БНТ възражда Златният Орфей. Догодина
БНТ възражда Златният Орфей. Догодина / снимка: БНТ
БНТ възражда "Златният Орфей". Догодина
21966
БНТ възражда "Златният Орфей". Догодина
  • БНТ възражда "Златният Орфей". Догодина

В специално допитване, зрителите на БНТ избраха любимите си 15 песни от "Златният Орфей". Юбилейният концерт по повод 50 години БНТ ще бъде на 7 ноември в зала 1 на НДК. Водещ ще е Драго Драганов. На концерта зрителите ще видят и чуят: "Бяла тишина" в изпълнение на Орлин Павлов и група "Пим-пам", "Една българска роза" в изпълнение на Йорданка Христова, "Ладо ле, ладо" в изпълнение на група "Бон-Бон", "Моя любов" в изпълнение на Любо, група Домино и група 032, "Мъжка песен" в изпълнение на Орлин Горанов, "Надежда" в изпълнение на Борис Гуджунов и Васил Петров, "Наше лято" в изпълнение на Мария Илиева, "Нека да е лято" в изпълнение на Фамилия Тоника, "Огън и дим" в изпълнение на Дует Ритон, "Пепеляшка" в изпълнение на Петя Буюклиева, "Песен моя, обич моя" в изпълнение на Поли Генова, "Повей ветре" в изпълнение на Андрония Попова, "По първи петли" в изпълнение на Васил Найденов, "Устрем" в изпълнение на Маргарита Хранова, "Щурче" в изпълнение на Магдалена Джанаварова.

Драго Драганов е автор на седем документални филма, представящи хронологично "Златният  Орфей" през годините. Първата лента  беше излъчена в сряда. 

Драго, ти си автор на тези седем филма за "Златният Орфей". Защо са седем?

Седем е магическо число.

Затова ли?

Не. Просто седем са седмиците до голямото събитие, което всички ние от Българската национална телевизия очакваме с огромно вълнение. Това е  юбилейният концерт, посветен на 50-я рожден ден на БНТ.

Седем филма по 1 час. Изглежда доста трудоемко.

Да, но те нямат претенцията да са истински филми в смисъла, който влагаме  повечето професионалисти в това понятие. По-скоро това е една музикална разходка през историята на фестивала. Постарахме се да изровим най-впечатляващите присъствия на сцената на „Златният Орфей". Подчертаваме присъствието на българските изпълнители, които дължат голяма част от своята слава и популярност на присъствието си именно на сцената на „Златният Орфей".

Колко записи и за колко време изгледа, за да  решиш, че трябва всичко да се побере в рамките на 7 филма по 1 час?

Аз нямах право на решение за това колко да бъдат филмите и колко часа да продължи всичко. Нещата започнаха обратно. Първоначално идеята беше до големия концерт, в няколко поредни седмици, да се излъчат най-впечатляващите рецитали от "Златният Орфей". Решихме, обаче, че ако изберем само 7 рецитала, това ще "ограби" зрителите и няма да им припомни и други знакови присъствия на фестивала, които не са свързани с рециталите. Някои от най-големите български хитове на всички времена са се родили точно на фестивала.

-Защото все пак "Златният Орфей" беше конкурс, а не само рецитали?

Именно. После обаче всичко се измени. Може би около месец и половина или два, по няколко часа на ден, гледахме аз и асистент-режисьорката Венета Соколова всичко, което можахме да намерим във фонда на телевизията. Имайте предвид, че една много, много голяма част от безценните кадри на "Златният Орфей" са на двуинчови рулони /бел. авт. техника, използвана преди около 30 години/. И ние не можехме да боравим с точно тази част от фонда. Отне ни доста време. Но пък ще припомним някои наистина много ценни рецитали - на Ал Бано и Румина Пауър, на Емил Димитров от 1971 г. Това е годината, в която аз съм се родил, а той е бил на върха на своята слава. Това е рецитал, който включва за мен най-най-добрите му песни!! Тогава те са били актуални, тогава те са били любими на публиката, а Емил е бил божествено красив и много, много млад. Бил е изпълнен с енергия и невероятно сценично присъствие. Ще си припомним и Мария Нейкова, и Георги Минчев, които вече не са между нас.

Драго, ти си човек с доста богата музикална култура. Обаче сигурно е имало нещо, което те е изненадало, като си гледал архивните кадри, особено от първите години на фестивала.

Изненада, не. По-скоро ме впечатли. Става дума за начина, по който се е работело, и ентусиазма. Фестивалът е много добре заснет, много добре режисиран, много добре осветен - едно събитие, което настина е било ярко и правено с много, много любов.

БНТ излъчи вече първата серия от филмите. Какви са отзивите, имаш ли такива?

Разбира се. Много хора, свързани със "Златният  Орфей", се чувстват засегнати и то дълбоко от това, че не са почетени с присъствие в тези епизоди. Те са очаквали, че ще бъдат интервюирани, че ще присъстват във филма и някак си не са си представяли, че ние ще се облегнем изцяло и 100% на спомените на създателя на този фестивал, към когото аз лично изпитвам невероятно уважение и с когото съдбата предопредели да бъда свързан в края на неговия живот от едно много, много близко приятелство. Говоря за Генко Генов. Неговата книга със спомени е в основата на сценария на филма. Така че ние можем да бъдем упреквани във всичко друго, но не и в ползването на неточни източници, защото най-точният източник е създателят на този фестивал.

Всъщност това ваше познанство помагаше или пречеше на създаването на тези филми?

На мен ми помогна чисто емоционално, защото най-после успях да кажа от екрана на телевизията това, което мисля за този човек. За съжаление, той си отиде в едни мрачни за фестивала години, изтерзан от много грубото отношение на културните институции по онова време към съдбата на "Златният Орфей". Сега имаме амбиция фестивалът да заживее един нов живот.

Кога?

Дай Боже, от следващата година. Предполагам, че това е амбиция не само на ръководството на националната телевизия сега, но и на всички, които са свързани със "Златният Орфей", неговото възраждане и той трябва да бъде един фестивал, на който наистина да мерят сили всички изпълнители независимо от възрастта им.

Мислиш ли, че ще стане?

Дори не мисля, че въпросът опира само до пари. Мисля, че е крайно време да бъдат заровени всички томахавки в името на възраждането на фестивала. Трябва да се престане с това кой е по-по-най, кой има по-големи заслуги, кой е бил пренебрегнат в някакви периоди... Според мен "Златният Орфей" трудно би могъл да има същата атмосфера и същия блясък, ако се провежда да речем тук в София в зала 1 на Националния дворец на културата. Той е свързан с морето, с курортната атмосфера.

Като "Аполония".

Да. Точно така. Нещо подобно.

Кога може да стане това догодина?

Най-малкото, което може да се направи, е един конкурс за българска песен с името "Златният Орфей", а за блясъка на един международен фестивал, с международни участници, са необходими поне две години. Трябва възстановяване на контактите по линия на „Евровизия", трябват разговори със сериозни музикални мениджъри.

Мислиш ли, че сегашните музикални продуценти си дават сметка  за организирането и мащаба на едно такова събитие?

Не, защото те разсъждават от собствената си камбанария, интересуват се само от собствените си изпълнители и не си дават сметка, че всъщност именно конкуренцията е онова, което движи нещата.

Защото сигурно не е лесно да докараш в България един голям певец. Но когато трябва да докараш много големи изпълнители за няколко дни по едно и също време в една малка държава...

Много трудно е, разбира се. Много е трудно! Затова и първият епизод от тази музикална разходка в миналото на фестивала беше посветен изцяло и единствено на създателя Генко Генов - една уникална личност. Мениджър с такъв размах България никога не е имала.

Разкажи за концерта. Какво ще видим  в зала 1 на НДК на 7 ноември? Знаем  вече 15-те песни. Те припокриват ли се с твоите любими?

Да, в една много, много голяма степен, да кажем 90%. Аз имах още няколко песни, които бях за себе си отделил от този голям списък с 50 награждавани на фестивала през годините песни.

Ти гласува ли?

Да, естествено, че гласувах. По време на концерта ще видим онова, което се случва на сцената и онова, което се случва вътре във всеки един от нас, защото ще го преживеем на ново. Спомените ни за фестивала, спомените ни за времето, в което тези песни са звучали като актуални хитове, ще оживее пред очите на всички според мен, независимо от това, че на сцената ще бъдат малко поостарелите изпълнители на тези вечни български песни или пък съвсем нови и неочаквани изпълнители, дуети, трио...

Настина в списъка има съвсем млади изпълнители, например Маги Джанаварова? Как те попаднаха?

Ние дадохме възможност на авторите на песните сами да изберат изпълнителите, които да ги представят. Конкретно, в случая с Магдалена Джанаварова, Найден Андреев предложи тя да изпее неговата песен "Щурче", след като Лили Иванова отказа участие в концерта за юбилея на Българската национална телевизия. Едно за мен напълно непознато име е Андрония Попова, на която наследниците на Йосиф Цанков възлагат да изпълни песента "Повей ветре". Това е песен, която  всички си спомнят в уникалното изпълнение на Паша Христова и изведнъж едно съвсем младо момиче, което почти никой не познава, ще излезе на сцената. Но това е желание и настояване на носителите на авторските права, с чийто избор ние бяхме длъжни да се съобразим.

Но не мислиш  ли, че младите изпълнители носят и риск? Хората неминуемо ще ги сравняват с по-старите изпълнители, които първоначално са изпели песента. За тези, които не са между нас живите, може би е обяснимо, но останалите...

В момента се подготвят аранжиментите. На сцената ще има огромен естрадно-симфоничен оркестър от 40 музиканти, дирижирани от Ангел Заберски-син. Чух един от аранжиментите - този, който е направил Ясен от група "Те" за песента на Тончо Русев "Наше лято". Всички знаят тази песен в изпълнение на Лили Иванова и едва ли някой си представя как ще я изпее Мария Илиева. Аранжиментът е много различен. "Наше лято" ще прозвучи по съвсем, съвсем различен начин.

Почти като друга песен?

Не, не точно като друга песен, но като друг поглед върху тази песен. Т.е. това няма да е сливане с песента, защото тогава вече наистина риска е неизбежен и сравнението е неизбежно. Всички ще сравняват Поли Генова и Йорданка Христова в изпълнението им на "Песен моя, обич моя". Такъв е вариантът на "Мъжка песен", която Дани Милев е аранжирал невероятно и ще изпълнят заедно с Орлин Горанов. Очаквам нови варианти в аранжиментите на Стефан Димитров, защото самият той през годините вече е мислел за тях по друг начин, вече си ги е представял по по-различен начин.

Но хората ще си задават въпроси, например, защо "Щурче" не се изпълнява от Лили Иванова. Ще прозвучи ли от сцената на зала 1 на НДК някакъв вид обяснение от твоите уста, но обяснение на БНТ, защо това е така?

Не. Няма смисъл да прозвучава. По-скоро Лили Иванова би трябвало да обясни на  зрителите на националната телевизия мотивите си да откаже участие.

Да, сигурно е така. Но когато хората видят изпълнението на друг човек, ще питат защо не е Лили Иванова.

Те ще разберат от самото начало. Например песента "Бяла тишина" ще бъде изпята от Орлин Павлов. Мисля, че никой няма да си зададе въпроса защо Георги Минчев го няма на сцената. Когато песента "Една българска роза" бъде изпята от Йорданка Христова, също няма да си зададат този въпрос. Но когато вече видят, че "Моя любов" бъде изпята от Любо, група "Домино", група 032 и Краси Гюлмезов, когато чуят "Надежда" на Борис Годжунов, който е жив и здрав, изпята от Васил Петров, ще разберат, че в този концерт, освен, че някой изпълнители пеят песни на други, които вече не са между живите, има и изпълнители, които дават нов живот на песните. И така ще получат самия отговор. А това, че определено ще има някакви скандални провокации, особено в жълтата преса, не се съмнявам.

Е, сигурно ще  пише: "Лили Иванова обидена на БНТ, защото..." и ще следват различни тези.

Сигурно.