Антон Киссе: Може да има нови избори в Украйна, не бива да се стига до жертви
Антон Киссе: Може да има нови избори в Украйна, не бива да се стига до жертви / снимка: rupor.od.ua
Антон Кисе: Ще има нови избори в Украйна
68663
Антон Кисе: Ще има нови избори в Украйна
  • Антон Кисе: Ще има нови избори в Украйна

Очевидно в Украйна ще има големи промени в това число са възможни и нови избори, ако не се овладее ситуацията в страната и не се постигне споразумение. Това коментира в интервю за Дарик Антон Киссе - депутат във Върховната Рада от Одеския избирателен район, който е и президент на Асоциацията на българите в Украйна.

Той подчерта, че е имало провокации по време на протестите в Киев, но е категоричен, че не е допустимо да има насилие срещу мирни граждани.

Един от основните проблеми според Антон Киссе е, че украинското правителство не е поставило достатъчно рано и достатъчно твърдо пред Европейския съюз въпросът за финансовата подкрепа на Украйна. Държавата, в която минималната заплата е 170 долара, а най-ниската пенсия - около 130 долара, не е можела да си позволи изискването на Международния валутен фонд да замрази доходите и да повиши цената на газта и електроенергията, обясни депутатът във Върховната Рада, който е бесарабски българин.

Каква е ситуацията в момента в Украйна? Случва ли се нова „Оранжева революция"?

Има противопоставяне, за съжаление имаше много провокации. Мирните шествия, които вървят, никой не им пречи, но имаше провокации в нощта на 30 ноември на Майдан /бел. ред. Майдан Незалежности на украински означава Площад на независимостта - това е централният площад на Киев/. Вчера имаше голяма провокация до администрацията на президента. Имаше пострадали най-много от милиционерите, които изпълняваха своя дълг.

Върховната Рада започва сутринта своето заседание. Сега обстановката е спокойна и под контрол. Имахме предварително заседание в депутатските групи. Сутринта ще се уточнят въпросите, точно не е определен дневния ред, но мога да ви кажа, че един от въпросите ще бъде за доверието към Министерски съвет. И ще има още много въпроси, ще има изслушване за ситуацията, правоохранителните ръководители ще бъдат изслушани и съответно ще има решения. Надявам се, че ще излезем от тази критична ситуация в Украйна.

Казахте, че ще изслушате вътрешния министър и органите, които отговарят за сигурността и реда. Имаше ли прекомерна сила от страна на полицията? Казахте за провокаторите. Кой има интерес да вкара провокатори на този протест, да стане сблъсък, да има кръв?

Прокуратурата работи и ще даде точна информация за първия сблъсък на площада, как се получи така, че имаше такова противопоставяне и биене на мирни хора. Аз лично смятам, че това е недопустимо. Защото правоохранителните органи, полицията нямат право да действат така по отношение на мирните граждани. Що се касае до втория въпрос, имаме радикално настроени движения, навсякъде ги има, които създават проблеми. И се потвърждава още веднъж, че техните действия създадоха такова противопоставяне, такава ситуация. А полицията изпълняваше своя дълг. Но трябва да има конкретно разследване и тези лидери, които ръководеха това, трябва да бъдат наказани в съответствие със законодателството.

Мога да ви кажа, че вчера полицията, това, което аз видях, а и от снимките, действаше в рамките на закона. Това е моето мнение. Що се касае за първото стълкновение, нека да го излъчат, защото беше през нощта. За него информацията е противоречива. Да се надяваме, че трезвият ум ще възтържествува, за да излезем от тази ситуация. Важното е да няма жертви.

В ръцете на Върховната Рада, доколко стои част от решението на казуса - ще има ли асоцииране на Украйна в ЕС, ще се случи ли това? Доколко и как депутатите могат със своя санкция да разплетат този казус?

Въпросът за евроинтеграцията остава неизменен. Ние разбираме, че Украйна е една от най-големите европейски държави. Разбираме геополитическия интерес от Европейския съюз и от Русия. Трябва да се върнем малко в миналото ни, за да видим. Естествено е в дадената ситуация, чисто прагматично, да започнем да търсим варианти да си решим нашите проблеми. Първо икономическите, защото сме 46 милиона.

Въпросът беше в това да се определим - каква финансова подкрепа, каква компенсация ще имаме, за да не настъпи дефолт /бел. ред. неплатежоспособност/.Да не останат 350 000 стопани без работа. Аз съм депутат от Бесарабия, нашите хора основно се занимавам с аграрни въпроси. И има много проблеми, свързани с вноса на селскостопанска продукция, с продажбата на нашата продукция в рамките на ЕС. Има много въпроси, които трябва да ги регулираме. Хората в нашия край ме питат: какво ще стане с гроздето. Не успяхме да се модернизираме. Много въпроси, на които няма отговор.

Безусловни ни трябваше една пауза, за да можем да се изтъргуваме.Това може да не е парламентарна дума, но това го имаше. Беше взето такова решение и аз лично го подкрепих също, въпреки че ние не гласувахме за това, то се прие от правителството. Но в дадения случай като мажоритарно избран депутат чувствам и виждам настроенията на хората и как трябва да действам като политик в тази посока. Но за съжаление, се получи това, което стана. Защото знаете, че политическа конкуренция има във всяка държава. И политическата конкуренция забрави за най-важното - каква полза ще има от това. Практически върви борба за власт. Проблемите на хората остават далеч, на заден план. Това е най-големият проблем. В днешния ден казват: Дайте властта - само ние ще можем да направим повече за хората.

От това, което казвате, разбирам, че смятате за полезно временното стопиране на разговорите с ЕС, за да може да се избистрят позициите, да се види какво би било възможно като полза за украинците?

Точно така, финансовата полза за Украйна. Това е най-главният въпрос, който трябваше да се реши. Друг е въпросът, че може би Министерският съвет тези въпроси по-рано и по-твърдо трябваше да ги постави. Трябва да помним и за нашите проблеми, наследени от миналото правителство. Знаете, че в Европа ние купуваме от Русия най-скъп газ. Плащаме милиард долари за газ от Русия и този договор е сключен до 2029 година. В него е записано какъв обем ние трябва да купуваме от тях всяка година. Ние сме в трудни условия. И да не отчитаме това е неправилно. Има много такива въпроси, които не са за такъв кратък разговор. Но от друга страна, както казват опозиционните сили, е хубаво да има демокрация. Ние приехме 99 закона, които бяха предложени от ЕС, бяха адаптирани към европейското законодателство. Т.е. ние много направихме за това време. Именно това правителство направи такава голяма стъпка към ЕС и европейските стандарти.

В същото време не криете критиката си, че тъкмо правителството е оставило много на заден план и за последния момент важните финансови разговори с ЕС?

Точно така. За съжаление тези въпроси се поставяха, но не така твърдо. Нашите позиции не бяха така убедителни и остри и виждаме, че Международният валутен фонд не ни даде кредит в последния момент. Мисията работеше тук. Дадоха ни писмо, че ще ни дадат кредитна линия за 15 милиарда долара, но казаха, че ние трябва да поемем задължението да замразим пенсиите и заплатите на хората, да вдигнем цената на комуналните услуги за газ, за електроенергия. Но не можем да го направим, защото при тези ниски пенсии и заплати, ние ако повишим енергийните цени - на хората няма да им стигне даже да си плащат, за да преживяват

Тези условия за нас бяха фатални и се създаде колапс. Нашето правителство разчиташе, че ще има подкрепа от ЕС. Тук има много такива моменти. Утре сутрин в парламента ще разгледаме тези въпроси, защото трябва да дадем отговор на хората.

Доколко е разделено украинското общество за посоката и за интереса? Къде трябва да се търси по-големият национален интерес на Украйна - на изток, на запад, в ЕС? Хората доколко са разделени и това отчита ли се от политиците?

Политиците формират настроенията на хората. И мога да ви кажа, че в последно време с участието на депутатите в парламента, президента и Министерски съвет се насочиха към ЕС. Това е факт. И това е свързано с много фактори, които Русия не разбира. Все се надяваме, че рано и ли късно тя ще разбере, че сме братски народи и трябва да имаме не някакви привилегии, а равни условия. Тези равни условия, за съжаление, в последно време не се виждат от Русия. Това е най-големия проблем. Аз давам пример с газта. Ние получаваме руски газ от Германия с около 100 долара по-евтино, отколкото от Русия. Това е нонсенс. Т.е. има много такива въпроси, които нашите хора не могат да разберат и питат как може да бъде така, обяснете.

Русия действа само от гледна точка на своите икономически интереси. Аз смятам, че така не може да бъде и те отблъскват от себе си хората, които са проруски настроени. Сега има баланс - 50 на 50. Може би евроинтеграционното настроение отчита активизация и има повече от 50 процента подкрепа. Партията на комунистите искаше да прави референдум и чрез него хората да се изкажат своята позиция. Така Украйна влезе в тази ситуация, която не може да разрешим. Предложението на комунистите не намери подкрепа. А можеше да отговори на много от тези въпроси, по които днес се въртим и не можем да решим.

За референдума говорите?

Да, за референдума. Но времето беше пропуснато. Имаше такова предложение и то за времето си беше актуално. Но днес няма да предприемем такива конкретни действия, за да разрешим ситуацията. Вариантът е един. Ще има очевидно големи промени и дори може да има промени, свързани с нови избори.

Нови избори?

Да, предсрочни избори.

Предсрочни избори за излизане от тази ситуация?

Не може да се допуска такова противопоставяне и не дай боже някакви ситуации, които да допуснат кръвопролития, свързани с някакви жертви. Щом не можем да намерим споразумение и разбиране по тези въпроси, естествено трябва да признаем, че не сме способни. И избирателят трябва да ни даде оценка.

Може би ще е интересно за българите, какви са минималните доходи - минималните заплати и пенсия в Украйна, защото и българите не живеят добре, нищо, че сме членове на ЕС?

Минималната работна заплата е 1228 украински гривни, това излиза към 170 долара. Пенсиите са към 1000 украински гривни или 130 долара.

Безработицата висока ли е ?

У нас има много скрита безработица. Но също и много висока, особено в селското стопанство, там, където живеят българите, в селскостопанските райони. Там е голяма безработицата, защото трябват нови инвестиции, променя се ситуацията в производството.

Не може да се каже просто: Дайте ни пари и това е. Въпросът не стои така. Трябва ни икономическа стабилизация и развитие на Украйна, защото сме 46 милиона души. Затова и възникна въпросът. Аз съм избран от мажоритарен окръг от 5 района на Бесарабия.

Сред тях също няма едно общо мнение по случващото се?

Разбира се, че никога няма единно мнение в дадена ситуация, но мога да ви кажа, че в този край болшинството от хората застават зад тази позиция, която аз изказах. Винаги се ръководя от хората на мнозинството, защото съм мажоритарен кандидат. Практически изказвам тяхното мнение.