Работниците протестират като етап от преминаването към ефективни стачни действия
Работници и служители от НСИ протестират в страната като етап от преминаването към ефективни стачни действия.

Още през юли имаше протестни акции в националната статистика, напомнят от Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа". Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати, според синдиката.

БТА

Служителите на Националния статистически институт в Стара Загора се включиха в предупредителна стачка. Основните им искания са за увеличение на работните заплати с минимум 30 на сто.

Синдикат: В Бюджет 2023 г. няма заложена нито една стотинка за увеличение на заплатите в НСИ

„Във всички Териториални структури на НСИ има хора, които в края на месеца се прибират със заплати около 700-800 лева чисто, което е изключително ниско заплащане“, каза пред гл. експерт Румен Славов.

БТА

Той подчерта, че през т.г. при сформиране на националния бюджет за 2023 година „при обсъжданията в бюджетната комисия само четирима депутати подкрепиха увеличението на нашите заплати".

Бяха необходими около 2,8 млн.лв. за вдигане на възнагражденията с 20 на сто“, допълни още Славов. По време на протеста стана ясно, че последното увеличение е било в края на 2022 година с 11 на сто. 

протест НСИ Стара Загора
БТА

Протестиращите подчертаха, че нивото на заплащане в системата е унизително, като за първо тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118-то място. В недоволството се включиха представители и на синдикат "Подкрепа".

В Териториалното подразделение на НСИ в Стара Загора има разкрити 20 щатни бройки, но действително работят по-малко поради незаети бройки. 

Служителите в Русе също организираха тази сутрин протест. "Причината е ниското възнаграждение на служителите. За 2023 г. колегите нямат увеличение на работните заплати. Средната заплата в системата на НСИ е 1200 лева. Има служители, които получават между 900 и 1000 лева възнаграждение.

БТА

По тази причина нямат мотивация за работа, а някои напускат системата", каза директорът на териториалното статистическо бюро в крайдунавския град Диана Самхарадзе. 

Недоволни от предложения бюджет: Служители на НОИ в страната на протест (СНИМКИ)

Протестиращите настояват за увеличение на средствата от минимум 50 % във фонд "разходи за персонал" - или 11,5 милиона лева за цялата система на НСИ в бюджета за следващата година. 

БТА

Самхарадзе обясни, че в териториалното статистическо бюро в Русе има две свободни работни места, но в цялата система има над 70 свободни позиции. "От 20 години съм в системата и съм главен счетоводител, а моята брутна работна заплата е 1500 лева", каза Добромира Йовчева. 

БТА

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи - "Политиците ще са виновни, ако няма статистика", "Държавен служител не е мръсна дума" и "Протестите няма да спрат!".

Служители на Териториално статистическо бюро (ТСБ)-Северозапад в Плевен излязоха тази сутрин на протест с искания за достойно заплащане на труда им. 

Това е нашият втори протест за тази година- след първия през месец юли, като очаквахме в бюджет 2023 да бъдат повишени заплатите ни. Още тогава казахме, че те са унизително ниски.

БТА

"Средната брутна заплата е около 1300 лв., на много места служителите получават чисто под 1000 лв.", каза Нина Джорова от протестиращите. Работещите в териториалните статистически бюра сме на 118 място по заплати от 120 различни държавни служители в страната, добави тя.

По време на протеста бе показан и фиш за заплата на служител в Плевен, от който се вижда, че месечното възнаграждение е под 900 лв. след удръжките.

БТА

Джорова обърна внимание, че освен за увеличение на заплатите си, служителите в Националния статистически институт настояват и за повече средства за поддръжка на сградите, в които работят. "Постоянно ни казват да имаме търпение, да почакаме, но колко още да търпим, когато животът поскъпва всеки ден", каза още тя.

Служители на отдел "Статистически изследвания" в Ловеч към Националния статистически институт (НСИ) се присъединиха към недоволството на колегите си в цялата страна. Те излязоха на протест с плакати:

„Ще протестираме толкова, колкото трябва“, „Г-н Денков, защо ни принуждавате да стачкуваме?“, „Не“ на обидно ниските заплати“, „Достойни заплати в НСИ - навременна и точна статистика“, „900 лв. заплата не стига“ и други.

БТА

Мая Върбанова, старши експерт и председател на синдикална секция ТСБ-Северозапад, посочи, че заплатите им са на много ниско ниво. „Юли отново бяхме тук и нашите искания не бяха уважени при гласуването на бюджета през август.

Искаме достойни възнаграждения за нашия труд, т. е. увеличение с минимум 50 процента в перо „разходи за персонал“, тъй като дисбалансът между нашите заплати и в другите държавни администрации е много голям.

БТА

При средна работна заплата по данни на НСИ за второ тримесечие в сектор „Държавно управление“ от 2126 лева, нашата средна работна заплата е около 1200 лева“, заяви Върбанова.

Тя добави, че голяма част от служителите работят за 1000 лева, а дори и за по-малко, което е унизително. Цветозария Гатева, началник на отдел "Статистически изследвания - Ловеч", също подкрепи протестиращите.

Служители на Националния статистически институт (НСИ) в Бургас също излязоха на протест тази сутрин пред сградата на институцията. Демонстрацията в крайморския град започна в 8:00 часа, а протести в същия час имаше и в редица дирекции на института в страната.

В Бургас работещите в НСИ издигнаха плакати с надписи: "Писна ни да ни унижават”, "Ще сложим край на подигравките с труда ни”. Те обявиха, че основните им искания са за увеличение на основните заплати с 50 на сто и увеличение на разходите за издръжката на Националния статистически институт. Протестиращи посочиха, че средната работна заплата в Бургас е 1228 лева при средна за страната в размер на 1957.

"Това е прекалено малко. Нашето търпение се изчерпва с всеки изминал ден. Ако не бъдем чути, ще продължим с протестите. Настояваме за увеличение на заплатите на всички служители в администрацията на НСИ", каза Атанаска Кръстева, председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа” и началник на сектор "Бизнес статистика” в отдел "Статистически изследвания” към Териториално статистическо бюро-Югоизток.

Пред сградата на Отдел "Статистически изследвания-Сливен" се състоя протест на служителите на Националния статистически институт (НСИ). Дванадесет от тях се събраха с плакати, около половин час преди да започне работното им време, за да изразят недоволството си от ниските заплати.

"В отдела работят 16 служители", каза Сребрина Ганушева, главен експерт. Те поискаха повишаване на възнагражденията на всички служители. Според Ганушева, НСИ има нужда от кадри, но по заплати е на 114-о място от 120 държавни агенции и комисии.

През месец юли също имаше протестни действия. С Бюджет 2023 не бяха осигурени средства за увеличени на работните заплати, посочват от НСИ. Средната работна заплата е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати.

Настояваме за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50%, апелират от НСИ.

Намеренията им са да продължат с протестите, като първо ще се съберат пред областните администрации в градовете, а после - пред Народното събрание в столицата. Готови са и за ефективни стачни действия.

Служителите на териториалното поделение на Националния статистически институт (НСИ) в Добрич протестираха с искане за повишение на заплатите. Те се събраха пред сградата, в която се помещава структурата в центъра на града преди началото на работния ден.

Протестиращите държаха плакати "Не на обидно ниските заплати", "И за нас има инфлация", "Реформа на заплащането в държавна администрация". Протестът е предупредителен и такъв се провежда навсякъде по места в страната, обясни пред медиите главният експерт в отдел "Статистически изследвания" Илга Иванова.

Ако не бъде изпълнено основното искане на протеста за увеличение на заплатите с 50% максимално скоро, стачните действия ще продължат. "Заплатите в НСИ са едни от най-ниските, като от 120 държавни институции ние сме на 118-то място. Това е по данни на статистиката", каза Илга Иванова.

Средната заплата за института е 1200 лв., като за почти всички новоназначени тя е малко над минималната. Последното увеличение е било през 2020 година в размер на 30%.  

В териториалното бюро работят 17 души. "Според обема на работа, който трябва да изпълняваме, сме много малко", каза още Иванова

Служители на Териториално статистическо бюро "Северозапад" се включиха в протеста на работещите в Националния статистически институт (НСИ).

Според секретаря на синдикалната група в отдела във Враца Галина Георгиева причината за недоволството е ниското възнаграждение. По думите ѝ средната заплата при тях е 1000 лв, а НСИ се намира на 114 място по заплащане от 120 държавни институции.

Това е пореден протест на служителите в института, като хората вече обсъждат следващи действия, вкл. ефективна стачка, ако правителството не вземе под внимание исканията им.

"Вече е време да говорим, не да мълчим. Заплащането е абсолютно унизително", обяви Георгиева.
Мартин Пенев, Павлина Дудева, Елина Кюркчиева, Мая Ценова, Павлина Живкова/БТА