Д. Янкова: Мишкуването не е добро, десни политици да не потриват ръце зад младите на протеста
Д. Янкова: Мишкуването не е добро, десни политици да не потриват ръце зад младите на протеста / снимка: БГНЕС

Мишкуването не е добро в политиката, заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Дора Янкова. Тя подчерта, че не би искала зад младите лица на протеста да се крият десни политици, които потриват ръце. Бившият кмет на Смолян призна, че не е лесно на депутатите да работят в условия на протести, но е важно да бъде приет бюджетът за догодина.

Хладнокръвието да бъде приет бюджетът и да се дебатира бъдещето на страната е нещо изключително важно, коментира депутатът от левицата. Дора Янкова посочи, че и в бюджет 2014-та се казвало: „Не може повече така!". „Вярвайте ми част от големия писък в страната е в бедността и социалните различия и още по-голяма е чувствителността на българите към хората с капитал, когато той е несправедливо натрупан", допълни тя.

Излишно е да ви питам колко комфортно работите в сградата на НС при този ярък контраст - залата, гербът, надписът отпред, а вън отново напрежение и полиция.

Всъщност на народните представители не им е дадено да им е леко, когато са поемали да са такива, защото в народното представителство има всичко. Преди всичко си давам сметка, че хладнокръвието да бъде приет бюджетът, да се дебатира бъдещето на страната през следващата година - това всъщност е основният закон - е нещо изключително важно. Аз излизах и от двете страни и имах възможността да чуя хора от Бяла Слатина, Пловдив, София, които говореха конструктивно. Човек Бяла Слатина ме питаше за животновъдството, жени - за майчинството и пенсиите, а от другата страна чувах само "Оставка" и "Боклуци" и в крайна сметка много е голяма палитрата отвън.

Вътре дебатът е по същество. Мисля, че всички парламентарни групи от своя гледна точка правят оценка на бюджета, който министър-председателят и Министерския съвет са депозирали в парламента и който дебатираме. Така че това е отговорно занимание. Мисля, че всеки се отнася отговорно. Безспорно емоцията на опозиция, на управляващи, на център винаги си казва своето.

Казахте, че навън палитрата е пъстра. Въпросът е обаче в мъдростта на политиците, в това доколко те успяват да проумеят, че и тези, които протестират, и другите, които не протестират, не искат повече така; фактът, че решението на проблемите не минава през това да разрушим институциите си, да зачеркнем всичко и газейки върху руини, да тръгнем да създаваме нещо ново. Но проумява ли се това?

Самият бюджет, който дебатираме за 2014 година и аз се надяваме той да бъде подкрепен, и в него се казва "не може повече така". В него има основен акцент, свързан с икономическия растеж. Растежът в момента е около 0,5 процента. През растежа могат да дойдат онези финанси, които всички ние искаме, за една по-успяла държава и за по-спокойни отношения. Привърженик съм на това и няма да спра да го повтарям: повярвайте ми, част от големия писък е в бедността и социалните различия. И още по-голяма е чувствителността на хората към тези с капитал, когато той е несправедливо натрупан. И когато говорим и дебатираме, че трябва да постигнем 1.8 на сто растеж на БВП, това означава реално изражение на стъпка по стъпка икономическо оживление в страната. Тук, в самия бюджет изключително важно е, че ще има ново поведение на банката за развитие, която ще стимулира малкия и среден бизнес чрез осигуряване на по-добър достъп до евтин кредитен ресурс.Това са мерки, които трябва да доведат до една нормална бизнес среда, а надявам се, че и бизнесът оценява това, че през последните няколко месеца около 1 млрд. лв. се върна чрез ДДС, което беше забавено. Така че политиката на правенето на бюджет с постна пица, със строга дисциплина, свързана със замразени доходи, замразени пенсии и фалирали фирми и със самочувствието на министъра на финансите Дянков, който впоследствие и партия ГЕРБ отрече, е доста трудно на нашите колеги от партия ГЕРБ да не подкрепят бюджета. Те по същество разбират, че тази политика на новото направяне на този бюджет е полезна за страната. Защото в крайна сметка това е полезно за всички живеещи в България. И мисля, че това е едната страна на бюджета. И затова на фона на това, което говорите, че има остър, топъл дебат отвън, моето хладнокръвие и на колегите народни представители като цяло е все пак бъдещето на България. Ние трябва онова, което е България, да го укрепваме като държава и институции. На второ място нещо, за което изключително много пледирахме и в подготовката на бюджета, и върху комисиите - този бюджет влияе върху различните категории лица със социалните политики на около 2 960 000 човека и това е бюджетът, който в последните девет години е с най-голям процент от разходите за социални плащания по години. Ние имаме тридесет и шест на сто от разходите, които отиват за разходи за НОИ, за социални услуги, за общините, които дават подкрепа на около 3 млн. души. Това е изключително важно. А когато нищо не е давано на тези хора, да можеш да кажеш със спокойствие на майката и да я помилваш от 240 на 310 на 340 лева ще отидат средствата за отглеждане на дете, на хората с увреждания. На хората в пенсионна възръст да дадеш малко подкрепа и надежда във времето, това е изключително важно. Това ще бъде в бюджета и е заложено за следващата година.

В социалната сфера безспорно има стъпки, които са отбелязани и се признават. Мнозина обаче са онези, които прогнозират, че приходите в хазната са заложени прекалено високо и това е бомба със закъснител.

Не мисля и ще ви оборя. Когато дебатирахме бюджета за полугодието, аз видях цифри, които много ме смутиха - около 900 млн. лева несъбрани. Ленива администрация, а може би заради събития, избори. Администрацията, която е свързана и ние като народни представители вменяваме на министър-председателя да бъде много строг и взискателен към НАП и митниците. Всичко възможно трябва да се направи да бъде напрегната администрацията, да се изсветляват доходите и в бюджета да се събере това, което действително е разписано и е възможно. Ако оставим администрацията да бъде ленива в тази посока и си стоят течевете.... Те трябва да бъдат затворени. Така че новият шеф на митниците има голяма отговорност пред цяла България, не само пред правителството и парламента, шефът на НАП с цялата администрация, че това в крайна сметка е тяхната дейност за бюджета.

Има ли риск бюджетът да не мине? Атака казаха, че няма да го подкрепят, вероятно и ГЕРБ няма да гласуват "за". Знаем, че кворумът е въпрос на аритметика и брой на присъстващите. Но съществува ли такава опция? Все пак това е най-важният закон в държавата за догодина.

Мисля, че бюджетът на първо четене ще бъде подкрепен. Между първо и второ четене в текста ще трябва да се видят детайлите, защото и акцентите и с образованието, и със здравеопазването, и тези 500 млн. за национална публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие" дава още един анонс за регионите, за работни места. Бюджетът е полезен, той е сбор от добри идеи, той има социално измерение, има анонс към бизнеса, към икономическия растеж и в крайна сметка той е бюджетът на стъпките, които в България нещата трябва да се подобряват. Ние трябва да влезем в това ветрило на европейското семейство, което казва "Ние излизаме от кризата". При нас също трябва да се направят първите стъпки и хората трябва през бюджета да почувстват повече сигурност. А политическият дебат ще е остър. Ние не сме тук някой да ни жали. Ние сме тук с отговорността пред България.

Въпросът е на каква цена трябва да се носи тази отговорност? Вие сте прагматик и винаги с работата и действията си дотук сте доказвали смисъла на определени стъпки, които се вършат през политиката. Но отвън на много българи всичко им изглежда като че ли ГЕРБ и БСП са се хванали за един комат хляб - големичък, ако така си представим властта, а народът седи отстрани кой с филия, кой без филия от този хляб. Идеята ми е в това - не може ли тези около комата да седнат и да решат как да изхранят народа.

Приемам критиките на хората, защото когато е много тежко на народа, той трябва да е милван, трябва повече толерантност и уважение. И неслучайно така са създадени във времето отношенията тук да е палаврата, тук да е дебатът и да е остър.

Ама той май мина границите.

И от този остър дебат да се раждат добри неща. Смятам, че от дебата през тази седмица ще се роди добър бюджет. А когато в бюджета можеш да намериш себе си, а не си изгубен в безперспективността, това е нещо добро. В крайна сметка, убедена съм, че бюджетът ще даде нещо по-добро за България. Съвсем прагматично чувам и от моите избиратели, и от това, което става в страната - гневя се за това, че, да, имам своята социална чувствителност за политик от лявото пространство, от семейството на социалистите. Не мога да приема, че да си десен е демократично, а да си ляв е недемократично. Не мога да приема тези дебати и не бих искала зад младите лица, които носят съвсем отговорно, изказвайки политическия си възглед, да се крият десни политици, които потриват ръце. Затова или лице в лице и ясно "ние сме за това", за да има измерение при хората, или мишкуването не е добре в политиката.

Казвате какво? Че е по-добре всяка от партиите да си изкара хората?

По-добре с открито лице пред хората за политиките, които се правят, отколкото скрити някъде да употребяват хора и да ги манипулират. Аз не приемам всичко това. Излизала съм винаги с лицето си като политика и политическо.

Греша ли в усещането, което все повече се засилва, поне у мен, а и у много от зрителите на всичко това, което се случва в страната, че много лично стои в основата на всичко, което забелязваме като противопоставяне в НС?

Аз съм жена в политиката и мисля, че на мъжете политици, когато им се вземе голямата играчка, с която са си играли, им става много трудно. Разбирайте го както искате. Да, понякога има много лични неща и тук, когато си начело на една държава да вземаш решения и са те изпратили, трябва да се отнасяш с уважение към всеки, а не егото ти да е над всичко.

Да разбирам ли, че жените в НС ще имат силата да накарат мъжете и мъжкото достойнство на водещите мъже в политическите сили в действителност да гледат държавнически, защото не иде реч за играчка, а не дай боже политиците да възприемат държавата като играчка в своите ръце?

Правим това, което трябва. Надяваме се, че поне по отношение на левите политици бихме могли да бъдем по-близки до тях с мисълта да бъдем заедно, екип, който да не греши.

Като представител и зам.-председател на групата на левицата ще поискате ли информация и от ръководството на МВР за ситуацията навън, за да няма прекрачване на границата нито от едната, нито от другата страна. Убедена съм, че не искате цената на властта да бъдат окървавени протести, нито пък пребити полицаи.

Поиска и Станишев от трибуната на парламента. И МВР, и ДАНС трябва да кажат всичко за тези протести. Трябва да уважим тези, които са искрено там и които заявяват позиция, и трябва паралелно с това да видим цялата палитра. и аз очаквам същото като член на българския парламент да се каже истината за снощния протест.