България и Франция – стратегически партньори
България и Франция – стратегически партньори / снимка: Sofia Photo Agency

Оценка на визитата на Никола Саркози от посланика на България в Париж г-жа Ирина Бокова - човек, който със сигурност познава организацията на това посещение от кухнята. Интервю на Йовка Йовчева в предаването "Денят" на Дарик.

Какво е вашето определение за тази визита? Колегите преди минути обобщиха в своя репортаж - тази визита не роди никакви гръмки новини. Какво обаче ни показа тя според вас?

Аз мисля, че това беше една изключително важна визита не само заради това, че от 13 години френски президент не е посещавал България, а тя беше изключително важна именно със своя работен характер, със своята откровеност, със своята прямота и, което е най-важно за нас - с желанието на фреската страна, което напълно се споделя и от нас, от България, това беше подчертано и от г-н Първанов, президента, от г-н Станишев, министър-председателя, за установяване на стратегическо партньорство между България и Франция в рамките на ЕС.

Говореше се за сътрудничество в най-различни области - политическо, военно, икономическо. Тази среща наистина беше може би необичайна именно с този изключително приятелски, делови и откровен характер. И това беше много важно - установяването на лични контакти между френски и български държавници е важно, за да може по-нататък да продължи този диалог.

Спечелихме ли си за приятел френския президент? Може ли да се каже, че България в негово лице наистина има Франция за приятел - държава, която може да ни помага и е добре да ни помага в първите ни години в рамките на ЕС, разбира се?

Съвсем определено, да. Той го каза много ясно. Той каза - аз съм приятел на България. Направи силно впечатление неговото недвусмиселно заявление, че в ЕС. . . и както той самият каза - аз вярвам в това, че няма малки и големи страни, всички страни са равни, всеки народ има свой национален идендитет, всеки народ има свой интерес. Има също така и общоевропейски интерес и ние трябва да търсим това общо, което е между нас. А между България и Франция то е много съществено. Говорихме за единните позиции в областта на енергетиката, в областта на сигурността, на отбраната, на общата селскостопанска политика. Ние наистина с Франция във всички тези стратегически, бих казала, области имаме еднакво отношение. И за България е много важно Франция да бъде наш партньор.

Саркози е един изключително динамичен президент. Той още в своята предизборна кампания заяви - аз обещавам това, което мога да направя и ще направя това, което обещавам. И той го направи. Случаят с българските медицински сестри е много показателен в тази област. Изключително динамичен политик, политик от, така, бих казала, голям европейски мащаб и ние може само да се радваме, че желанието на френската страна. . . за първи път всъщност от такова високо равнище се изразява желание за стратегическо партньорство с България. Това поставя наистина, така, без да използвам гръмки думи, началото на някакъв нов период в двустранните отношения.

Като се говори тъкмо за това стратегическо партньорство, фактът, че точно Никола Саркози успя да върне българските медици от Либия, може ли да е някакъв знак, че отношенията между България и Франция вече са обременени, казвам образно, но в смисъл свързани с някакви странични ангажименти, обвързани? Днес, знаете, се говореше за договор за закупуване на 4 корвети, които ще бъдат. . . договор, който ще бъде финализиран до края на годината. Подобен тип ангажименти в контекста на това сътрудничество.

Ами вижте, напълно нормално е, когато се говори за стратегическо партньорство, да има... и ние да имаме интерес от това да има различен вид обвързаност. Става дума за това, че Франция ще участва в изграждането на българската ядрена енергетика, и двете страни сме страни с ядрена енергетика. Стана дума за това, че България, това бяха думите на господин Саркози, България трябва да си върне силата на износител на енергия на Балканите, става дума също така за договори, разбира се, в областта на отбраната, на сигурността, за едно много по-сериозно сътрудничество, консултации в тази област, както той образно се изрази - ние с вас сме от двете страни на границите на Европа, на запад и на изток, и когато ние с вас установим това стратегическо сътрудничество, то тогава може да сме сигурни повече в стабилността на, и в сигурността на целия Европейски съюз. Така че аз мисля, че ние също така сме заинтересовани от едно такова, от една такава обвързаност в различни области.

Т.е. България може да разчита на сериозната подкрепа на Франция, за да запазим и утвърдим позициите си в областта на ядрената енергетика, един много чувствителен за всички българи въпрос?

О, категорично, категорично, категорично да, това мога да го заявя. Трябва да знаем, че връщането на Франция в Европа, образно казано, след отрицателния вот на референдума и тази нова много силна проевропейска политика, линия, която заема френският президент и която го превръща в един от водещите европейски политици, в това си движение напред Франция има нужда също така от своите съюзници. И фактът, че те търсят тук, в България една такава подкрепа, едно такова партньорство, мисля, че това е добре за нас. Знаете ли, силно впечатление на мен ми направи това послание, което френският президент, когато той дойде, той го заяви и пред студентите в аулата на Софийския университет и на срещите с българските държавници, че България има изключително важно място както със своето геополитическо положение, така и със своята, особено със своя национален итентитет. Той призова всички да не се притесняват да изказват своето мнение и своите интереси, и което е по-важно, с което той се обърна към нас, той каза - аз исках с освобождаването на българските медицински сестри да докажа, че всеки един гражданин, на която и да е страна членка, е европейски гражданин и че никога повече вие след като сте в Европейски съюз няма повече да бъдете сами, когато имате някакъв проблем. И това беше наистина много важно, много важно послание.

Дали... може би от натоварената програма около организацията на тази визита не сте успели да погледнете какво пише във френския печат за тази визита, може би в аванс. Тепърва ще разбираме дали е отразена тя вече, когато е свършила, но дали имаше интерес към това макар и няколко часово посещение в България от страна на френските медии, освен екипите, които бяха днес тук.

Трябва да призная, че аз съм тук от три дена, готвейки посещението, и не съм имала възможност пряко да следя пресата в последните три дена. Но фактът, че имаше толкова силно медийно присъствие от страна и на френската, на френската страна, това е нормално, всеки, всяка визита на френския президент има голям интерес, има голямо значение. За нас е важно и това послание, както и той го каза, че той идва в страна от Източна Европа, той иска да покаже, че Франция се интересува от Източна Европа, от Централна и Източна Европа, че той не е съгласен с това разделение на стара - нова Европа, че той иска да покаже значението, енергията, която ние може да дадем на Европейския съюз. И мисля, че това беше наистина едно много, много позитивно посещение, позитивно послание.