в Сирия. Там е генезисът на този проблем. И ако ние искаме да въздействаме върху нещата в техния генезис, трябва да има активност на външното ни министерство, не само на вътрешното.