Цеко Минев: Не съм вечерял с премиера
Цеко Минев: Не съм вечерял с премиера / снимка: БГНЕС, aрхив
Интервю на Теодора Симова с шефа на Българската ски федерация Цеко Минев
55612
Интервю на Теодора Симова с шефа на Българската ски федерация Цеко Минев
  • Интервю на Теодора Симова с шефа на Българската ски федерация Цеко Минев

„Държавата се подведе по акъла на еколозите, да се оправят", така шефът на Българската ски федерация коментира поставянето под въпрос на следващия ски-сезон на Витоша. По думите му цялото спортно и ски-общество у нас е ощетено с последния вариант на поправките в закона за горите. Той определи ситуацията като „пълно мазало". Минев беше категоричен, че няма собственост във Витоша ски и няма интереси в ски-туризма. Ето какво още каза Минев пред Дарик:

Има ли някакъв компромисен вариант, който да удовлетворява и едната, и другата страна, да се постигне онзи баланс, за който говорите тези дни между бизнеса и екологията.

Аз мога да ви кажа от това, което съм видял по света. За какво си говорим, за какъв баланс си говорим? В целия свят е постигнат. Ако ските, зимният туризъм и зимният спорт са нещо лошо, в нито една нормална държава, която има природни дадености, за да се практикуват тези неща, нямаше да се случат. Говоря за Австрия, Швейцария, Канада, Щатите. Те не са по-малко еколози от нашите еколози. Напротив, в пъти би трябвало да са повече и имат много по-стари традиции. И ние за какво се борим де факто? За това нормалното усещане и чувство хората да искат да практикуват даден спорт. Както лятото, нали си давате сметка - правим игрища, стадиони, плувни басейни. Ами добре, защо не се даде нормалната възможност, след като България има природни дадености, след като планините са една трета от територията, защо не се даде нормално самата възможност да се инвестира в спортна инфраструктура в тези планини, за да може - нищо по-нормално от това няма - хората да спортуват, да са в планината, да са сред природата на чист въздух. Това е здраве от друга страна. За какъв баланс говорим? Това е нещо, което целият свят е приел за нормално. Ние искаме да го изкараме, че това е нещо ненормално. Това е моята позиция по тази тема. Защото разбирате ли, няма логика в нито една думичка на всичко това, което се говори в момента. Ски спортът е нещо, което целият свят е приел от векове, не уврежда природата, доказано е, напротив помага на хората да почувстват природата по-отблизо и да живеят сред нея.

Доколко е редно да се сравняваме със страни като Австрия по дължина на пистите? Това не е ли като да сравняваш футболните игрища на България и Англия или хокейните зали на България и Швеция?

Не, не, нищо общо, примерът не е подходящ може би. Но пак ще кажа, когато в държава като нашата една трета от територията е планинска, да имаш около 200 км. писти сумарно във всички курорти в България, е нали разбирате малко нещо, което не е въпросът за сравнение. Въпросът е реално има ли възможности да има повече нормални курорти в България, които ако има инвеститори, да се случат, да има правила за това нещо и за мен това е нормално. Защото има възможност, има интерес, виждате, че хората искат да са сред природата, искат да практикуват зимни спортове, защото няма нищо по-естествено. Зимата се карат ски, сноуборд и така нататък. Затова нещата, когато има природна даденост, не казваме примерно да имаме над 30 000 километра, както е във Франция, над 20 000 км, ама какъв е проблемът да имаме една десета, примерно 2000 километра писти или 1000 километра, или 600 километра писти, което на една трета от територията на България, която е почти равна на Австрия. Австрия е около 40 процента планинска, другото са равнини, само че си е развила нещото, от което и държавата печели, и населението печели.

С цената на какво в курортите ни могат да бъдат изградени около десет първокласни ски курорта?

Не казвам първокласни или не първокласни. Въпросът е да има нормални правила и закони, да си тръгнеш, да минеш всички екологични процедури и оттам нататък да се инвестира, ето това е цената. Парите, които се дават за спортна инфраструктура в планината, това е една от най-тежките инвестиции като възвръщаемост. От това, което аз съм видял по света и контактите, които имам, питал съм хората - между 15 и 20 години се изплаща такава спортна инфраструктура в планината. Тя струва страшно скъпо. И поддържането й след това е също много скъпо. Такъв е спортът за съжаление.

Но сигурно пък екозащитниците се питат ще остане ли тогава природа в България?

Точно това, което чета по медиите, че всички проекти, за които има някакви инвестиционни намерения в цялата тази история даже нямат и 10 процента от горския фонд - нови плюс стари общо са около десетина процента. А и пак казвам кое е балансът - десетте процента или балансът е да е фифти-фифти. Кое е балансът? Много трудно може да се каже. Въпросът е да има желание, да мислиш по нормален начин и да разбереш, че няма нищо лошо във зимните спортове и това да има изградена нормална инфраструктура в планините за това.

По време на разгорещените спорове по закона за горите поискахте да се вкара точка забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев. Каква всъщност е дефиницията ви за олигарх и смятате ли се за такъв?

Това го казах, защото ми стана изключително смешно това, на което бях свидетел от страна на екологичните организации. Аз така и не се изказах, защото като видях на какви позиции са, ми стана жалко просто. Нищо друго не става, става жалко. И ето виждате, това са хора, които искат до такава степен да се объркат нещата - което явно се оказва с този приет закон - че просто да не се случва ски спортът. Просто се чудех какво да им кажа, толкова жалко и смешно е цялото това нещо. Ако аз по някакъв начин им преча, просто перефразирах думите, да забранят за мен, просто само и само да се случват нещата. Ако някой правилно ме е разбрал, това исках да кажа.

Смятате ли се за олигарх?

Откъде накъде? Нито имаме държавна помощ в нещо, защото обикновено един олигарх е който ползва държавни помощи по някакъв начин.

Вечерял ли сте с премиера Бойко Борисов, защото неговата дефиниция пък е че олигарсите не вечерят с министър-председателя.

Познавам го, защото е идвал на състезания като Световната купа в Банско, но това е нещото, което мога да кажа по темата. Говорил съм с него, нищо повече.