Коментари за проверките на сигнали за изборни нарушения
Коментари за проверките на сигнали за изборни нарушения / Sofia Photo Agency

Казусът със съмненията за манипулация на вота в Турция на парламентарните избори това лято се заплита. Комисията в Народното събрание, която трябва да провери дали е имало нарушения, съобщи, че едва преди седмица са пристигнали в Централната избирателна комисия протоколите от гласуването от южната ни съседка. Това обяви председателят на комисията Явор Нотев от "Атака". Той каза, че само при него са постъпили над 10 сигнала за нарушение на вота на 5 юли.
   
След парламентарните избори "Атака" и РЗС поискаха вотът в Турция да бъде проверен и ако има нарушения, да бъде касиран. Ако това стане, се твърди, че ДПС ще загуби минимум три депутатски места, а партията на Яне Янев - вероятно едно. Ето какво каза темата Явор Нотев:

   
Ако говорим за забавяне, ние трябва да знаем в какъв... на кой етап е осъществено това. Аз вече посочих, че много скоро след като са проведени изборите, те бяха на 5 юли, още седмица след това посланикът в Анкара ни уведомява, че са съответно комплектовани материалите от изборите и са изпратени с дипломатическа поща или нарочни служители, или куриери в Министерството на външните работи. Оттук си мисля, че тепърва предстои да разберем има ли забавяне, къде е това забавяне. Тази информация, която г-н Младенов съобщава за изпращането на материалите, не бихме могли да коментираме забавяне в самото изпращане и предоставяне на външно министерство.
   
Тоест от външно до ЦИК е забавянето.
   
От външно до ЦИК... Става дума вече за отношение не между две страни, а повече от три. Без да проверим документацията, разбира се, входяща и изходяща поща със съответното отразяване в регистрите на тези ведомства, няма как да коментираме има или няма нарушение.
   
От това, което изнасяте като информация, може ли да се каже, че това, което е подадено като резултати преди обявяването им официално към ЦИК, не е сигурно, че е точно така.
 
Ако то беше сигурно, нямаше да има нужда от проверка. Но дали това съмнение, за което вие говорите ще бъде потвърденое е изключително така деликатен въпрос. От хора, с които имах срещи, които професионално вече се занимават с избори и с изследване резултатите от тях, научавам, че е изключително голяма вероятността и от технически и математически грешки. Вие сигурно имате спомен, че на едни предишни избори се случи така, че съдилищата по места, административните съдилища бяха едва ли не поставени в позицията трети път да преброяват бюлетините и беше една непосилна работа по едно чисто физическо броене на бюлетини. Оказваше се, че след всяко преброяване нещата не съответстват с резултатите от предишното. Тоест тези технически въпроси също трябва да бъдат отнесени към предпоставки, които създават вероятна грешка и един толеранс за това, че може да има една допустима разлика в изборния резултат. Говорим обаче за злоупотреби, говорим за нередности, които са организирани и които умишлено са въведени, за да може да се опорочи изборният резултат. Разбирате, че това е въпрос на една по-дълга проверка.
   
Питахте ли външно защо протоколите едва преди седмица са стигнали до ЦИК?
  
Питахме, но нямаме отговор, защото на вчерашно заседание на комисията обобщихме въпросите, които се пораждат от едно такова забавяне. Имам предвид че дори в последния момент г-н Бисеров, нали, като член на комисията повдигна въпроса: добре, по време на съхраняването или не само на съхраняването, по време на престоя на тези материали в Министерството на външните работи имал ли е достъп външен човек до тях, външен орган до тях? По какъв ред е бил предоставен този достъп? Възможни ли са манипулации на тези документи, които в крайна сметка в оригинал трябва да попаднат в компетентния орган ЦИК? Ето това са, така, въпроси, които не бихме могли да коментираме само по телефона, защото казаното отлита, няма как. Ние искаме съответната кореспонденция, която отговорно да бъде зададена.
   
Това беше мнението на Явор Нотев, който е председател на парламентарната комисия, която проверява изборните нарушения. От ведомствената комисия за провеждане на изборите в чужбина към външно министерство казаха за Дарик, че няма срок по закон, в който протоколите трябва да бъдат предоставени на ЦИК. Шефът на комисията Илия Кръстелников посочи, че и бюлетините са предадени на ЦИК, и изключи всякакви съмнения за нарушения от страна на Министерството на външните работи при съхранението на протоколите:
   
Аз лично не бих го определил като забавяне, тъй като няма никакъв нормативен акт, който да определя срокове, в които ние трябва да предадем на Централната избирателна комисия изборните книжа и материали. И от друга страна, досегашната ни практика при провеждането на избори зад граница е била, след като се получат всички изборни книжа и материали от секциите в чужбина, да се събират от всички секции тези материали и да се предават на ЦИК накуп. Но тъй като все още не сме получили от всички секции от чужбина изборните книжа и материали, не сме предали по тази причина и тези, които вече са получени в Министерството на външните работи. Изчакваме да получим още от немалко секции - отвъд океана още не сме получили отникъде - нито от Щатите, нито от повечето секции на страни в Азия.
   
На заседанието си тази комисия, която се зае да прави проверка на изборите на 5 юли, депутати са изразили притеснение, че не е ясно добре ли са съхранявани тези протоколи във външно министерство, изобщо къде е гаранцията, че всичко е наред?
   
Тук няма място за притеснение. Така, както са получени изборните книжа и материали, във вида, в който сме ги получили ние, в същия вид те се съхраняват в едно помещение, в което никой не влиза освен мен като председател на тази ведомствена комисия, когато има нещо там да се прави.
  
Вашето лично становище какво е по този казус, който стигна и до Конституционния съд, за това доколко резултатите от вота и в Турция е възможно да са манипулирани, както твърдят определени партии.
  
Ами, аз лично не бих употребил нали, такива квалификации като манипулирани. Но за всички получени сигнали, за направени пропуски и нарушения, защото пропуски има, разбира се, по сигнал на министър Румяна Желева до главния прокурор г-н Борис Велчев е възложена от прокуратурата проверка на всички изборни книжа и материали от проведените на територията на Република Турция избори и проверката е възложена на съответните компетентни органи, които, като се запознаят с всички книжа и материали, които сме им предоставили, ще се произнесат дали има манипулация според тях, или няма.