Чирпанлиев: Обясняваме на бежанците, че могат да продължат пътя си само с виза или покана
Чирпанлиев: Обясняваме на бежанците, че могат да продължат пътя си само с виза или покана / снимка: БГНЕС

До края на седмицата 350-те бежанци, които ще посрещнат първия сняг на палатки в Харманли, се очаква да бъдат настанени под покрив. Това обяви в интервю за Дарик председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той представи точни разчети на агенцията за какво ще бъдат използват очакваните близо 7 млн. евро, които отпуска Европейския съюз.

4,5 млн. евро от тях ще отидат за ремонт в центровете и за осигуряването на нужната техника и организация, която да позволи на място във временните лагери да се провежда процедурата за предоставяне на статут.

Въпреки че голяма част от бежанците са с нагласата да се установят в други държави, бежанският статут не им позволява безконтролно движение в Европа, напомни шефът на агенцията по бежанците. „Около 80% от бежанците са с нагласата да продължат пътя си към други държави. Подробно сме им обяснили, че единственият начин те законно да отидат в други държави, това е след като си получат визи или покани от техни близки или организации - друг начин няма", коментира още Чирпанлиев.

Колко души от настанените бежанци във временните лагери са на палатки?

350 човека имаме в Харманли. Там единствено има палатки. Общо в центъра има 1300 човека. От тях 450 са във фургони, които са нови, с изключително добри условия. Друга част са в една бивша столова, която долу-горе пригодихме, предвид огромния натиск, които имахме. И при тях нещата са сравнително добри. Палатковите зони са осигурени с дърва. Днес разговарях отново с представителите на фирмите и те поеха ангажимент да опитат по най-бърз начин да приключат с ремонтните дейности, за да можем да въвеждаме хората в центровете. Става въпрос за реновираните сгради в Харманли - бившите сгради, които бяха в района на поделението в Харманли. Не става въпрос за нови центрове.

Под сериозен покрив да бъдат, здрав покрив над главите им да има, а не на палатки. Има ли деца сред тези, които живеят в палатки?

Честно казано има такива, но както казах, там се извършват вътрешни премествания, така че в палатките да има минимален брои деца. Всички палатки са оборудвани с печки, има и достатъчно дървен материал. Така че се надявам да няма особена промяна на условията. Всъщност нощните температури са толкова, колкото бяха и през последните дни. Въпросът е снегът. Някои от тях за първи път през живота си ще видят сняг.

За това става дума. Казвате фирмите работят усилено, а имате ли някакъв план, хоризонт, в който тези хора при първия сняг да се окажат с по-стабилен покрив?

На всички им бяха предоставени, не само от наши дарители, но изключително много бяха обгрижвани в това отношение, така че имат топли дрехи, обувки и така нататък. Искам да подчертая, че през последните седмици всички, които изявяваха желание за дарения, изрично ги пренасочвах към Харманли, защото точно това бяха моите притеснения. Но както казах ние работим още от първия ден, в който въведохме тези хора в центъра по всички етапи, свързани с оборудването и нормалните условия в тях. Трябваше да се прокопават ВиК системи, да се прокарват кабели. Всичко това е направено. Както знаете преди три седмици захранихме фургоните на зони. Имаме възможност да захраним още фургони, ако се наложи да купим такива. Но нашата идея е основно да настаним хората в масивни сгради.

Тези от фургоните, те ще карат зимата там?

Тези от фургоните си имат готварски печки, и печки за отопление. Те живеят по-добре, отколкото много български граждани. Така че няма абсолютно никакви притеснения, а и не трябва да има за тях.

Има ли постоянен лекарски екип в лагера в Харманли?

Да, има. Осигурен е такъв на този етап от Спешния център в Харманли, също така има 50 легла подготвени в болницата в Хасково. Това стана със съдействието на Министерството на здравеопазването, лично разговарях със зам. министъра д-р Пенков. Така че, при каквито и да е случаи, веднага ще се вземат мерки. В тази връзка исках да споделя, че по тези експресни мерки, които вземаме, съгласно парите, които идват по европейската програма, която обявихме преди няколко дни, ще бъдат закупени две линейки. Също така от Министерството на здравеопазването осигуриха една мобилна тяхна база, която е на фургонен тип. Тя също, ако не е вече, то всеки момент ще бъде в центъра в Харманли. По тази програма, тя е доста обстойна по отношение на медицинското осигуряване, ако искате мога да отделя няколко секунди в тази връзка, защото с право се интересувате, и това е изключително важно. Тя включва и стоматологична и психологическа помощ. В тези центрове ще бъдат осигурени, за абсолютно всички търсещи закрила, спешна помощ. Ще бъдат извършени имунизации, ваксинации, съгласно българските закони, ще бъдат обзаведени съответно медицински кабинети не само в Харманли, но и във "Враждебна" и във "Военна рампа", като ще бъдат закупувани лекарства и основни консумативи за лицата, които търсят закрила. Това са многодетните семейства, самотните майки и жени, възрастните хора. За тях ще бъдат осигурени храни, памперси, пакети от първа необходимост.

И надявам се постоянна лекарска помощ, защото тази нелепа смърт в лагера "Военна рампа", освен поради характера на това, което се е случило на този мъж, все пак се дължи донякъде и на това, че в момента не е имало лекар.

Не. Тази смърт не е нелепа. Това си е просто смърт, която може всички ни да постигне. Тоест става въпрос за масивен инфаркт на млад мъж на 35 години. Не веднъж, беше обяснено, че този инфаркт, в тази възраст, между 35-40 години, мъжете го развиват за не повече от 10-15 минути. Угризенията на съпругата на починалия мъж бяха, че той е починал от проблеми, свързани отоплението. Сутринта имаше няколко телевизии и се разбра, че температурата е била нормална. Той си е имал някакви симптоми. Но в мига, в който те са се обадили на коменданта на центъра, при него е бил и преводачът, те веднага са позвънили - преводачът на Спешна помощ, а комендантът на дежурния екип на ВМА. Просто нещата са станали много бързо.

Факт е, че при такива случаи не може на 100% да се помогне, но пък е факт, че е добре да имат лекар тези хора по-достъпно и постоянно.

Веднага искам да допълня нещо изключително важно. Във всички центрове "Лекари без граници" оборудват помещение и осигуряват с медицински персонал - педиатри, гинеколози и съответно специалисти, свързани със сърдечната дейност. А ние през това време ще се погрижим, когато имаме тези възможности, съгласно законовите изисквания, навсякъде да осигурим лекарски екипи. В тази връзка подчертавам, че ние имаме лекари в 4 наши центъра. В "Овча купел", в Пъстрогор, в Баня и в Ковачевци. И през ден дежурят такива в останалите 3 центъра.

Кой плаща за тази медицинска помощ? Има ли средства за тази медицинска помощ, която се осигурява?

Съгласно действащия закон за убежище на бежанците, нерегистрираните бежанци са контингент на Спешна помощ. В Харманли, в нашия център, няма нито един регистриран в нашата агенция бежанец. Точно поради тази причина ние правим всичко възможно, за да осигурим медицинско обслужване там. Иначе, след като бъдат регистрирани, те придобиват правата на всеки един български гражданин. Тоест имат право и трябва да се осигурят, да си изберат джипи. Но виждате, че от там нататък следват проблемите, защото за всяко едно общуване с джипи е нужен преводач.

Абсолютно. А те трябва ли да си поемат осигуровките?

Не, държавата им плаща осигуровките. След като бъдат регистрирани, те стават контингент на държавата, тя ги осигурява.

Близо 7 милиона евро обявихте, че се чакат до дни да получи Агенцията за бежанците. Тези средства за какво са - за ремонт, за издръжка на настанените в центъра или всичко общо?

Пред мен е план - графика за изпълнение на спешните мерки, ще ви го кажа в телеграфичен вариант. Приоритет номер едно, първата мярка е да бъде гарантиран неограничен достъп до правна помощ, консултации, превод при процедурата за предоставяне на статут. Тоест тези, които желаят да получат закрила от българското правителство. Второ - с цел увеличаване капацитета на настаняване на търсещите закрила ще имаме възможност за 4,5 млн. евро. Пропуснах да кажа, че по първата мярка са осигурени 60 000 евро. За 4,5 млн. евро ние ще имаме възможност, всъщност отдавана го правим, да осигурим комуникационни линии във всяка една от сградите. В случая става въпрос за "Военна рампа" и за Харманли, с цел там да се провежда процедурата за получаване на статут. След това, да се реновират сградите, за които вече споменах, също във "Военна рампа", "Враждебна" и Харманли. Тяхното реновиране включва изграждане на бани, кухненски боксове, перални помещения, всякакви ремонти на ВиК и ел инсталации. Да бъде закупено и необходимото оборудване, с цел осигуряване работа за комуникационните линии. Тоест там да се извършва и регистрирането.

Какъв ви е срокът за ремонтите и какви средства са отделени за това?

Всички тези средства влизат в тази сума - 4,5 млн. евро. Срокът, направих оперативка и ми беше казано, че ще можем до 2-3 дни да използваме мобилни връзки. След това ще прокопаем канали, за да стане наше и да не плащаме на комуникационни структури високи наеми. В Харманли ние ще си изградим сами съответното кабелиране, за да можем да изпълняваме тези наши функции. Също така са планирани и средства за купуване на фургони, на оборудване, походни тоалетни, легла, одеяла, други комплекти.

Колко фургона бихме могли да закупим на този етап с тази помощ, знаем, че тя е ограничена във времето? Какво е заложено като планове?

С тази помощ можем да закупим около 100-150 фургона. Следващата мярка има за цел да осигури средства за съществуване - храна, вода, ток, горива, средства за отопление, дрехи, санитарни продукти. Тази мярка предвижда 770 000 евро. Следващият приоритет е свързан с медицинско и психологическо осигуряване, вече казах. Следващата мярка е допълнителна квалификация на административния капацитет.

Това вече засяга пряко работата на вашите служители и на нуждата от още хора?

Можем още да назначим до 110 души. И около 50 компютърни конфигурации за така наречените дактилоскопски станции, с които се вземат пръстовите отпечатъци на влизащите в България бежанци. И последната мярка е за логистични и транспортни разходи. Тук вече става въпрос за понятни неща - за големите придвижвания между София, Харманли, Пъстрогор, Баня и така нататък. Предвиждат се 740 000 евро.

Господин Чирпанлиев, очаквате ли властта да одобри една по-облекчена процедура за това, което вече тече частично извършването на нужните ремонти, строителни дейности? Защото ако се движим по законовите срокове, не дай боже някой обжалва, не бихме се вместили нито в сроковете за усвояване на парите, нито в зимния сезон.

Да, законът ни дава право да направим това и ние ще се възползваме. Така че Министерски съвет няма по никакъв начин да забави процедурите, а напротив. Убеден съм, че това ще стане бързо.

Да кажем няколко думи, знам, че правите някакво проучване на нагласите на тези хора, които идват. Каква част от тях заявяват готовност да останат тук, каква част се надяват да поемат към Европа? Наясно ли са, че не могат да го сторят само с един бежански статут?

В момента в мен говори професионалистът. Аз като доктор по социология не мога да си позволя изобщо да коментирам някакви тенденции. Но ако мога така да се изразя, от квотните проучвания, които са направени се вижда, че около 80% от бежанците са с нагласата да продължат пътя си към други държави. Ние на всички подробно сме обяснили в наши срещи, в различни срещи със съответната общност, имаме изключителната помощ и подкрепа на представителите на отделните общностни групи, че единственият начин те законно да отидат в други държави, това е, след като получат визи или покани от тях, от граждани или пък от организации и така нататък. Друг начин няма. Това е единственият начин и те са запознати.

Да сме конкретни. Ние не можем да ги спрем да тръгнат ако вече имат статут на бежанец, но просто ще ни ги върнат, нали така?

Да, след три месеца. Това важи за всеки един от нас. Ние имаме право да отидем, в която и да е държава от ЕС за не повече от 3 месеца. На третия месец сме длъжни да се върнем обратно. Същото важи и за въпросните бежанци. Но това, което сме подчертали и обясняваме на всички, че трябва да имат покани. Иначе няма начин, по който те да останат там.

Успяхте ли да туширате тази направо престъпна дейност на лица, които се представят за адвокати и обещават на бежанците да ги изведат на външни адреси срещу пари, да секне? Защото много хора се озоваха в центъра на София без пари и с неясна съдба.

В това отношение работим денонощно с МВР и сме взели нужните мерки да пресечем тези действия. Аз съм разпоредил на шефовете на центрове само тогава, когато се убедят, че външните адреси са реални, да ги пускат. А това става, след като се подадат външните адреси при нас, ние съответно се обръщаме към полицейското управление, примерно ако това става в Пъстрогор - в Свиленград, ако това става в Харманли - в Харманли. Те си правят своите проверки и след като ни потвърдят, че има адреси и хора, които да ги очакват, чак тогава пускаме бежанците да тръгват в съответното направление.

Дано да успеете да пресечете този бизнес.

Всички, които са се появили в София, ние сме ги натоварили обратно и сме ги върнали там, откъдето са дошли, за да видят, че те не могат да правят каквото си искат, а трябва да се съобразяват със законите и разпоредбите.

Кога да очакваме тези хора, които са на палатки да имат покрив? Вашето очакване - до седмица, две?

Моето очакване е до края на седмицата, надявам се, така ми е казано, всичките те да бъдат вече под покрив.

А за фургоните тепърва ще мислите, за фургоните, които ще са ни нужни още?

Аз не мисля да имаме необходимост от закупуване на допълнителни фургони. До този момент са закупени 80-90 броя. Но има редица особености, които някак си ни възпират да купуваме такива. Но във всички случаи има възможност да го направим. Мисля, че на този етап, с нашите бързи действия за даване на статут, просто ще намаляваме броя на бежанците в нашите центрове.