Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова
Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова / Министерство на труда и социалната политика
Бисер Петков за командировката на Димитрова
97863
Бисер Петков за командировката на Димитрова
  • Бисер Петков за командировката на Димитрова
Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова призна, че вероятно е грешка, че се е съгласила да тръгне в командировка за Ню Йорк, след като е видяла цената на билетите, която е трябвало да се плати. Пред bTV тя сподели, че не съжалявала, че отишла, защото ставало въпрос за важен форум. Миналата седмица заместник-министърът взе участие в 11-та сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания. България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията за 10-та и 11-та сесия.

Омбудсманът: Законопроектът за личната помощ зависи от думата на финансовия министър

Междувременно информация, че зам.-министърът и един държавен експерт са пътували в първа класа, като един билет е струвал 8300 лв., предизвика напрежение на фона на палатковите лагери на майки на деца с увреждания, които настояват за закон за личната помощ. В събота в предаването "Седмицата" на Дарик ресорният министър Бисер Петков каза, че Димитрова е командирована с негова заповед и изтъкна, че България е председател на форума, както и неговото значение.

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България”,  коментира Димитрова. „Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи; форум, на който получи похвали от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания…”, каза още тя. Димитрова призна, че обява за тази конференцията е дошла в министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи.

Петков: Оказа се, че е трудно да се оттеглиш от министерския пост дори когато го искаш

В събота в предаването "Седмица" по Дарик министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта, че зам.-министър Димитрова е командирована с негова заповед и определи исканията за нейната оставка като несъстоятелни. "България е една от държавите по Конвенцията за правата на хората с увреждания. България е ратифицирала този документ през 2012 година и той е отправна точка за всичко, което правим сферата", каза Петков. Той подчерта, че България е председател на тази конференция и в нея е взела участие именно заместник-министърът, чийто ресор са политиките за хората с увреждания. Министърът обясни, че практиката и в Европа била изпратените представители да са именно на ниво зам.-министър. Димитрова участвала и в съпътстващи конференцията събития, посветени на деинституционализацията на хората с увреждания.

1 юни: Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред парламента

Петков подчерта, че имало изричен разговор с представителите на национално представените организации на хората с увреждания за участието на България в тази конференция с настояване съответно да покаже, че има ангажимент към прилагането на конвенцията. В началото на септември страната ни ще защитава в ООН в Женева първия си доклад за прилагане на конвенцията за правата на хората с увреждания, изтъкна още министърът.