Как се изкачва Стената на страха?
Как се изкачва Стената на страха? / снимка: sxc.hu

Глобален портфейл, инвестиции в акции и суровини...и малко късмет. Това е нужната екипировка за всеки инвеститор по пътя към печалбата. Първото препядствие е стената на страха. Как да я изкачим? Отговор ще потърсим от Александър Николов, портфолио мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт”:

2010 г. беше като цяло една добра година за повечето финансови пазари. Развитите борси поскъпнаха с 10 – 15 – 20 %, а някои по-малки развиващи се пазари определено се представиха и по-добре. Някои пазари в Латинска Америка и Азия поскъпнаха с 40 – 50 %. Също така годината беше много силна и за много суровини. Специално златото поскъпна с около 30 %, среброто с над 80 %, силно поскъпване имаше и при някои зърнени суровини. Добре се представиха и някои пазари от Източна Европа – Русия, Турция, Полша – по-големите от тях, докато по-малките фондови борси – България, Сърбия, Хърватия, Македония останаха слаби и завършиха негативно годината.

През 2011 г. очакваме също силно представяне на пазарите, отново по-силно на развиващите се пазари. Може би най-силният регион за 2011 г. ще бъде Източна Европа, като този път освен по-големите пазари като Русия, Турция, Полша, които вече споменах, най-вероятно може да видим силно представяне и на някои по-малко ликвидни пазари като именно България, Сърбия, Хърватия, които поради това, че изостанаха в поскъпването през последните години, може би най-сетне е време да наваксат.

Кой ще бъде движещият фактор за това нарастване?

Основният фактор е това, че цените са твърде ниски все още. Например на фондовите борси в България и Сърбия реално борсовите индексите са на 75 - 80 % под върховете си от 2007 г., което отразява и лошото състояние на икономиките на тези страни и вероятно бъдещи негативни новини за икономиките и за отделни компании. Но точно това, че цените на акциите са твърде ниско, показва, че пазарът малко или повече вече е калкулирал всички възможни лоши новини, които излизат и могат да излизат занапред. И точно това са такива моменти на финансовите пазари, когато настроението постепенно се сменя и в общия страх, който цари, инвеститорите започват да поемат риск, именно защото лошите новини вече са отчетени.

Кои ще са движещите сектори на фондовата борса – банките, имотите или може би нещо друго?

Като сектори – в момента най-силно представящите се компании на борсата и през миналата година, са компаниите, които изнасят, експортно ориентираните компании. Това обаче вероятно ще се промени през настоящата година. И е много вероятно, ако наистина пазарът се обърне и има възходящ тренд, инвеститорите отново да погледнат към по-големите компании, по-ликвидните компании. Най-вероятно основен двигател ще бъдат по-големите компании, независимо от кой сектор. В това число, може би ще има и добро представяне на банковите акции.

Какъв би бил съветът Ви към инвеститорите – към кои сектори да се насочат?

Моят съвет към инвеститорите е малко по-различен – в никакъв случай да не се насочват само към един пазар. Видяхме, че когато един пазар се представя зле, първо, от това инвеститорите губят, второ, той може още много дълго време да продължи да се представя слабо по време, когато другите пазари са силни. Вземете за пример именно 2009 и 2010 г., когато много пазари от Източна Европа като Русия, Украйна, Румъния поскъпнаха с 200 – 300 и дори повече процента за две години. В същото време борсата в България е на минус за същия период. Така че моят съвет към инвеститорите е да не се насочват към един пазар, да търсят възможност да се насочат към повече пазари или поне към един конкретен регион. Най-добре към глобален портфейл, в който да включат освен акции и суровини, евентуално недвижими имоти. Ако са ориентирани регионално, отново да се насочат към няколко страни, в никакъв случай само към една. Ако нещо някой трябва да е научил от кризата, това е, че инвестирането в една страна рано или късно води до загуби. Така че нека инвеститорите покажат, че са научили нещо от финансовата криза от 2008 г.

Очаквате ли опасенията за двойното дъно на кризата също да повлияят на инвеститорите?

В световен мащаб намаляха опасенията за т.нар. двойно дъно на кризата. Но истината е, че докато има опасения за това, фондовите пазари ще могат да вървят на горе. Позитивният тренд се задържа най-добре, когато има известни страхове сред инвеститорите. Когато всички са позитивни, тогава се формира върхът на пазара. Така беше и през 2007 г. По време на възходящ тренд се счита, че се изкачва стената на страха, която има сред една част от инвеститорите, които постепенно преминават от негативни към позитивни и започват да купуват акции. Така че от тази гледна точка тези страхове не са нещо, което пречи на възходящата тенденция. По-скоро те ще бъдат обяснение, когато има корекции през годината, най-вероятно една или две по-сериозни корекции на световните пазари. В момента, в който станем свидетели на тези корекции, най-вероятно те ще могат да бъдат обяснени и ще бъдат свързани с някои опасения за икономическото състояние на някои страни, по-специално дълговите проблеми на някои страни от Европа.

Как виждате пазара на облигации. Някои правителства възнамеряват именно чрез тях да финансират част от дефицита си, включително и българското правителство си запази тази опция?

Специално пазарът на държавни облигации, разбира се той е различен за различните страни, но ако погледнем развитите пазари, сякаш започва един низходящ тренд. Причината за това е, че от септември миналата година тенденцията се обърна и цените на правителствените облигации в световен мащаб тръгнаха надолу. Това е малко парадоксално на фона на това, че точно оттогава започнаха някои програми за изкупуване на облигации от централните банки, по-специално от Централната банка на Съединените щати, което предполагаше, че цените трябва да вървят нагоре. Но това показва само колко са неефективни подобен тип политики и от тази гледна точка новата тенденция е на спад на цените. Специално моите очаквания са, че цените на облигациите започват един дългосрочен период на спад.

*Не е препоръка за инвестиционно решение!