/ ThinkStock/Getty Images
Българското законодателство не позволява на болно момиченце да се оперира в България за сметка на Фонда за лечение на деца, независимо от факта, че у нас има къде да се извърши въпросната операция. За да бъдат поставени импланти на 8-годишната Самуела, която е със 100-градусово изкривяване на гръбнака, частната болница „Токуда”, която може да извърши интервенцията, трябва да има сключен договор за обществени поръчки. От миналото лято обаче частните здравни заведения са освободени от задължението за сключване на такива договори, което се явява пречка операцията на момичето да бъде заплатена от фонда, информира Дарик директорът на институцията д-р Тинка Троева. Оказва се, че предишният директор на фонда Владимир Пилософ е прескачал въпросното законово изискване и заради договорите, които е подписал, сега фондът дължи на болница „Токуда” сума от порядъка на 600 000 лева.
 
Над 90 000 лева са нужни за магнитни импланти на малката Самуела. В „Токуда” операцията може да се извърши, но заради липсата на обществена поръчка фондът няма как да я заплати, обясни директорът на фонда д-р Тинка Троева:
 
"Изпълняват се правилата, изпълнява се законът. И в Закона за обществените поръчки, и в нашия правилник ясно е казано - фондът работи с болници, които могат да представят декларация от ръководителя на лечебното заведение, че медицинското изделие ще бъде доставено в болничната аптека след сключване на договора по Закона за обществените поръчки. Това, че от миналата година от лятото частните здравни заведения са освободени от сключване на договори по Закона за обществените поръчки, не означава, че някой им е забранил да ги сключва", посочи Троева.
 
На последното заседание на обществения съвет на фонда всички присъстващи са гласували лечението на деца с подобни заболявания да се извършва в болници, които имат договори по Закона за обществените поръчки. Така изходът за момичето остава лечение в чужбина, независимо че у нас на медицинско ниво то може да бъде извършено.
 
"Аз съм се амбицирала да направя едно проучване колко струва това лечение в една-две европейски държави, за да сравним с нашата оферта и да видим колко пари ще излезе това лечение", посочи още Троева.
 
Оказва се, че предишният директор на фонда Владимир Пилософ с различен тип договори е успявал да уреди подобни операции. Заради тях обаче днес фондът дължи на болница „Токуда” над половин милион лева, информира Дарик Пенка Георгиева от обществения съвет на фонда.
 
"Огромна е сумата и тя не е по вина на "Токуда". Те са подведени с некоректна документация от страна на проф. Пилософ и тези пари трябва да им се платят, защото те са подведени, че ще им се плати без договор и те са направили. Аз видях документите, в които пише, че медицинските изделия ще има решение, че ще бъдат платени с обществена поръчка или друг вид договор. Хората са си разчитали на друг вид договор. От болницата не са виновни", посочи тя.
 
Според Георгиева от „Токуда” е възможно и да склонят и да обявят обществена поръчка. Директорът на фонда д-р Тинка Троева обаче е категорична, че практиките на Пилософ няма да се повторят:
 
"Нека да се знае - докато ръководя този фонд, няма да пристъпя закона. Дали на някой му харесва, или не, аз няма да пристъпя закона".