Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с коментар за приетата от ЕП резолюция за България, отношенията ни със Северна Македония и критиките на САЩ срещу проектите "Балкански поток" и АЕЦ "Белене". 

"Тревожи ме не самата резолюция, очевидно е, че част от аргументите на инициаторите са политически. Нали опонентите ни не си представят, че след изборите, които предстоят, западните медии ще започнат да пишат само позитивни коментари за България! Когато български евродепутати инициират подобни дебати и чертаят само черни краски за страната ни, това ще е във вреда на всички български граждани", каза Захариева по NOVA

"Всъщност през 2019 г. Комисията препоръча в доклад за премахване на механизма на мониторинг, но, за съжаление, като че ли доста хора, преди всичко политици и не само в България, като че ли се радват когато сами си разваляме репутацията.

Много трудно се изгражда репутация, ще отнеме години да се възстанови", подчерта вицепремиерът, като призна: "Има, разбира се, какво да свърши България!"

Според мен последиците ще се усещат години наред, опасява се тя.

Особено деликатни остават отношенията с югозападната ни съседка Северна Македония, като те, според външния министър, може да станат в плен на миналото. "Опитът да се създаде (в Сев. Македония) представа за България, който, за съжаление, продължава вече много време, с много агресивен език срещу България, може и да спечели някакви краткосрочни вътрешни политически дивиденти, само че в дългосрочен план това е вредно за гражданите на Северна Македония", подчерта Екатерина Захариева, като припомни, че именно България първа и безусловно е признала Македония.

Вицепремиерът изтъкна, че разговорът с колегата ѝ от Северна Македония Буяр Османи в София, е бил искрен и важен.

"Няма нищо по-постоянно от географията – ние ще бъдем съседи и преди и след историята", заяви още Захариева и отбеляза, че най-вредно за една държава е постоянно да се връща в миналото.

"Няма как да изградиш просперираща държава, когато твоята идеология е винаги против нещо", заяви вицепремиерът.


"Както ние сме признали съвременните реалности, така те трябва да признаят историческите такива. Ако не го направим, 30 години ще се връщаме в такива спорове. Гражданите искат да бъдат заедно, няма нищо по-естествено да бъдем най-близки точно с Република Северна Македония", каза още Захариева.

Вицепремиерът коментира и критиките на представители на САЩ срещу изграждането на „Балкански поток", както и срещу реализацията на проекта „Белене”. „САЩ не за първи път изразяват позиция срещу проекти в Европа, които са свързани с доставка на руски газ. Това, което е важно за България е, че този проект се извършва по европейските правила. Това е проект, който ще донесе диверсификация на пътя на доставката. Българското правителство работи и е постигнало резултати в тази сфера на диверсификацията и на източника”, заяви Екатерина Захариева.

Според нея колкото повече възможности имаме, толкова по-евтин ще бъде природният газ. „Това е стремежът на българското правителство – да даде възможност да се избира източникът, от който ще купуваме, както и да имаме максимални гаранции, че няма да бъдем заобиколени като държава”, каза още тя. „Знам за мнението на САЩ, но в крайна сметка ние сме суверенна държава, член на ЕС и спазваме техните правила”, категорична бе Захариева.

На въпрос дали предстоящите парламентарни избори у нас ще са редовни или извънредни, вицепремиерът бе категоричен: "Редовни избори –  според мен ще се случат, те са по-полезни за страната. Не мисля, че някой ще спечели от бързи избори, дори от редовни избори ние (ГЕРБ) губим повече, но това е отговорното отношение", каза Екатерина Захариева.
nova.bg