Цачева: Проблемът с гласуването с чужди карти е на път да бъде решен
Цачева: Проблемът с гласуването с чужди карти е на път да бъде решен / снимкa: Sofia Photo Agency

За гласуването с чужди карти, за глобите за депутатите и още за парламентарния правилник от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, събеседник в предаването "Денят" на Дарик.

Случката с изчезналата днес карта на депутата Павел Шопов отново накара Иван Костов да се закани, че ще внесе предложение да се глобяват депутатите, които гласуват с чужди карти. Смятате ли, че това е решението на проблема или поне част от решението на проблема?

Мога да съобщя за вас и за вашите читатели, че проблемът с гласуване с чужди карти е на път да бъде окончателно решен, така както предварително бяхме заявили като намерение и политическа воля. Преди по-малко от час приключи последният кръг от преговорите с фирмата, която участва в обществената поръчка за надграждане на съществуващата система за гласуване. И след като те предложиха една разумна цена от 183 000 лв., което е с повече от 100 000 лева от първоначалната цена по-ниско като окончателен вариант, аз приех тази система да бъде внедрена по следните съображения. Първо, във всеки един момент всеки един избирател и гражданин ще знае как гласува конкретен народен представител. Става реч и за пряката отговорност на всеки един народен представител за това как е дал вота си по различните законопроекти, решения и други документи, които се приемат в Народното събрание. Разбира се, че ефект от внедряването на тази система ще бъде преодолян категорично, надявам се - завинаги, и порочният момент на гласуване с чужди карти. След това, на което станах свидетел във вчерашния и днешния пленарен ден и най-вече вчера, когато народни представители изобщо не присъстваха в сградата на Народното събрание, а беше отчетен вотът им по конкретно гласуване, стана ясно, че за съжаление българският гражданин ще трябва да плати цена заради недобронамереността и липсата на съвест в народни представители, които иначе много добре боравят със словото, за да обясняват колко почтени са в действията си, но нямат елементарния самоконтрол, за да упражняват вота си така, както той е разписан в нашия правилник.

Г-жо Цачева, в какъв времеви интервал може да очакваме въвеждането на новата система. Тук, пред "Дарик", доколкото си спомням, вие се признахте, аз. . . няма и кой да ви обвинява за това, че технически може би няма да може да ни обясните точно за какво става въпрос, но все пак да ни кажете в основни линии какви са характеристиките на тази система, която ще се въведе?

Имам вече самочувствието и на технически по-подготвена, тъй като за днешните преговори, се наложи задълбочено да навляза и в една материя, която е малко далеч от това, в което аз се чувствам компетентна и силна, но в най-общи граници мога да кажа, че системата работи, като индивидуализира личността на народния представител по минимално количество точки, характерни за неговия пръстов отпечатък. Искам веднага да поясня, че не става реч в буквалния смисъл за гласуване с палец, както се появи като коментар в някои медии - не с палец, а с достатъчен брой точки, които позволяват на 100 процента да бъде индивидуализирана личността на конкретен народен представител, повтарям. Това ще бъде внедрено в първите дни на 2010 г., като със задоволство искам да споделя за вас и вашите слушатели, че фирмата, която направи една чувствителна отстъпка в цената - почти наполовина, по същество дари своя труд, осъзнавайки значимостта на въпроса за издигане ролята и авторитета на Народното събрание, като ме убедиха, че по този начин ние ще имаме една от най-съвременните системи за гласуване, такива, каквито те са познати в парламенти като на Италия и други страни. За съжаление, ако трябва да изброя и другите страни, те са, така, в южния регион, където по традиция е един малко по-бурен темперамент. Това явление - гласуване с чужди карти, за съжаление, по-скоро за радост, е непознато в централните и североевропейските държави. Но както неколкократно вече имах възможност да заявя, аз съм категорична, че с този въпрос в началото на 2010 г. . . няма да коментираме и да ангажираме слушателите с чисто технически въпроси тогава, когато Народното събрание има много по-отговорни и по-важни задачи, тези, за които всъщност всеки един избирател е пратил своя предпочитан кандидат в Народното събрание.

Г-жо Цачева, до началото на следващата година със сигурност ще се срещате с хора извън парламента и досега, ако не са ви го казали, със сигурност ще ви кажат, ще го чуете следното: аман от това гласуване с чужди карти, писна ни все подобни теми да слушаме. Какво ще обясните на тези хора и как ще се опитате да ги убедите, че в този парламент няма да е като в предишните и че тази система ще е толкова сигурна, че гласуването с чужди карти вече няма да е проблем?

Единственото, което бих могла да дам като отговор, е да помоля за известна толерантност от няколко месеца, необходими за техническото внедряване на тази система, след което обещавам пред вас и всички наши слушатели, че в началото - пролетта, лятото и след това, няма да става дума в нашия ефир за парламента, и то съотносим към въпроса с гласуване с чужди карти. Надявам се до края на мандата на това Народно събрание изобщо да сме забравили явлението гласуване с чужда карта.

А дали новата система ще направи депутатите по-отговорни?

Не мисля, че техническият прогрес може да направи нещо, което е въпрос на вътрешно убеждение и на съвест. Но поне прозрачно ще стане ясно пред цялото общество за това кой и как гласува. Защото проблемът не стои само до факта на гласуване с чужда карта или за това дали един народен представител се намира в сградата на Народното събрание. Ако примерно гражданите знаят, че от проведени, съвсем примерно и произволно давам, 10 гласувания конкретен народен представител е участвал само в едно, значи по времето на останалите 9 той е бил някъде из кулоарите на Народното събрание, но не е вършил работата си, за която би следвало да бъде в парламента. Тогава вече оставям на съвестта на този народен представител и най-вече на неговите избиратели да преценят заслужава ли подобен техен избраник да бъде в сградата на парламента за това, за което му е гласувано доверие.

А ако техниката не може да помогне на депутатите да бъдат по-отговорни, санкциите биха ли могли да сторят това?

Тежък въпрос ми задавате. Аз си мисля, че е несъотносимо към статута на народен представител в парламента на Република България да говорим, че имуществени санкции или какъвто и да било друг вид принудителни административни мерки биха постигнали онзи ефект, който пред скоба би трябвало да бъде налице в личността на всеки един народен представител, преди същият да се е кандидатирал за това място. Какво означава избраник да му бъде наложена санкция, без значение в какъв размер? Опитахме се, знаете, има такива мерки в нашия правилник. Да, биха могли да отидат и по-далеч, но не е това функцията и ролята на Народното събрание. Но аз мисля, че, както споменах и преди малко, само след няколко месеца тази тема ще бъде забравена и тогава с вас ще си говорим за по-съществени неща, които предстоят в законодателната дейност на Народното събрание.