Бизнесът се отдръпна от ОП Конкурентоспособност заради забавени плащания и оценки
Бизнесът се отдръпна от ОП Конкурентоспособност заради забавени плащания и оценки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бизнесът се отдръпна от ОП „Конкурентоспособност” заради забавени плащания и оценки
48918
Бизнесът се отдръпна от ОП „Конкурентоспособност” заради забавени плащания и оценки
  • Бизнесът се отдръпна от ОП „Конкурентоспособност” заради забавени плащания и оценки

Често чуваме клишето „малкият и среден бизнес е гръбнакът на икономиката". Все по-често обаче се чуват и други гласове, липсата на кредитиране пречи на бизнеса да работи и бавно води към провал на проекти и закриване на фирми. Пред Дарик финансовият анализатор и консултант по европроекти Йосиф Аврамов сигнализира, че има схеми по ОП „Конкурентоспособност", при които отказите от финансиране на проекти са над 50 на сто, а и дори и даден проект да получи одобрение, парите по него се бавят толкова много, че създават повече проблеми на бизнеса, отколкото отварят възможности.

Ето какво още каза Йосиф Аврамов пред Дарик:

За съжаление, достъпът до кредити на малките и средни предприятия в последните две-три години с настъпването на световната икономическа и финансова криза у нас понамаля. Това се дължи както на липсата на добро обезпечение от тяхна страна, така и от доста големия брой предприятия, които изпитват ликвидна криза. И банките се въздържат да им отпускат кредити толкова лесно, колкото беше до 2008 г. Така че ограничен е достъпът на този етап. Относно обезпеченията, добре работи на този етап Гаранционният фонд към Българска банка за развитие, но и там има изисквания и не всички малки и средни предприятия могат да ги покрият. Голям и все още неизползван ресурс е програмата JEREMIE през пет банки, която от средата на септември е действаща, но и тя не е достатъчно популярна сред представителите на малкия и среден бизнес.

Доколко се използват възможностите на ОП „Конкурентоспособност" и тя достатъчно гъвкава ли е, за да се справи с този проблем?

На този етап - не съвсем, тъй като предприятията, които кандидатстват по ОП „Конкурентоспособност", обикновено съфинансират своите проекти с банкови заеми, но предвид обстоятелството, че доста време се бави оценката на проектите по ОП „Конкурентоспособност" по няколко мерки, най-вече „Технологична модернизация на малките и средни предприятия", има случаи на забавяне с шест месеца и то не са малко, има един луфт, когато кредитът става изискуем, а грантът от оперативната програма все още не е дошъл, следователно банките започват да си искат средствата за сметка на обезпеченията. Това е един доста нежелан момент.

А доколко при кандидатстването за нови проекти има шанс едно предприятие наистина да се възползва от парите по оперативната програма? Адекватни ли са схемите на програмата на нуждите на предприятията - тези схеми бяха преработени от правителството?

За съжаление, предвид доста отказаните проекти - по някои мерки те са над 50%; доста забавените плащания по много проекти, има едно отдръпване от кандидатстването по ОП „Конкурентоспособност". Поради това Министерството на икономиката, енергетиката и туризма тази година ще насочи 150 млн. евро или 300 млн. лева към нисколихвено кредитиране на малки и средни предприятия, но това не се знае кога ще стане, не се знае условията какви ще бъдат на този етап, кои банки ще кандидатстват по тази мярка и как точно ще кандидатстват малките и средните предприятия пред банките - това е най-важното. Говори се, че лихвеният процент ще бъде между 4% и 6%, което за сегашните 9-10-11-12% звучи доста привлекателно. Да се надяваме, че през май-юни най-късно ще тръгне този проект.

Според Вас, това ще бъде ли достатъчен стимул малките и средни предприятия да се раздвижат, имайки предвид, че кризата при тях се усети изключително много?

Определено това е един стимул, но не е достатъчен. Други съответно проекти могат да кандидатстват по четирите фонда за дялово и дългово финансиране, също по програма JEREMIE, но и те все още не са тръгнали. Очаква се някъде март-април да започнат да приемат проекти, на три от четирите фонда вече са избрани фонд-мениджъри, но те могат да кандидатстват изключително малко фирми, не повече от 100-200. Големият проблем е в междинното звено, Агенцията за малки и средни предприятия, която се нуждае от кадрово укрепване и защо не от изнасянето на разглеждането на проекти било от банки, било от други мениджърски екипи, което да става по-бързо. Така разглеждането няма да става в рамките на 8-10 дори 12 месеца, а в рамките на един-два.

Това ли е другият основен проблем, освен трудният достъп до кредитиране?

Това са оплакванията от тяхна страна - именно от бавната работа на междинното звено. Очевидно, че то се нуждае от кадрово укрепване и от промяна на методологията в аспекта, който казах.